Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Изпълнителят на "Три белых коня" и "Вечерний звон" не дочака рождения си ден на 1 май

IN MEMORIAM

Изпълнителят на "Три белых коня" и "Вечерний звон" не дочака рождения си ден на 1 май

Легендарният руски изпълнител Сергей Захаров бе носител на "Златният Орфей" 1974-а

Сергей Захаров

На 14 февруари тази година почина народният артист на Русия Сергей Захаров. Той е роден на 1 май 1950 година и замалко не дочака 69-ия си рожден ден. Захаров почина в московска болница, а след новината за смъртта му, много руснаци от по-старото поколение тъгуваха за него с любимите си песни в негово изпълнение:"Московских окон", "Очей черных", "Три белых коня" и др. Захаров е считан за един от най-добрите изпълнители и на популярната "Вечерний звон".

Изпълнителят е роден в Украйна, завършил е Ленинградското музикално училище "Римски-Корсаков", след което започва работа в Ленинградския мюзикхол.

През 1974 г. става носител на Първа награда на Международния конкурс "Златният Орфей" и става любимец и на много българи.

На сънародниците си певецът подарява истински хитове, които запява цяла Русия. Няма руснак, който да не знае песните му "Отцвели хризантемы", "Московские окна" "Три белых коня" от филма "Чародеи" и мн. др.

Великолепният баритонов глас на Захаров възхищаваше публиката на огромната руска страна. Всъщност, своята музикалност певецът наследява от дядо си - един от най-добрите тромпетисти на Одеската опера.

Странно, но като младеж Сергей Захаров пожелал да следва радиотехника?...Но както се казва, от съдбата си няма да избягаш - като войник веднага го пращат да кара военната си служба в ансамбъл "Дружба" в Дома на Съветската армия.

По-късно, докато следва музика, вечер работи в легедарния ресторант "Арбат". Именно там го забелязва Леонид Утесов - човекът, който го превръща в популярен изпълнител.

Кариерата му обаче се препъва през 1977 г., когато Захаров е осъден на затвор заради участието му в групов скандал с администратора на Ленинградския мюзикхол. След като излиза от затвора, когато пътят му към голямата сцена изглежда невъзможен, на работа го поканват пет театъра в провинцията. Кани го дори Филхармонията на Одеса, но Захаров се връща в Ленинград и отново започва кариерата си от нулата. Започват участията му в много телевизионни проекти. Популярността му расте. Тръгва на турнета по света.

През 80-те години на миналия век започва соловата му кариера. Първият му самостоятелен концерт е през 1986 г. в Москва. В зала "Русия" за пръв път певецът играе ролите, които ще се превърнат в негови емблематични образи на сцената - като Дон Кихот и Дон Жуан.

Захаров имаше широко амплоа на изпълнител - от оперно и оперетно изкуство, до естрадни песни. Пееше еднакво добре произведения на Рахманинов, Глинка и Чайковски, и популярна музика.

Сергей Захаров се изявяваше и като киноартист. Популярност на екрана му донася ролята на Фернан Шамплатро в мюзикъла "Небесные ласточки" /1976 г. /. Във филма той играе със звездите на руското кино Людмила Гурченко и Андрей Миронов.

Във филма "Небесные ласточки"

Първите слухове, че певецът е много болен, са от 2016 година. Роднините му тогава ги отричат с думите, че са измислици на жълтата преса. Самият певец заминава на турне в Близкия Изток и скоро лошите новини са забравени. 

През 2018 г. Захаров изнесе забележителен концерт в Дома на офицера в Москва, под името "Пея за любовта". В програмата бе включил класически романси и композиции, взаимствани от репертоара на Муслим Магомаев.

През март миналата година излезе документален филм за Сергей Захаров, който бе излъчен от много руски телевизионни канали. От филма научихме, че Захаров е освен изпълнител и голям меломан-колекционер, който притежава в домашната си фонотека над 400 плочи и други записи на оперни и джазови изпълнители. Певецът обожавал Лучано Павароти, притежавал рядък запис на Фьодор Шаляпин от 1903 година.

Поклон пред паметта на големия артист Сергей Захаров!

Еми МАРИЯНСКА

Снмки: https://24smi.org/

Още

Руски приказки на сцената на зала "България"

Руски приказки на сцената на зала "България"

Още

Светът загуби големия руски диригент и пианист Генадий Рождественский

Светът загуби големия руски диригент и пианист Генадий Рождественский

Още

Световно известният руски режисьор Андрей Звягинцев навърши 55

Световно известният руски режисьор Андрей Звягинцев навърши 55

Още

Американци замислят филм за "лудия" руски композитор Олег Каравайчук

Американци замислят филм за "лудия" руски композитор Олег Каравайчук

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Концерти на тъмно ще има в "Топлоцентрала"

На 4 и 5 юли са първите две събития от платформата Unseen Scene с музика на живо и на тъмно от Dead Man's Hat и Leena

"Ромео и Жулиета" от Шарл Гуно - първа постановка в историята на Варненската опера

Във Варна на 7 юли 2022, 21.00, Премиера в Летния театър, в Балчик на 8 юли, 21.00, в Двореца Балчик

Гледайте най-актуалните заглавия в мюзикъла и съвременния балет до 17 юли

Във фестивала на музикалния театър участват музикално-театрални трупи от България, Сърбия и Северна Македония

Мюзикълът "Оркестър без име" по филмовия сценарий на Станислав Стратиев с премиера в Пловдив на 1 август

Ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран