Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Йозеф Куделка - човекът, който показа на света трагедията на Пражката пролет

СВЕТОВНИ ФОТОДОКУМЕНТАЛИСТИ

Йозеф Куделка - човекът, който показа на света трагедията на Пражката пролет

"Моите снимки бяха публикувани година след това събитие. И въпреки това бяха новина!", казва фотографът

Снимка: © Centre Pompidou, MNAM-CCI/RMN-GP © Josef Koudelka/Magnum Photos

За първи път извън Франция в Софийската градска художествена галерия ще видим 75 фотографии от серията "Изгнания", които лично световноизвестният фотограф Йозеф Куделка е подредил и дойде да ги представи.

Документалното око на Пражката пролет - легендарният чешки фотограф с френски паспорт е истински майстор на камерата.

Йозеф Куделка (вляво) и столичният кмет Йорданка Фандъкова на откриването на изложбата (Снимка: Иван Григоров)

Актьорът Ивайло Захариев на откриването на изложбата (Снимка: Иван Григоров)

Актрисата Мартина Вачкова също присъства на откриването на изложбата (Снимка: Иван Григоров)

Френски институт в България, Столична община и Софийска градска художествена галерия в партньорство с Център "Помпиду" представят изложбата.

Куделка рискува живота си, за да снима съветската инвазия в Чехословакия през 1968 г. Негативите на снимките, които прави по улиците на града, са изнесени нелегално от страната. По-късно попадат в световноизвестната агенция "Магнум". Снимките му носят световна слава. Той оставя убедителни фотодокументи за генезиса и страховете на Европа.

"Мисля, че снимките от Прага 1968 г. взеха едни други измерения. Отначало бяха просто документи на това, което се случи в Чехословакия, защото руснаците не искаха да кажат истината. Не е важно на снимките кой е руснак и кой е чех, важното е, че единият държи Калашников, а другият не държи Калашников. Тези снимки показват един народ, който искаше да постигне свободата, а друг идваше да му я отнеме", каза Йозеф Куделка.

Повече от четири десетилетия Куделка, странстващ и независим фотограф, създава проницателно и въздействащо изкуство, отдадено на човека и неговата среда.

"Добрата снимка е тази, която може да каже различни неща на различните хора в зависимост от начина, по който я видят", обяснява фотографът.

Още

"Фотографът на Пражката пролет" Йозеф Куделка с изложба в София

"Фотографът на Пражката пролет" Йозеф Куделка с изложба в София

Творчеството на Куделка идва директно от Националния музей за модерно изкуство "Жорж Помпиду" в Париж.

Снимките на един от най-награждаваните фотографи в света ще бъдат изложени до 9 юни в Софийската градска галерия.

Снимка: © Centre Pompidou, MNAM-CCI/RMN-GP © Josef Koudelka/Magnum Photos

След като напуска Чехословакия, Йозеф Куделка не изпитва необходимост да се връща някъде.

Творецът смята, че да си изгнаник е шанс, който те задължава да започнеш от нулата, но от самото изгнание никога няма завръщане.

Йозеф Куделка: "Тук има едно куче, погледнете го! Човек, който не се храни добре например, ще се идентифицира с него. Мисля че добрата снимка е тази, която е способна да каже различни неща на различни хора. Така и за всеки отделен човек думата изгнание може да има различно значение. Kогато се върнах в Чехословакия, имаше хора, които ми казаха: "Твоето изгнание е и мое изгнание, защото макар и да не съм напуснал страната, аз се превърнах във вътрешен емигрант".

Снимка: © Centre Pompidou, MNAM-CCI/RMN-GP © Josef Koudelka/Magnum Photos

Снимка: © Centre Pompidou, MNAM-CCI/RMN-GP © Josef Koudelka/Magnum Photos

Снимки: © Centre Pompidou, MNAM-CCI/RMN-GP © Josef Koudelka/Magnum Photos

Фотографът, който не желае да има онова, което наричаме свой дом, е най-известен по света със снимките от своята родина, а българин, който бил издател в Чехия, го убедил да събере спомените си в книга.

Йозеф Куделка казва: "Пражката пролет беше голяма трагедия, но съм доволен, че бях там, когато се случи. Случилото се беше чудо и всичко друго оставаше на втори план. Този изключителен момент ни накара да изпитаме изключителни неща. Интересното е, че моите снимки бяха публикувани година след това събитие. И въпреки това бяха новина!"

Макар и критичен към дигиталния свят, Куделка оценява едно от неговите изобретения - цифровия фотоапарат, който му дава свободата да пътува и да снима, без мисълта за ленти.

Снимка: Иван Григоров/ Дир.бг

Снимка: Иван Григоров/ Дир.бг

Йозеф Куделка раздаде автографи (Снимка: Иван Григоров/ Дир.бг)

Коментирай 7

Календар

Препоръчваме ви

Емблематични снимки от списание "Лайф" ще бъдат предложени на търг в Париж

Фотографиите са дело на около 60 известни имена - от Маргарет Бърк-Уайт и Алфред Айзенщат до Гордън Паркс и Джон Доминис

Кои са твоите "Любими места на картата на България"?

"Улови красотата на България през твоя обектив" е мотото на първия по рода си конкурс у нас, който ще обедини ГИС технологиите и фотографията с мисията да покаже красива България на интерактивна карта

Вяра Антонова: "Сложете си маската! Прикрийте вашите съмнения и се целете високо!"

Фотоизложбата може да бъде разгледана до 14 ноември, всеки ден, от 8 ч. до 20 ч. в Дом на културата "Борис Христов"

Изхвърлени спомени за Китай от 80-те

Френският колекционер Тома Сован, едно от най-значимите имена в областта на "намерената фотография", ще бъде в София, за да представи изложбата "Сребърна мина" в галерия "Синтезис"

"Андрей Даниел - последните седем години" гостува на Plovdiv Jazz Fest

Фотоизложбата на Стефан Джамбазов ще гостува в Пловдив от 5 ноември в 18:00 ч. до 8 ноември в 18:00 ч. в Дома на културата "Борис Христов"