Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Един "фаранги" в Африка: Фотографът Светлин Йосифов за племената, автоматите и историята на белезите

МОБИЛНА ФОТОГРАФИЯ

Един "фаранги" в Африка: Фотографът Светлин Йосифов за племената, автоматите и историята на белезите

Победителят на локално ниво от фотоконкурса Huawei Next-Image Awards 2020 споделя как снима незабравимите си кадри

Снимката, с която Светлин Йосифов печели локалния конкурс за мобилна фотография: "Color Boy Suri". Снимката е правена с мобилен телеfon Huawei

Светлин Йосифов е едно от атрактивните и отличени многократно имена в съвременната фотография. Кадрите му не остават незабелязани както у нас, така и в чужбина. Той е и победителят на локално ниво в Конкурса за мобилна фотография Huawei Next-Image Awards 2020. В българската част на конкурса са изпратени 8500 снимки и клипове, заснети с мобилни устройства Huawei. Това поставя България в Топ 10 на най-активните страни в конкурса в световен мащаб.

Светлин Йосифов е от Бургас и се влюбва във фотографията преди повече от 13 години. Оттогава до сега уличните му портрети са все по-ярки, по-запомнящи се и разтърсващи. Казва, че белезите и чертите по лицето на хората разказват истории, които той увекоевчава с апарата си. Посещава Индия няколко пъти, както и Индонезия, Виетнам, Лаос, Камбоджа и Куба. Изложбата му с портрети от Етиоппия - "ETHIOPIAN TRIBES EXPEDITION 2018" се радва на небивал успех, а Йосифов смело подготвя куфарите си за следващо пътуване натам. 

Светлин Йосифов - снимка с мобилен телефон Huawei

Светлин Йосифов е един от десетте фотографи участници в 13-тото Световно Първенство за Клубове на ФИАП С ФОТОКЛУБ БГАРТ и носител на световната купа. Защо глобалният конкурс за мобилна фотография Huawei Next-Image Awards 2020 e по-различен за фотографа от останалите до момента и какво не знаем за приключенията му с фотоапарата - разберете от интервюто! 

"Решението ми да започна да снимам и с мобилен телефон си има история, която започна през 2019 г. Бях поканен в Дубай, ОАЕ за награждаване в конкурса на Xposure - филмов фестивал, в рамките на който имаше категория за снимки с телефон. Мобилните снимки на отличени фотографи от цял свят бяха показани на принтове и ми направиха силно впечатление с това, че не се различаваха с нищо от тези, направени с камери като Canon, Nikon или Sony. По-голямата част от кадрите бяха заснети с HUAWEI мобилни устройства. Закономерно след това, изборът на модел телефон, с който да започна да снимам, беше HUAWEI P30 или подобен такъв", започва историята си фотографът Светлин Йосифов.

По това време му предстои второто пътуване за Етиопия и това е шанс да експериментира. Монтира HUAWEI p30 над неговия Canon 6D mark така, че да снима това, което вижда и камерата. Чрез Bluetooth бутон, залепен на корпуса на тялото на камерата, снимките започват да се получават по начин, по който авторът иска. 

В конкурса HUAWEI Next-Image 2020 Светлин Йосифов се включва с 15 единични кадъра в категориите "Faces" (в превод - "Лица") и  "Storyteller" - история, разказана в серия снимки.  Наградата му е HUAWEI MateBook X Pro - "един страхотен компютър със забележителни характеристики, които ще използвам за обработка на снимки", вълнува се победителят. 

Сами може да предположите, че екзотиката и непознатото, което фотографът показва в снимки, приковава погледа. 

Но начинанието му е опасно.

Снимка с мобилен телефон Huawei. "Warriors

"Чел съм за случая с милионерския наследник и експедитор Майкъл Рокфелер. Изчезва безследно по време на експедиция до Папуа Нова Гвинея, докато изучава порядките на местно племе. Той търгува с местните, като по този начин набавя важни артефакти за музеи на съвременните изкуства по цял свят... Надявам се нищо необратимо да не се случва с мен", споделя фотографът. 

До този момент в пътуванията си е нямал застрашаващи живота му ситуации.

"Ако не броим болестите и повърхностните наранявания... Сещам се за второто ми пътуване в Индия, продължило 58 дни, откъдето се върнах със 17 кг по-лек поради стомашни проблеми. Също и за първото ми пътуване до Етиопия, където 20 дни обикалях с порезна рана на крака си, тъй като паднах с мотор на територията на племето Каро. Местните винаги са били добронамерени към присъствието ми, може би защото виждат в мен източник на доходи", споделя Йосифов. 

Поради преобладаващото бедно население в Етиопия е твърде опасно бели туристи да се движат сами. Затова Светлин винаги е съпровождан от водач - човек с автомат, готвач и джип с къмпинг оборудване.

Снимка с мобилен телефон Huawei. "Warrior Omo"

"Както споменах вече, човек с фотоапарат за местните означава пари. В тази връзка се плаща за всяка направена снимка. Това почти изключва възможността да се заснеме кадър, без да се иска разрешение", разкрива той. 

В паметта му, от двете му пътувания до Етиопия, се е запечатала думата "FARANGI".

"В превод това значи "бял човек", "бледолик".Това е най-често употребяваната дума, която се чува постоянно, когато бял човек върви по улицата. В повечето места в Етиопия да се види бял турист е цял празник и възможност за местните да вземат пари", разказва още Йосифов. 

Йосифов казва, че ако не обръщаме внимание на интересните детайли в бита на местните, няма как да изградим общата картина, която да бъде завладяваща и да грабне окото.

Търси се резултатът "УАУ", а не само "ЕХА"!

"Конкретната снимка, в която лицето е разказало своя история, е "Warrior Mursi tribe". Тя е за мъж от племето Мурси който има пет деца, две жени, три кози, две крави и два автомата AK47. Тук, обаче, не става въпрос за серия от снимки, които да показват и разказват всичко това, което вече изброих. Става дума само за неговото лице и белезите, което да говори колко битки е изгубил или пък спечелил или какво е преживял преди 5-6 години в междуплеменната война с племето Хамер. Тази битка заклеймява хората от племето Мурси като едно от най-кръвожадните и войнствени в Африка", разкрива Светлин Йосифов. 

Този мъж, въоръжен с двата автомата и готов да убива, за да оцелява, посреща фотографът Farangi с широка добродушна усмивка.

"Наближих трите му сламени колиби. Моето присъствие означава храна за семейството му. Минута по-късно, позирайки пред моята камера, сякаш спомняйки си за войната, лицето му стана като на убиец. Това се превърна в неговата и моята история в един кадър, в който аз обърнах внимание на детайлите при обработката и подготовката на снимката, за да мога да разкажа една кратка, кръвожадна Мурси история". 

При второто му посещение в Етиопия, Йосифов се опитал да намери този мъж, но му е казано, че или е убит, или е в затвора.

"Историята е от 2018-19 година, в която правителството предприе мерки за масово обезоражаване на племената, за да се избегне саморазправата помежду им", пояснява фотографът. 

Снимка с мобилен телефон Huawei. "Omo"

Макар да снима с професионален фотоапарат, Йосифов отбелязва, че камерите на мобилните телефони вече напълно съперничат с професионалните такива. Автоматичните настройки улесняват процесите за ползване и това ги прави достъпни дори за хора, които не обичат много да четат за техника. 

Снимка с мобилен телефон Huawei. "Grandma Surma". Баба от племето Сурма

"Телефоните от ранга на Pro моделите имат вече много професионални настройки, с които може да се експериментира при заснемане в ниско осветена среда и със създаване на нестандартни, креативни кадри. Аз лично съм очарован от възможностите на моя p30 и не мога да кажа, че съм използвал и 50% от това, което може.  С нетърпение очаквам новия P40 Pro", казва още победителят в конкурса.

Снимка с мобилен телефон Huawei. "Karo Tribe" Каро

Снимката, която му носи отличието е  "Color boy Suri" - направена на територията на племето Сурма, Етиопия, през октомври 2019 г.

Снимка с мобилен телефон Huawei - "Color Boy"

"Използвал съм преносим, сгъваем черен фон, a снимката е обработена на MPhotoshop express и Adobe Photoshop MIX", споделя за кадъра авторът. 

"Не я изпратих просто, защото ми е любим кадър, понеже аз нямам такъв. Може би всеки успешен кадър ми е любим. Много съм критичен и взискателен към всичко, което показвам или публикувам. Затова преди това минават дни в размисъл как да бъде обработена и представена всяка нова снимка", казва още фотографът. 

А следващата му цел отново е ... Африка. 

"Както скоро написах в друго мое интервю една вероятно банална фраза: Африка е вече моята любов! Държавата, която е в плановете ми, е Южен Судан. Преди година-две имаше гражданска война и все още е рискова дестинация, което я прави интересна за мен.Това е най-младата държава в света и за снимки се изиска специална акредитация от ООН. Надявам се да разреша този проблем. В момента почти цяла Африка е затворена и е под карантина и пътуването ми за този сезон е под въпрос".

Снимка с мобилен телефон Huawei. Surma Colors

В бъдещите му планове е още и Папуа Нова Гвинея, за където няколко години вече се опитва да тръгне. Но все нещо се случва ...

Дотогава Светлин Йосифов обръща поглед към онова, което ямайският деец Маркъс Гаври е описал в речите си: Вижда нова Етиопия, нова Африка, която протяга ръцете си на влияние по целия свят и учи човека на начина на живот и мир едновременно ...

Снимка с мобилен телефон Huawei

"На планетата ни има толкова много места, където искам да отида, че едва ли ще ми стигне времето на Земята!", обобщава фотографът-пътешественик Светлин Йосифов. 

Коментирай 5

Календар

Препоръчваме ви

Испанското посолство представя в Пловдив фотографска изложба "Испания и България. Заедно в Европейския Съюз"

Откриването е на 7 февруари 2024 г. в 12.00 часа в Дом на културата "Борис Христов". Изложбата може да бъде разгледана до 23 февруари.

"Пътуване до Азербайджан" - част от фестивала Sofia MENAR

"Тези кратки пътешествия из труднодостъпните кътчета на Азербайджан ме принудиха да се обърна към документалната същност на фотографията", споделя Арслан Ахмедов

Фотографът Симон Варсано отваря ново пространство за култура

"Като фотограф, снимал еднакво дълго аналогово и дигитално, смятам, че е важно да не развиваме консуматорство в начина, по който снимаме.", казва фотографът

Световноизвестната фотографка Кристина де Мидел гостува в София

На 25 януари, в Националната художествена галерия - Двореца, се открива изложбата "По ръба на реалността"

Конкурс за фотография и рисунка "Божурът среща розата"

Поводът на конкурса е годишнината от установяването на българо-китайските отношения

Атанас Миланов: Вечерно пътуване с трамвай 22 - Прага

Откриването е на 16 януари от 18:00 часа в Чешкия център в София