Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Да бъдем Милионери, не Бедняци - "Господин Милионерът" на сцената в Казанлък

СЕДМИЦАТА НА ЧУДОМИР

Да бъдем Милионери, не Бедняци - "Господин Милионерът" на сцената в Казанлък

"Господин Милионерът" е спектакъл, с който актьорският състав на театъра записа своето забележително участие в 24-то издание на Чудомировите празници

"Господин Милионерът" (Снимка: Иван Бонев)

Господин милионерът" е новата постановка, чиято премиера бе снощи в театър "Любомир Кабакчиев" като част от програмата на Чудомировите празници в Казанлък.

Спектакълът е по текстове на Бранислав Нушич, Йордан Йовков и съвременен фолклор.

"Взимаме историята от двамата големи драматурзи от миналото, пренасяме я в наши дни и я правим близка и актуална до нашето съвремие ", поясни директорът на театъра Димитър Кабаков, който е режисьор и автор на спектакъла.

"Господин Милионерът" (Снимка: Иван Бонев)

Сценографията и костюмите на Илиян Урумов, а музиката е на Ян Руменин, който е автор и на музиката на "Оркестър Титаник". В спектакъла участват: Милен Вангелов, Олена Шидерова, Ивайло Драганов, Георги Атанасов, Ирена Дунавска, Светлана Бургазова, Стефан Маркофф, Петър Петров, Мара Бонева, Георги Атанасов.

"Господин Милионерът" (Снимка: Иван Бонев)

Гледайте постановката на 13 април от 19.00 часа в НЧ "Искра" в Казанлък.

След ангажимента към Чудомирови празници театърът в Казанлък ще започне репетиции на спектакъл по разкази на Йордан Радичков. "Ние, духовата музика" на Петринел Гочев. В афиша на театъра за тази година ще бъде включен и "Одисеята" - драматизация на младия режисьор Благой Бойчев по текстове на Георги Марков от "Задочни репортажи за България".

Предстои да бъде реализирана и коопродукция с Народния театър, с участието на Цветана Манева.

"Това е един много стар проект, който имаме с Цветана Манева и режисьора Стилиян Петров - един спектакъл за Екатерина Каравелова. Режисьорът много дълго време прекара в архива на Петко и Екатерина Каравелови и извади материали, които никога до този момент не са виждали бял свят", каза Димитър Кабаков.

До края на годината ще бъде реализиран и още един спектакъл в Казанлък - драматизация на Мартин Киселов на "Мъртви души" на Гогол.

За апостолските усилия и трудното оцеляване на трупата на казанлъшкия общински театър, един от малкото останали в страната ни театри, финансирани със средства на общинския бюджет, разказва и специално подготвената 60 минутна документална лента на режисьора на "Оркестър Титаник" Димитър Стефанов - "Театърът там".

Лентата е направена за фестивални участия за документално кино и е дело на две дипломантки от Театралната академия- Надежда Цанова от "Надежда видео" в Казанлък, която е зад камерата на филма, и Симона Надърджийска - монтаж.

Свои професионални и лични изповеди във филма правят трима от героите в "Оркестър Титаник" - Ирена Дунавска, Стефан Маркофф, Ивайло Драганов, както и доайенът на театъра Георги Антов.

За първи път лентата бе показана тази седмиза в Казанлък пред трупата на театъра.

Амбицията на авторите на " Театърът там" е лентата да участва във фестивал на документалното кино в София през април и есента.


По традиция на рождения ден на Чудомир на в едноименния литературно-художествен музей в Казанлък бяха открити за 24-ти път празничните дни на гения от Долината на розите и на тракийските царе.

От 25-ти март до 1 април Чудомировите празници превръщат Казанлък в културен център с богата и стойностна програма от културни прояви за всички възрасти, представиха се 32 събития, 5 утвърдени конкурса, 6 премиери на литературни произведения, концерти за различни вкусове, фотоизложби, театрални представления, художествена инсталация в градска среда. В къщата-музей на Чудомир отвори врати първото у нас училище за карикатура, което отличи най-добрите от първия випуск, но поощри всички със специален сертификат за участие, съобщиха от пресцентъра на Община Казанлък.

Свободното творческо пространство, с домакин Литературно-художествен музей "Чудомир" предостави възможност на всички желаещи да опознаят забавното, философско острие на шаржа, с майсторските напътствия на Николай Фитков и Дечко Николов, утвърдени представители на популярната казанлъшка художествена школа.

В рамките на три дни момичета и момчета, по-големи мъже и жени сформираха първия клас от близо сто възпитаници на известните карикатуристи, наследници на предпочитаното изразно средство на Чудомир.

Финалната изложба в къщата на великия им съгражданин представи по две най-добри творби на всички участници в импровизираната школа, но заедно с публиката преподавателите наградиха и трима победители: Гергина Горлозова, Никол Нанкова и Стефани Георгиева, а за прощъпулника в жанра четирима бяха поощрени: Никола Гаргов, Марио Генов, Глория Павлова и Августин Денков.

Първата по рода си инициатива напомни на млади и стари таланти за синтетичното изкуство на шаржа и свежестта на сатиричната рисунка, като повод за усмивка, хапче за душата и даде сериозна заявка да продължи в следващите издания на Празниците на Чудомир в Казанлък.

Организатори на Чудомировите празници са Община Казанлък, фондацията "Чудомир" и ЛХМ "Чудомир".

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Фантомът на операта" удължава дългото си сбогуване на Бродуей

"Това е единственото възможно удължаване за шампиона на Бродуей, тъй като след това театърът ще бъде затворен за основен ремонт след невероятното 35-годишно представяне на шоуто"

Трагикомедията "Приказка за мъртвата царкиня" от Николай Коляда с премиера на 3 и 4 декември

Spam studios поставя за първи път пиесата на известния драматург в I Am Studio

Българо-немското социално крими "37 клечки кибрит" в "Топлоцентрала"

Здрава Каменова и Гергана Димитрова в три ексклузивни представления на 6, 7 и 9 декември

Гледайте новия спектакъл "Великденско вино"

В навечерието на 150-ата годишнина от обесването на Васил Левски, Явор Гърдев се заема със задачата да възкреси във въображението ни образа на Апостола

"Трубадур" с великолепен артистичен каст и гост-диригент от Румъния в Опера Бургас

В ролята на трубадура Манрико гостува солистът на Музикалния театър Пеньо Пирозов - на 30 ноември, сряда, от 19 часа

Пиесата "Капан за мишки" на Агата Кристи дебютира на Бродуей

"Капан за мишки" на Агата Кристи дебютира на Бродуей, след като от 70 години се играе на лондонска сцена