Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Гост-режисьор от Виена поставя "Царицата на чардаша" в Музикалния театър

100 ГОДИНИ ПРОФЕСИОНАЛНА ОПЕРЕТА

Гост-режисьор от Виена поставя "Царицата на чардаша" в Музикалния театър

На 24-ти и на 25-ти февруари е премиерата на прочутата оперета от Имре Калман

Александър Мутафчийски с балерини - генерална репетиция на "Царицата на Чардаша"/Сн.: БТА

На 24 февруари от 19 часа и на 25 февруари от 17 часа е премиерата на оперетата "Царицата на чардаша" в Музикалния театър. В юбилейния си сезон, в който чества 100 години от началото на професионалната оперета в България, театърът кани гост-режисьори от родинта на оперетата.

За режисьор-постановчик на една от любимите оперети на българската публика "Царицата на чардаша" от Калман е поканен Адриан Холендер от Виена. Той е работил по проекти, свързани с операта, по цял свят. От българска страна помощник-режисьор е дългогодишната солистка, а в момента директор на Музикалния театър Марияна Арсенова.

Embed from Getty Images

Адриан Холендер на премиерата на книгата "Павароти"/Сн.: Getty Images/Guliver Photos

Адриан Холендер казва, че е доволен от професионализма на артистите от Музикалния театър. "Тук се поддържа едно много високо ниво на оперетните артисти. Високо е професионалното ниво и на музикантите, хора и балета на театъра, което е много удовлетворяващо за мен като режисьор-постановчик."

Австрийският режисьор признава, че неговото семейство е силно свързано с България. Неговият баща е прочутият оперен мениджър и дългогодишен директор на Държавната опера във Виена Йоан Холендер. Той е подал ръка в началото на творческия им път на такива големи наши имена в оперното изкуство като певците Веселина Кацарова, Калуди Калудов, Надя Кръстева, Красимира Стоянова, както и на оперната режисьорка Вера Немирова.

Адриан Холендер/Сн.: Музикален театър

"Царицата на чардаща " от Калман е позната като царицата на всички оперети. Моята трактовка ще бъде близка до Калмановата класическа визия и ще пресъздава бляскавата атмосфера на Австро-Унгарската империя. Модерното в моето виждане ще са взаимоотношенията между героите. Публиката ще види една красива за очите оперета с мащабна сценография и в същото време ще я накараме да почувства и най-малкия детайл в пресъздаването на чувствата на главните персонажи.", споделя австрийският режисьор.

Денко Проданов - генерална репетиция на "Царицата на Чардаша"/Сн.: БТА

Ето част и част от имената на екипа, който стои зад реализацията на постановката на "Царицата на чардаша".

Диригенти: Юли Дамянов, Димитър Косев, гост-диригент Любка Биаджони. Сценографията и костюмите са поверени на Иван Савов, а хореографията на младия Мариан Стефанов, работил дълги години в балета на Германската телевизия. Концертмайстор е Мария Кирова, хормайстор Людмил Горчев.

В главните роли на "Царицата на чардаша"ще видим:

Силва - наред с утвърдената звезда на Музикалния театър Добрина Икономова - ще видим и гостуващите млади солистки Ина Петрова и Лилия Илиева

Едвин - наред с утвърдените имена Богомил Спиров и Пеньо Пирозов ще пеят и младите солисти Денко Проданов и Владимир Грудков

Щаси - Катерина Тупарова, Илона Иванова и Десислава Николова

Още

Александър Мутафчийски:  Най-голямата ми любов е сцената

Александър Мутафчийски: Най-голямата ми любов е сцената

Още

Марияна Арсенова: Когато човекът на изкуството обича, той прави чудеса!

Марияна Арсенова: Когато човекът на изкуството обича, той прави чудеса!

______________________________________________________

Бони - Александър Мутафчийски, Александър Панайотов и Никола Чочев

В ролята на Цицилия ще пеят водещите солистки на Музикалния театър, преди това изиграли блестящо ролята на Силва - Калина Ангелова, Марияна Арсенова, Светлана Иванова и Людмила Козарева.

Участват солистите, хорът, балетът и оркестърът на Музикалния театър "Стефан Македонски".

Билетите за двете премиерни дати - 24 и 25 февруари са изкупени, но публиката може да гледа любимата си оперета на нови три дати през март в Музикалния театър - това са 17-ти, 24-ти и 31-ви март от 19 часа.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Тартюф" с режисьор Крис Шарков е премиерният спектакъл на Драматично-куклен театър "Иван Радоев" в Плевен

Първите представления пред публика ще се състоят на 14 и 20 декември 2023 г.

Артисти представят една от най-енигматичните и провокативни пиеси на френския драматург Фредерик Зонтаг

Спектакълът се фокусира върху темата за разпадането на личността и въпросът "Кой съм аз?", разказват от екипа, голяма част от който са бивши студенти на проф. Иван Добчев и проф. Маргарита Младенова

Премиера на "Хаос" и множество инициативи в Нощ на театрите в Стара Загора

"Блокирали хора, заседнали в своя живот без да знаят накъде да тръгнат, но пък със самомнение, което ги изпълва и запраща в необичайни посоки - това са персонажите в спектакъла", казва режисьорът Петър Денчев

За първи път "Перфектни непознати" в България

Премиерата е на Театър "София", а датата и мястото са 6 октомври от 19 часа в Театър "Сълза и смях"

Хитовият мюзикъл "Семейство Адамс" от Бродуей с премиера в България

За първи път изкуствен интелект генерира елементи от мапинга на Античния театър