Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Последният мюзикъл на Александър Йосифов „Малкият принц“ с премиера в Стара Загора

СЕЗОН 2018/19

Последният мюзикъл на Александър Йосифов „Малкият принц“ с премиера в Стара Загора

27 септември от 19.00 часа - първа премиера за сезона

Кралицата в "Малкият принц" от Ал. Йосифов (Снимка: Старозагорска опера)

На 27 септември от 19.00 часа на сцената на Държавна опера - Стара Загора ще бъде представена първата премиера за новия творчески сезон 2018/2019 г. - "Малкият принц"- мюзикъл от Александър Йосифов.  Режисьор, сценограф и художник на великолепните костюми на този спектакъл за деца и възрастни е Денис Иванов.

Диригент на спектакъла е Младен Станев. Участват солисти и артист-хористи на Държавна опера-Стара Загора: Иван Кабамитов, Теодор Петков, Нели Нечева, Христиана Христова, Денис Иванов, Нина Димитрова, Евген Сурмиевич, Пламен Асенов, Мехмет Бурхание, Петър Янкулов, Никола Марулев, Маргарита Йовчева, Виолета Димитрова, Силвия Георгиева, Ина Андреева, Ганка Палазова, Маргарита Ташева, Мария Колева, Кунка Дачева, Параскева Сурмиевич, Лили Ходжева, оркестър на Държавна опера - Стара Загора, корепетитор е Полина Влахова.

Семейство Екзюпери-Неле Нечева и Теодор Петков (Снимка: Старозагорска опера)

В ролята на Малкия принц е самият режисьор Денис Иванов. Ето и неговото послание към зрителите на предстоящата премиера:

"Малкият принц" е едно изключително вълнуващо и духовно извисяващо пътешествие на душата през различните етапи на човешкото съществуване и личностното развитие на всеки един от нас. Това е една вълшебна притча за търсенето на себе си, постоянния диалог и спор със собственото "АЗ" в търсене на неоткриваемите истини за живота, смъртта, любовта и познанието."

Денис Иванов - режисьор, сценограф и костюмограф

Денис Иванов е роден в Стара Загора.  Има две магистратури в НМА "Проф. Панчо Владигеров" София  - "Класическо пеене и  "Музикално-сценична режисура". В момента продължава своето обучение в магистърската програма "Сценография за музикален театър" при проф. Светослав Кокалов в Националната художествена академия.

Младият и изключително талантлив Денис Иванов получава през 2016 г. правата на "Малкият принц" - това последно произведението на маестро Йосифов лично от композитора.

От 2007 г. Денис Иванов се занимава с дизайн и изработка на сценични костюми за оперите "Дон Карлос", "Йоланта", "Евгений Онегин", "Макбет", "Мадам Бътерфлай", "Борис Годунов" и др. През 2013 г. негови костюми играят на сцената на НМА София в студентската постановка на операта "Вива ла Мамма" на режисьора Румен Нейков. През август 2014 г. е поканен като асистент-художник за премиерата на операта "Отело" на сцената на Варненската опера, с режисьор Емануел Кордолиани. През септември 2014 г. прави първото си ревю-спектакъл, на което представя 60 от най-добрите си костюми.

От 2013 г. е педагог по специалността "актьорско майсторство" в НУМСИ "Христина Морфова" - Стара Загора.

През годините организира и участва в множество концерти и спектакли с именити артисти като: Калуди Калудов, Анна Дитри, Елена Баръмова, Елена Чавдарова, Ивайло Джуров, Тихомир Андролов и др.

Работи в екип с пианистката Полина Влахова от 2005г. по различни проекти.

Композиторът

Александър Йосифов  /1940 -2016/ (композитор, диригент и педагог) завършва Българската държавна консерватория с композиция при проф. Панчо Владигеров, оперно-симфонично дирижиране при проф. Константин Илиев и пиано при проф. Ж. Ковачева.

Автор е на над 1500 композиции във всички музикални жанрове: 26 опери и балети със 76 премиери и над 2400 спектакъла у нас и в чужбина, кантатно-ораториални творби, 7 симфонии, 17 инструментални концерта, 53 опуса за клавирни дуа, хорова и детска музика, над 600 естрадни песни и 300 обработки на народни песни и танци. Носител е на 20 престижни награди от конкурси за композиция: в Япония (5 пъти, между които "Гранд приз Канебо"- 1999 - за първи път се присъжда на чужденец); Италия (2 пъти), Гърция (2 пъти), Полша (2 пъти), Югославия, Германия, Чехия, Русия, Турция, Бразилия, 2 пъти "Златен Орфей", Първа награда на III национален конкурс за симфонично произведение "Балетна музика в 7/8" (2003). Особено популярни сред публиката са и детските опери на композитора, които са над 10 и се представят във всички оперни театри на България. Негови произведения са изпълнявани на концерти и записвани за радио и телевизионни предавания в различни страни.

Александър Йосифов е кавалер на "Почетен кръст за заслуги към Република Австрия", почетен кръст за " Заслуги към културата на Полша", на орден "Стара планина" I степен, "Кирил и Методий" I степен и др. Композиторът е канен многократно за член и председател на журита на различни наши и чуждестранни фестивали и конкурси.

Проф. Александър Йосифов беше дългогодишен професор в Националната музикална Академия "Панчо Владигеров" и в Нов Български Университет.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Сатирата поставя "Пазар за мъже" от Жан-Клод Дано

Очаквана премиера: 29 и 30 март, сцена Comedy Bar Happy Сатира

Здравка Евтимова представя "Луничави разкази"

Събитието е на 8 февруари в книжния център "Гринуич" в София

На 9 февруари е премиерата на новия български филм "Пулсът на танца"

Режисьор е Георги Костов, който е и съсценарист, заедно с актьора Георг Киряков. Самият Георг от 5-годишен се занимава със спортни танци и повече от 15 години е свързан професионално с тях и е в главната роля

Йоана Буковска-Давидова заплита политически интриги в "Капан за тъпаци"

Текстът на Жан-Пиер Мартинез се поставя за първи път в България в Драматичния театър в Търговище