Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Един "фаранги" в Африка: Фотографът Светлин Йосифов за племената, автоматите и историята на белезите

МОБИЛНА ФОТОГРАФИЯ

Един "фаранги" в Африка: Фотографът Светлин Йосифов за племената, автоматите и историята на белезите

Победителят на локално ниво от фотоконкурса Huawei Next-Image Awards 2020 споделя как снима незабравимите си кадри

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Аз съм изключително впечатлена от работата на този фотограф. Снимките му са невероятни и можеш да усетиш живота в лицата на хората и това как се чувстват в момента. Личи си , че има вътрешно усещане към фотографията и работи с любов. А и риска , който поема като разглеждам местата , където е снимал ,е за уважение. Напълно заслужено признание!

Интервюто е наистина интересно и завладяващо, а за снимките е нужно око и усет , защото описват самата реалност по тези места ! Нямам никакви съмнения в опасността и напрежението , което струи в племената, защото лично познавам фотографа и след второто му пътуване до Етиопия , когато се видяхме, беше с минимум 15 кг по-слаб (по-груби сметки) и повярвайте, не от обиколките , които е правил , за да се сдобие с невероятните кадри. Не става въпрос за войнствеността на населението от гледна точка на опасност, а за ниската медицинска и здравна култура , както той сам споделя , хората от племената са добронамерени и спокойни в присъствието на чужденци , заради паричните дивиденти които им носят. И да, напълно възможно е, когато ходите по “турове” и разглеждате туристически забележителности (разбира се охранявани), да не усетите атмосферата, начина на живот, мислене и история на живущите там!

Не е вярно, обикалях Етиопия през 2018. С охрана се ходи само на туровете до вулканите и сярната долина. И за снимките не е вярно. В блога ми има добри описания как се случва всичко. Да, някои искат пари, а някои категорично забраняват да се снима. Но много се снимат с удоволствие и без пари. И не е чак толкова опасно. Обикалях точно когато си сваляха правителството, освен транспортни проблеми други нямаше. https://www.facebook.com/MaliaDiblog/?modal=admintodotour

Моля да не се бърка северна Етиопия в която не съм имал желание да ходя,защото е повече за туристите с резерватите за хора Omo Valley.Там е абсурдно да отиде бял турист без гид.Някои племена са много трудно достъпни като племето Surma до където се стига само с джипове с висока проходимост.По темата дали е опасно само ще кажа,че един път са ми рязали фотографската раница с нож в племето Нянгатон.Втория път разрязаха палатката с нож около 2 часа сутринта в племето Мърси.Също така при преминаването от територията на едно племе към друго са ни спирали въоръжени мъже и деца с автомати за събиране на такса за преминаване.Както и да е.... моля не коментирайте без да сте били на точно такива места...Благодаря!!

Страхотна статия, още по-страхотни кадри от това невероятно място! Светлин, изключително интересен поглед върху персонажите и неповторима игра с цветовете! Адмирации!

Календар