Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Световнопризнатият поет на градската фотография Робер Доано с първа изложба у нас

ФОТОГРАФИЯ

Световнопризнатият поет на градската фотография Робер Доано с първа изложба у нас

Фотофабрика 2017 представя автора на “Целувка пред кметството”, превърнала се в символ на любовта и младостта

“Целувка пред кметството” (Le baiser de l’Hôtel de ville), фотограф: Робер Доано, 1950 г.

3 големи изложби и над 10 съпътстващи събития предвижда четвъртото издание на фестивала за съвременна фотография "Фотофабрика", който ще се проведе от 2 май до 23 юли в София.

Тазгодишното мото "Отблизо" представя фотографията като лупа на обществото, която не анализира, а наблюдава и разказва. Темите от програмата са фокусирани върху малките събития и хората, без които голямата картина на света днес е неосъществима.

На 15 май в Музея на София се открива изложбата на едно от най-големите имена в световната фотография Робер Доано (Robert Doisneau, 1912 - 1994). Доано е един от основоположниците на фотожурналистиката и сред пионерите на движението, което днес наричаме "Хуманистична фотография".

Най-известната му творба, тиражирана в цял свят в публикации, картички и рекламни материали, е снимка за списание Life - "Целувка пред кметството" (Le baiser de l"Hôtel de ville), публикувана на 12 юни 1950 година - двойка, която се целува по забързаните улици на Париж. Снимката, превърнала се в символ на любовта и младостта, носи на Доано слава и големи хонорари, но и най-голямото му разочарование от професията.

Трийсет и осем години по-късно, през 1988-а, семейна двойка завежда дело и паричен иск срещу Доано с претенция, че фотографията е тяхна снимка без позволението им. Доано печели делото, но му се налага да признае, че красивият кадър е режисиран и е изигран от двама начинаещи актьори, които се явяват като свидетели пред съда и потвърждават това. През 1950 година момичето от кадъра получило оригинален принт на изображението с подпис и печат от Доано в знак на благодарност. През април 2005 година тя продава снимката на аукцион за 155 000 евро на анонимен швейцарски колекционер.

Изложбата на Доано в рамките на "Фотофабрика" включва 30 от най-известните му фотографии от периода 1945 - 1978 година и ще бъде представена от 15 май до 15 юни в Музея на София (Регионален исторически музей - София).

„Аз, моя милост и ЕС” , Фотоизложба на Алекс Майоли

В годината, когато се навършват 70 години от създаването на "Магнум Фотос", "Фотофабрика" организира изложба на двама негови фотографи със самостоятелни експозиции - Алекс Майоли и Кристина Гарсия Родеро. Magnum Photos е един от най-престижните международни фотографски кооперативи с офиси в Ню Йорк, Париж, Лондон и Токио.

От 9 май до 18 юни Софийската градска художествена галерия представя за пръв път пред публика изложбата на Алекс Майоли "Аз, моя милост и ЕС" ("Me Myself and EU"), проект, създаден за фестивала "Фотофабрика". Специално за подготовката на тази изложба италианският фотограф обиколи емблематични за прехода на България места. "В първата ми софийска изложба не може да няма и български кадър", каза Майоли с типичния за него реверанс към местната публика.

Алекс Майоли е автор, който се подготвя старателно за всеки свой проект и смело нагазва в някои от най-болните теми на днешна Европа - възхода на крайнодесните движения, бежанците, разделението между Източна и Западна Европа, документира знакови исторически събития, като падането на режима на талибаните в Афганистан и войната в Ирак от 2003 година. Негови фотографии от горещи конфликтни точки се появяват в медийни титани, между които Newsweek, The New York Times Magazine, Granta и National Geographic.

Майоли ще присъства на откриването на изложбата и ще има среща с българската публика на 10 май в СГХГ.

"С отворена уста", Фотоизложба на Кристина Гарсия Родеро

Кристина Гарсия Родеро е другият фотограф на "Магнум", чиято изложба "С отворена уста" ще бъде показана в Националната галерия - Двореца от 15 юни до 23 юли. Изложбата фокусира една от най-експресивните части на човешкото тяло - устата, като изразител на пълния спектър от емоции - гняв, радост, уплаха или щастие.

През годините Гарсия Родеро разширява търсенията на специфични ритуали и културни обичаи из целия свят. Нейният първи проект в България (съвместно с "Фотофабрика") бе посветен на кукерите в Перник. Кристина Гарсия Родеро ще присъства на откриването на изложбата и ще разкаже за своята работа пред българската публика.

——

Тази година "Фотофабрика" отново включва в програмата си проекти на български фотографи:

Георги Богданов и Борис Мисирков с непоказваните им до момента в България " Десет щракнати снимки. Прага" - от 22 май до 4 юни в Чешкия център;

Виолета Апостолова с изложбата "Завръщане" - от 20 юни до 7 юли в галерия "Мисията" (ДКИ - МВнР).

_

Най-провокативната изложба в рамките на фестивала е на проф. Лин Шрьодер "Автопортрет с близнаци и една гърда", която включва само една фотография. Може да бъде видяна в галерия "Васка Емануилова" от 15 до 28 май. За нея самата авторка казва, че привлича и отблъсква едновременно. Въпреки че използва собственото си тяло като обект, Лин държи фотографията й да не бъде четена като терапевтична картина.

Сред събитията на фестивала са и:

Изложба на испански фотокниги в Институт "Сервантес" от 5 до 19 юни, филмова и фотодокументалистика, специално селектирани от "Фотофабрика" за Арт център "Банкя".

Отново ще бъде организирана и изцяло отворената към широката публика инициатива на "Фотофабрика" - Фотомаратон. Тази година той ще се проведе на 7 юни и ще даде възможност на любители фотографи да се състезават със снимки, направени в рамките на деня по зададени теми.

Традиционните за фестивала изложби на открито с кадри на агенциите "Ройтерс" и "Гети Имиджис", са селектирани по темата "Отблизо" и ще бъдат представени на Моста на влюбените зад НДК от 2 май, а от 16 май на оградите на две столични училища (120 ОУ "Г. С. Раковски" и НМУ"Л. Пипков") .

"Фотофабрика" е платформа за фотографски събития за широка публика. Фестивалът представя фотографията като изкуство и социална интерзона, част от съвременната градска културна среда.

Повече за "Фотофабрика" 2017 вижте ТУК.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Теодора Нишков за "тайните" на творческия си процес

Фотографката вдига още малко завесата от работата си по проекта цикъла "100 запечатани от времето" (Строители на съвременна България), който има за цел създаването на визуална памет за хората, които полагат достойни усилия за нас и са едно от богатствата в културния и обществен живот на България

"Това е моят живот": Любовта на Педро Алмодовар към Мадрид в нова изложба

Експозицията "Мадрид, момичето на Алмодовар" представя 200 снимки от 23-те му филма, както и бележници, филмов реквизит и първата камера, която режисьорът си купува

"Лоте в думи" - Осмото издание на конкурса "Снимките говорят" бе открито с изложба

На събитието бяха обявени дванадесетимата финалисти и тримата победители в конкурса за художествен анализ на фотография

Истанбулските фотонагради отбелязват 10-та си годишнина с изложба

От трагедията на геноцида в Газа до опустошителното земетресение в Турция миналата година и от операциите на мексиканските престъпни групировки до тежкото положение на афганистанските бежанци, снимките са трогателно отражение на човешките преживявания на различни континенти