Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Изложба на фотокниги се открива за първи път в България

ФОТОФАБРИКА 2017

Изложба на фотокниги се открива за първи път в България

Събитието е в рамките на четвъртото издание на фестивала „Фотофабрика“

Първата у нас изложба на фотокниги ще бъде открита на 5 юни, от 19 часа, в Институт Сервантес в рамките на IV фестивал "Фотофабрика".

В експозицията ще бъдат представени съвременни фотофензини, част от колекцията на испанското сдружение "Фанзинант" /Fanzinant/.

Като вид публикация, фензинът добива все по-голяма популярност в света. Фотофензините в настоящата изложба са един от видовете в жанра и представляват проекти на фотографи, отпечатани върху хартия. Както и при фотокнигите, тиражите им са ограничени и не се разпространяват масово.

Платформата "Фанзинат", която представя изложбата в България, обединява хора, заинтригувани от книги, печат и фотография. Нейните основатели поддържат уеб база с публикации, информация за събития, предмети и места, които всеки занимаващ се с приложна фотография и визуална комуникация е добре да има под ръка.

Експонатите у нас са подбор от тяхната колекция от фотографски самоиздания, независими издания и фензини, събирани от 2010 г. до сега.

В нея са включени първите издания, които попадат в колекцията, както и различни като метод на изработка фензини, онагледяващи разнообразни форми и естетика при направата им. Изложбата е интересна и с широкия диапазон и многообразието в съдържанието и темите на изданията - от силно активистки, до доста по-поетични.

Фотокнигите ще бъдат изложени до 19 юни.

След изложбата на фотокниги, в рамките на Фотофабрика предстои едно от големите събития на тазгодишното издание на фестивала - изложбата на един от членовете на фотографския колектив "Магнум" - испанката Кристина Гарсия Родеро. Под заглавие "С отворена уста", тя ще бъде показана в Националната галерия - Двореца от 15 юни до 23 юли. Изложбата фокусира една от най-експресивните части на човешкото тяло - устата, като изразител на пълния спектър от емоции - гняв, радост, уплаха или щастие.

През годините Гарсия Родеро разширява търсенията на специфични ритуали и културни обичаи из целия свят. Нейният първи проект в България (съвместно с "Фотофабрика") бе посветен на кукерите в Перник. Кристина Гарсия Родеро ще присъства на откриването на изложбата и ще разкаже за своята работа пред българската публика.

Фотофабрика е платформа за фотографски събития за широка публика. Фестивалът представя фотографията като изкуство и социална интерзона, част от съвременната градска културна среда.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Как оживя Римският стадион в Пловдив

С изложбата "Орфей" на Александър Богдан Томпсън и флашмоб на балетната трупа на Опера Пловдив

18 процента сиво - фотография от Стоян Йоргов

Галерия "Ракурси" представя изложбата "18% Gravity" (Гравитация) до 11 юли 2020 г.

"Къс земя" на Йохана Траянова - нежни мигове между човека и природата

Изложбата е пътуваща, първата спирка е Пловдив, където може да бъде видяна от 18 юни до 21 юни, като част от фестивала "Капана Базар"

Явлението "Вулкан" с майстора на фотографския натюрморт Александър Николов

Фотоизложбата с 152 черно-бели кадъра на емблематични творци от Варна, започва от днес в Градската художествена галерия "Борис Георгиев"

Загадъчната Африка - погледната отгоре

Предлагаме ви вълнуваща галерия от снимки на уникални места в красивия континент