Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Най-знаковите фотографии на "БГ Прес Фото" 2018

ФОТО ОТЛИЧНИЦИ

Най-знаковите фотографии на "БГ Прес Фото" 2018

Най-старият конкурс за българска фотожурналистика за 17-и път показа най-запомнящите се моменти и лица от изминалата година и награди отличените автори

БГ ПРЕС ФОТО 2018

Фондация "БГ Прес Фото" за 17-и път награди отличените в изданието на конкурса за българска фотожурналистика "БГ Прес Фото" за 2018 година, показвайки знаковите моменти и лица в най-запомнящите се фотографии.

Класирани бяха фотожурналисти в категориите "Снимки от България" - единични кадри и фотосерии, "Снимки от чужбина" - единични кадри и фотосерии, "Видеожурналистика", специална награда за социална фотография и Голямата награда за хуманистична фотография "Шаварш Артин".

Визуална история за последния мим спечели голямата награда на "БГ Прес Фото".

Снимка: Христо Русев

Още

Черно-бялата страст на Мария Цветанова в 44 кадъра

Черно-бялата страст на Мария Цветанова в 44 кадъра

Христо Русев получи Наградата за хуманистична фотография от конкурса "БГ Прес Фото 2018". 24-годишният фотограф си е поставил за мисия да върне популярността на позабравеното изкуство на мимовете, като четири години е документирал живота на Герасим Дишлиев - Геро, ученик на легендарния Марсел Марсо.

Черно-белите експресивни кадри от Париж и Свиленград, откъдето са и Геро, и Христо Русев, бяха публикувани и като фотокнига в края на миналата година.

Христо Русев (вляво) получи Наградата за хуманистична фотография (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Снимка: Христо Русев

Още

Фотографските пъзели на Антоан Божинов

Фотографските пъзели на Антоан Божинов

Авторът получи 128-гигабайтова памет карта, предоставена от Nikon България, за да не изпуска никога кадър, и ваучер за гориво на стойност 100 лева от бензиностанции Petrol - за да може да пътува и документира свободно.

Специалната награда, която е на името на доайена на нашата фотожурналистика Шаварш Артин, се присъжда за 3-та година в най-дълго съществуващия конкурс за българска фотожурналистика.

Снимка: Георги Кожухаров

Снимка: Христо Русев

Снимка: Георги Кожухаров

Георги Кожухаров, който заедно с Христо Русев са може би най-активните млади български фоторепортери, е носител на две първи отличия от 17-ото издание на конкурса. Проектът му за връзката на местните с природата, за който той пропътува почти цялото западно крайбрежие на Северна и Южна Америка, печели първа награда в категорията "Фотожурналистика от чужбина - серии".

Снимка: Георги Кожухаров

Георги Кожухаров е носител и на наградата за видеожурналистика за филма "Дневниците на Роджава", създаден в тандем с Георги Тотев, за последния бастион на Ислямска държава. Двамата и в момента работят по филм на остров край Йемен. Затова и той ще вземе по-късно наградите си от конкурса - колекционерски комплект от значки лимитирана серия по случай 100-годишнината на Никон и карта за 100 лева гориво от бензиностанции "Петрол".

Председателят на фондация "БГ Прес Фото", Цветан Томчев, обяви, че Георги Кожухаров без съмнение е най-добрият български фотограф от военни и критични зони и спокойно може да се нарече "българският Джеймс Нахтуей".

Цветан Томчев - основател на БГ ПРЕС ФОТО (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Снимка: Венцислав Лалев

Снимка: Венцислав Лалев

Първо място в категория "Фотожурналистика от България - серии" се поделя между фотографите Венцислав Лалев и Свилен Начев, които, по думите на Цветан Томчев, внасят малка революция в българската фотография заради нетрадиционния им визуален подход и работата им в колектив с други стрийт фотографи от страната и Балканите.

Снимка: Свилен Начев

Георги Палейков от "Булфото" печели наградата в категорията за единични снимки от България с фотографията си на мъже със знаме изкачващи връх Шипка по залез.

Снимка: Георги Палейков

Снимка: Георги Палейков

Тримата получиха ваучери за гориво на стойност 100 лева от "Петрол". Първото място в категорията за единични кадри от чужбина отива при Огнян Стефанов за негова нощна фотография от Газкьой, Турция. Тъй като неговата специалност са авиационните снимки, Nikon България му подари бинокъл Nikon, за да обследва висините.

Огнян Стефанов е и на второ място в категорията "Видеожурналистика" за спиращо дъха видео от кабините на изтребителите на Военновъздушните сили.

Снимка: Огнян Стефанов

Специална награда за социална фотография отива при Николай Желязков. Вторите места в категориите за фотосерии и единични снимки от България са за Красимира Василева и Мехмед Азиз (Българска телеграфна агенция).

Фотограф: Николай Желязков

Снимка: Мехмед Азиз

Снимка: Красимира Василева

Шефът на Агенция "BulFoto" връчва наградата за социална фотография на Красимира Василева (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Фотографът от Агенция "Булфото" Георги Палейков грабна първата награда в категория "Фотожурналистика от България - единични снимки".

Георги Палейков (в средата) грабна първата награда в категория "Фотожурналистика от България - единични снимки" (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Още

Вижте "Фотомаймуните" на 2018

Вижте "Фотомаймуните" на 2018

Всички отличени от конкурса получиха грамоти и карти за отстъпка при зареждане от бензиностанции "Петрол". Наградите връчиха Лилия Йотова и Евгени Димитров от Асоциацията на професионалните фотографи, както и Ивайло Ваньов от Nikon България. Както е традиция за "БГ Прес Фото", журито на конкурса е съставено от чуждестранни фотографи, куратори и редактори.

За това издание те са Звездан Манчич от "Център за развитие на фотографията" в Белград, Тамаш Сегети от "Унгарско Прес Фото", Будапеща и Василий Прудников от Москва - организатор на "Русс Прес Фото".

Ивайло Ваньов от Nikon България получава наградата на Георги Кожухаров, който стана носител на две първи отличия (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Фотограф: Николай Желязков

Следващите издания на "БГ Прес Фото" ще се организират в тясно партньорство с Асоциацията на професионалните фотографи. Припомняме, че конкурсът е по идея на Цветан Томчев и започва като дейност на Фотографска академия "Янка Кюркчиева" през 2002 година, а четири години по-късно фондация "БГ Прес Фото" става двигател на конкурса, както и на много други фотографски изложби, семинари, майсторски класове, менторства, издателски и законодателни инициативи.

Още

Отличените фотографии на Ocean Art 2018

Отличените фотографии на Ocean Art 2018

Още

Фотограф снима Ню Йорк от главозамайващи ракурси

Фотограф снима Ню Йорк от главозамайващи ракурси

Още

Фотограф снима 5 години романтична червена къщичка при различни климатични условия

Фотограф снима 5 години романтична червена къщичка при различни климатични условия

Още

На границата на сюрреализма: потресаващите фотографии на Ървин Блуменфелд

На границата на сюрреализма: потресаващите фотографии на Ървин Блуменфелд

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Визуалните поеми на Яна Лозева

Откриването на изложбата е на 20 април до 19 май в галерия "Васка Емануилова"

Пътят, който сме изминали и този, по който вървим: "Автопортрети" от Еми Куртова

Изложбата е до 6 май 2022 г. в Градска художествена галерия - Пловдив

"Да гледаш без страх": Волфганг Тилманс в Музея за съвременно изкуство в Ню Йорк

Фотографът, който е силно ангажиран със социални каузи, се прочу пред 90-те години на миналия век със снимките си, фокусирани върху младите хора и поп културата

Световноизвестната фотографка Сибиле Бергеман с първа изложба в София

Три месеца преди откриването на ретроспектива, посветена на германската фотографка в Берлин, София ще представи изложба за творчеството й