Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Анна в тропиците" - светото триединство на любовта, греха и прошката

ПРЕМИЕРА

"Анна в тропиците" - светото триединство на любовта, греха и прошката

Режисьорът Петър Карапетков ви отнася в една любовна прикзака с премиерата на най-новото заглавие на Драматичен театър - Пловдив

Елена Кабасакалова и Ивайло Христов в "Анна в тропиците" (Снимка: Георги Вачев)

На 22 май пред препълнена зала премина премиерата на "Анна в тропиците" от Нило Круз - най-новият спектакъл на Драматичен театър - Пловдив, под режисурата на Петър Карапетков.

Следващите представления на страстната приказка са на 31 май и 15 юни от 19 часа на Голямата сцена на театъра.

Троян Гогов, Радина Думанян, Анелия Ташева, Стефан Попов и Елена Кабасакалова в "Анна в тропиците" (Снимка: Георги Вачев)

"Анна в тропиците" на американския автор от кубински произход Нило Круз е отличена с награда Пулицър за драматургия през 2003 г. С тази пиеса той става първият латиноамериканец носител на престижната награда.

Ивайло Христов, Радина Думанян, Анелия Ташева, Добрин Досев, Елена Кабасакалова и Троян Гогов в "Анна в тропиците" (Снимка: Георги Вачев)

Действието в тази силно затрогваща и поетична история се развива през 1929 г. в Ибор сити - част от Тампа и център на пурената индустрия. През 19-ти век кубинските имигранти донасят във Флорида заедно с основния си поминък и друга стара традиция - четящите лектори. Фабриките наемали образовани мъже, които да четат романи и новини на работниците, докато те неуморно свиват пури на ръка.

Пристигането на новия млад лектор във фабриката на Сантяго и Офелия Алкалар се очаква като празник. Всички се вълнуват. Но когато Хуан Риос започва да чете на работниците "Анна Каренина", той несъзнателно се превръща в катализатор на скандални и страстни случвания в живота на ненаситните си слушатели. Потапянето във водовъртежа на любовната история само започва като щастливо бягство от сивотата на ежедневието.

Историите на Толстоевите герои оживяват във фабриката. Изневери, финансови проблеми и насилие изплуват на повърхността, докато семейството се бори с новооткритото си разбиране за живота и взаимоотношенията си.

Елена Кабасакалова и Троян Гогов в "Анна в тропиците" (Снимка: Георги Вачев)

В представлението са използвани откъси от "Анна Каренина" от Лев Толстой, преведени от руски от Иван Жечев.

Добрин Досев и Радина Думанян в "Анна в тропиците" (Снимка: Георги Вачев)

Всичко това оживява с актьорите: Стефан Попов, Добрин Досев, Анелия Ташева, Радина Думанян, Елена Кабасакалова, Ивайло Христов, Троян Гогов, Венелин Методиев

"Анна в тропиците е една приказка за любовта. Причината, заради която я харесах е, че се занимава с една тема, която е любима за мен вече доста години - темата за едно свето триединство - любовта, греха и прошката. Затова и предложих тази пиеса в Пловдив. Защото според мен е много важно да не се страхуваш да обичаш. Като пуснеш телевизора в България постоянно някой плюе някого, съди някого, някой за нещо е недоволен.

Моята теза е, че просто забравяме да обичаме. Забравяме да прощаваме.

Моят вик в тази пиеса е "Не се страхувайте да обичате!", споделя режисьора на постановката Петър Карапетков.

Плакат: Георги Вачев и Явор Димитров

АННА В ТРОПИЦИТЕ от Нило Круз

Превод: Деница Димитрова

Режисьор: Петър Карапетков

Сценография и костюми: Марина Райчинова

Музика: Петър Дундаков

Сценично движение и пластика: Мариана Йотова

Плакат: Георги Вачев и Явор Димитров

Участват: Стефан Попов, Добрин Досев, Анелия Ташева, Радина Думанян, Елена Кабасакалова, Ивайло Христов, Троян Гогов, Венелин Методиев

Венелин Методиев в "Анна в тропиците" (Снимка: Георги Вачев)

Гледайте постановката на на 31 май и 15 юни от 19 часа на Голямата сцена на Драматичен театър - Пловдив. 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Сатирата поставя "Пазар за мъже" от Жан-Клод Дано

Очаквана премиера: 29 и 30 март, сцена Comedy Bar Happy Сатира

Днес представят неиздаван роман на Антон Дончев за Вълчан Войвода

"Той работеше усилено, но последните няколко месеца, когато болестта го налегна по-сериозно, не можеше много силно да работи върху романа", разказва Иван Гранитски

"Тартюф" с режисьор Крис Шарков е премиерният спектакъл на Драматично-куклен театър "Иван Радоев" в Плевен

Първите представления пред публика ще се състоят на 14 и 20 декември 2023 г.

Артисти представят една от най-енигматичните и провокативни пиеси на френския драматург Фредерик Зонтаг

Спектакълът се фокусира върху темата за разпадането на личността и въпросът "Кой съм аз?", разказват от екипа, голяма част от който са бивши студенти на проф. Иван Добчев и проф. Маргарита Младенова