Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Приказна "Турандот" с премиера на старозагорска сцена

ОПЕРА С КУКЛИ

Приказна "Турандот" с премиера на старозагорска сцена

За първи път в историята на оперното изкуство в България ще бъде представено голямо оперно заглавие с кукли

Турандот /Драгана Радакович/Сн.: Старозагорска опера, фотограф Рад Димитров

Оперно-кукленият спектакъл на операта "Турандот" от Пучини се осъществява от Държавна опера-Стара Загора и с участието на Държавния куклен театър - Стара Загора. Премиерата ще се състои на сцената на Старозагорската опера на 29 март, следващият спектакъл е на 12 април, а на 13 юли спектакълът ще гостува на ММФ "Моцартови празници" в Правец.

Грандиозната задача е възложена на изключителен международен творчески екип, състоящ се от доказани творци в двете изкуства - операта и кукления театър. Режисьорите са Огнян Драганов и Дарин Петков, сценография и костюми Каталин Йонеску-Арборе /Румъния/, Васил Рокоманов и Силва Бъчварова, художествено осветление Васко Лисичов /Македония/, пластика Хзе Фу-Чен /Тайван/, хормайстор Младен Станев.

Сн.: Старозагорска опера, фотограф Рад Димитров

Диригент Владимир Бошнаков. Премиерният спектакъл е с участието на звезден многонационален солистичен състав: Драгана Радакович от Сърбия ще изпълни ролята на Принцеса Турандот, италианският тенор Дарио ди Виетри ще бъде Калаф, Цветелина Василева /Лиу/, Юлиан Константинов /Тимур/. На 12 април в ролята на Турандот ще гостува Таня Иванова, Калаф ще бъде Камен Чанев, Тимур - Пламен Кумпиков, а в ролята на Лиу - Русалина Мочукова, диригент Найден Тодоров.

Сн.: Старозагорска опера, фотограф: Рад Димитров

Дарио Ди Виетри - Калаф/Сн.: Старозагорска опера

Участват още солистите Александър Крунев /29 март/, Теодор Петков /12 април/, Георги Динев, Ивайло Йовчев, хор, оркестър на Държавна опера-Стара Загора, куклени артисти от Държавен куклен театър-Стара Загора, децата от ДЮСОБ "Маргаритки" при Държавна опера-Стара Загора и представители на Прабългарска школа за оцеляване "Бага-Тур".

Драгана Радакович в ролята на Турандот/Сн.: Старозагорска опера

Творческият екип залага на класическото представяне на приказната история в операта "Турандот". В основата на режисьорската концепция е превръщането на китайската принцеса Турандот от дете в жена. Тази трансформация става пред очите на зрителя - Турандот, която подхожда към света около себе си като в игра с кукли, изведнаж се сблъсква с реалността и няма сили повече да се противопоставя. Тя е завладяна от любовта...

Юлиан Константинов-Тимур в "Турандот"/Сн.: Старозагорска опера

Режисьорът Огнян Драганов и Каталин Арборе на репетиция на Турандот"/Сн.: Старозагорска опера

Използвайки и силата на кукленото изкуство режисьорът Огнян Драганов в тандем с кукления актьор и режисьор Дарин Петков ще представят пред зрителя трогателната китайска приказка по един необикновен начин с много пластика, танц, театрални изразни средства и ефектна сценична визия. Румънският художник Каталин Арборе разгръща безграничния си талант в картини, илюстриращи автентичния китайски национален колорит.

Лиу - Цветелина Василева/Сн.: Старозагорска опера, фотограф: Рад Димитров

Маски, кимона, традиционни китайски костюми, перуки и украшения допълват пищната зрелищност на спектакъла. Впечатляващо куклено присъствие се предвижда и в сценографията, в която основни персонажи ще бъдат изобразени с раздвижени механизирани фигури и ярки художествени платна. Кукли, които оживяват. "Куклената част" - глави, конструкции, костюми на куклите са проектирани от именитите български майстори-художници Васил Рокоманов и Силва Бъчварова. Зрителите ще бъдат допълнително провокирани от необичаен финал на операта, която не е била завършена от композитора и това позволява известна свобода в интерпретацията /според творческия екип/.

Сн.: Старозагорска опера

Проектът "Турандот" разчупва традиционните представи за оперен спектакъл. Не защото е настъпило времето, когато режисьорската фантазия е приключила с обичайните изразни средства и търси всевъзможни начини да се заяви по-"революционно" на оперната сцена.Това е само посоката, в която търсенето продължава. Търсенето на различното, без да наруши истинския замисъл на композитор и драматург, но пък да предизвика любопитството на публиката, на малки и големи към новия "оперен артист" - куклата /марионетката/. Стремежът е публиката да повярва, че може и така, че КУКЛАТА е онзи неписан в оперната партитура образ, който може да подсили основната тема, да я нюансира още повече.

Сн.: Старозагорска опера, фотограф Рад Димитров

Репетиция на "Турандот"/Сн.: Старозагорска опера

Операта с кукли "Турандот" ще бъде представена на XIV-то издание на Международния музикален фестивал "Моцартови празници" в Правец, но амбицията на проекта не се ограничава единствено и само дотам. Целта е този оперен спектакъл да има дълъг сценичен живот, да се превърне във водещо репертоарно заглавие на Старозагорската опера и да бъде представен на различни престижни сцени у нас и в чужбина.

Билети на касите на Държавна опера-Стара Загора, онлайн през сайта на Операта и в разпространителската мрежа на www.eventim.bg.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Артисти представят една от най-енигматичните и провокативни пиеси на френския драматург Фредерик Зонтаг

Спектакълът се фокусира върху темата за разпадането на личността и въпросът "Кой съм аз?", разказват от екипа, голяма част от който са бивши студенти на проф. Иван Добчев и проф. Маргарита Младенова

Премиера на "Хаос" и множество инициативи в Нощ на театрите в Стара Загора

"Блокирали хора, заседнали в своя живот без да знаят накъде да тръгнат, но пък със самомнение, което ги изпълва и запраща в необичайни посоки - това са персонажите в спектакъла", казва режисьорът Петър Денчев

За първи път "Перфектни непознати" в България

Премиерата е на Театър "София", а датата и мястото са 6 октомври от 19 часа в Театър "Сълза и смях"

Хитовият мюзикъл "Семейство Адамс" от Бродуей с премиера в България

За първи път изкуствен интелект генерира елементи от мапинга на Античния театър

Валерий Тодоров: В медиите има все по-малко журналистика

Журналистът представи книгата си "Медии и време. Журналистика, истина и реалност" в Националната библиотека