Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Актьори от всички поколения могат да кандидатстват за ателието "Луда трева"

ТЕАТРАЛНИ ПРОЕКТИ

Актьори от всички поколения могат да кандидатстват за ателието "Луда трева"

"Надявам се по време на ателието - от 22 до 31 март в "Сфумато", да се завърнем заедно в Радичковия свят и да преоткрием неговата поетика", приканва Маргарита Младенова за най-новия проект на работилницата

Портрет на Йордан Радичков от Валентин Кардамски-Вале

Актьори от всички поколения могат да кандидатстват за ателието"Луда трева" - за новия проект на Театралната работилница "Сфумато" по Йордан Радичков. Срокът е 20 март, съобщават от екипа, цитирани от БТА.

Програмата "Ноев ковчег" включва два спектакъла - "Луда трева" с режисьор Маргарита Младенова и "Нова библия" с режисьор Иван Добчев.

"Надявам се по време на ателието - от 22 до 31 март в "Сфумато", да се завърнем заедно в Радичковия свят и да преоткрием неговата поетика - законите, по които се живее там, да събудим сетивата и творческата си природа за невидимото през видимото, за чудото на живота и тайните на битието.

Надявам се също през ателието да се събере трупата от 11 актьори /или поне част от нея/ за бъдещия спектакъл, който ще се репетира през април, май, юни и септември 2018 г.", посочва Маргарита Младенова, директор на Театралната работилница.

Маргарита Младенова (Снимка: BulFoto)

Няма възрастови ограничения за участие. Задължителното условие е да са прочетени поне романът "Ноев ковчег" и сборниците "Луда трева" и "Акустично гърне". Кандидатите трябва да подадат молба и кратка творческа биография в "Сфумато" най-късно до 20 март.

Замисълът на проекта е да възсъздаде на сцената света на Радичков и неговите човеци в контекста на 21-ви в., да направи нов театрален превод на неговите послания - предупреждения за съдбата на уникално българското в срещата му с Европа и света, да реабилитира живата връзка на българина с природното и магичното в битието и да ги защити като непреходна ценност, като наш принос в разноезичния поход на културна Европа към човешки ценности и одухотворяване на общия ни живот.

Заглавието "Ноев ковчег" присъединява нашето убеждение към убеждението на автора, че литературата и театърът са призвани да пренесат жива паметта за ценности през потопа на амнезиите и изчезването, отбелязват от екипа.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

София става столица на мюзикъла и съвременния балет в България

Фестивалът на Музикалния театър е от 25 юни до 10 юли 2021 г.

Студентите на Малин Кръстев от Театрален колеж "Любен Гройс" - на сцената на Народния

Дипломният им спектакъл "Шум и бяс", можем да видим на 21 юни на Голяма сцена, предстоят последни представления за сезона на хитови спектакли

"Любовни истории" на Габровския театър ще има премиера в София

Постановката, създадена по едноименната пиеса на Иво Сиромахов, ще се играе на 14 юни в парк-театър "Борисова градина"

Народният театър тръгва на най-голямото си турне от 14 години насам

Шест заглавия и 21 представления ще гостуват в 11 български града в продължение на месец

Андрю Лойд Уебър обеща да отвори театрите си в Лондон дори под заплаха от арест

Той заяви, че неговите театри са подложени на "остър финансов стрес" заради ограниченията, които го принудили да направи втора ипотека на дома си в Лондон

Балет "Арабеск" представя "Опера Diva" с вечната музика на Белини, Верди, Пучини

Спектакълът е на 20 юни 2021 г. от 17.00 ч., на сцената на Музикален театър