Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Явлението "Вулкан" с майстора на фотографския натюрморт Александър Николов

ХУДОЖЕСТВЕНА ПАМЕТ

Явлението "Вулкан" с майстора на фотографския натюрморт Александър Николов

Фотоизложбата с 152 черно-бели кадъра на емблематични творци от Варна, започва от днес в Градската художествена галерия "Борис Георгиев"

Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна ви кани на изложбата "Вулкан" на варненския фотограф Александър Николов. Експозицията представя портрети на художници от "Вулкан", интериори от техните ателиета и общи планове в 152 черно-бели кадъра.

Откриването е днес от 18.00 часа и може да бъде видяна там до 19 юни 2020 г.

Петьо Маринов (Снимка: Александър Николов)

Володя Вълчев (Снимка: Александър Николов)

Снимките са правени в началото 90-те години на 20 в., когато "Вулкан" съществува като комплекс от художествени ателиета, в които работят графици, живописци, скулптори, приложници и изпълнители. Има две печатни бази - за дълбок и за висок печат, ателие за монументално изкуство, ателиета за керамика, промишлен дизайн и плакат, изпълнителски ателиета за дърво и метал, студио за книговезки услуги и др.

В своето битие от много и талантливи художници "Вулкан" е общност на единомишленици и пространство на творческа свобода.

Ванко Урумов (Снимка: Александър Николов)

Изложбата извежда явлението "Вулкан" в неговата иконичност.

Силата на фотографския образ "разкъсва" времето и актуализира представата за "Вулкан" с ново визуално присъствие, след като сградата исторически е престанала да съществува. През 1991 година собствениците на някогашната фабрика предявяват претенции за реституиране на парцела, което предопределя съдбата му.

Венцеслав Антонов (Снимка: Александър Николов)

"Александър Николов, който е майстор на фотографския натюрморт и на мъртвата природа, подхожда към обекта с аналитичен поглед. Той вложи душата си в кадрите от Вулкан и направи от нас герои тогава, когато ние още не бяхме такива" - казва Димитър Трайчев, един от художниците на "Вулкан" за изложбата.

Димитър Трайчев (Снимка: Александър Николов)

Образът "Вулкан" мислен днес е метафора , място на паметта, един от фундаментите на културната идентичност на Варна от 80-те година на XX в.

Иван Ковачев (Снимка: Александър Николов)

"Порутената стара фабрична сграда приюти една голяма група художници и превърна Варна във важен център на българското изкуство през 80-те години, какъвто беше Пловдив през 60-те. Художниците от варненската група получиха международно признание", пише Владимир Левчев.

Снимка: Александър Николов (Снимка: Александър Николов)

"Неслучайно "Вулкан" беше едно средище на събирателна творческа енергия... Струва ми се, че от няколко места се създаде една атмосфера, която беше естествена. Но, разбира се, идеята си беше варненска, идеята беше основно на Стоимен" , казва акад. Светлин Русев.

"Вулкан беше емблематично място от живота на варненските художници, една умножена енергия. Творческата атмосфера беше чудесна, затова и остави знак във времето. Събирането на толкова художници заедно, контактите и възможностите да общуват, а и да обменят идеи в областта на изкуството, раждаха творчество" , споделя проф. Стоимен Стоилов.

Стоимен Стоилов (Снимка: Александър Николов)

"Във Вулкан бяха събрани много и добри художници. Ние не се деляхме, имаше общност, бяхме приятели. Академията ме научи да рисувам, Вулкан ме направи художник. Във "Вулкан" получих един от трите големи жеста в моя живот. Той е, когато Стоимен раздели ателието си с мен", казва художникът Милко Божков.

Милко Божков (Снимка: Александър Николов)

Да преживееш "Вулкан" вече е възможно само в музея - по разкази и образи. В галерията се случва нещо, даващо силен подтик на колективната художествена памет на Варна. И фотографските портрети на художниците от "Вулкан" в техните ателиета престават да бъде само документални изображения. Те са произведения на изкуството. Всичко в музея придобива особена, допълнителна значимост, ситуация, която Андре Малро определя в есето си от 1947 г. с термина "въображаемия музей".

Александър Капричев (Снимка: Александър Николов)

Авторът дарява на Градската художествена галерия във Варна цялата колекция фотографии, представени в изложбата.

Александър Николов e pоден през 1956 в гр. Варна. Син на известния варненски архитект и акварелист Марин Маринов. Завършил специалност "Геодезия, картография и фотограметрия" през 1975 г. в родния си град. Дипломирал се в специалност "Фотография" в ТПФ "Юлиус Фучик" - София.

Фотограф-художник от 1984 г. Работил за периодичния печат във Варна и в Регионалния исторически музей. От 1990 г. е фотограф във Градска художествена галерия "Борис Георгиев" - Варна. Отличен с множество грамоти и награди, между които I-ва награда за рекламна фотография от Национален конкурс, Смолян, 1986 г.

Още

Квадрат 500 отвори врати

Квадрат 500 отвори врати

Още

Лятно варненско - любими художници в Галерия Ларго

Лятно варненско - любими художници в Галерия Ларго

Още

Трохи от сънищата си е събрала  Явора Петрова

Трохи от сънищата си е събрала Явора Петрова

Още

"Монолози - рисунки в изолация" на Станислав Памукчиев

"Монолози - рисунки в изолация" на Станислав Памукчиев

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Визуалните поеми на Яна Лозева

Откриването на изложбата е на 20 април до 19 май в галерия "Васка Емануилова"

Пътят, който сме изминали и този, по който вървим: "Автопортрети" от Еми Куртова

Изложбата е до 6 май 2022 г. в Градска художествена галерия - Пловдив

"Да гледаш без страх": Волфганг Тилманс в Музея за съвременно изкуство в Ню Йорк

Фотографът, който е силно ангажиран със социални каузи, се прочу пред 90-те години на миналия век със снимките си, фокусирани върху младите хора и поп културата

Световноизвестната фотографка Сибиле Бергеман с първа изложба в София

Три месеца преди откриването на ретроспектива, посветена на германската фотографка в Берлин, София ще представи изложба за творчеството й