Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Арт фотографията вече е за всеки

Арт фотографията вече е за всеки

С новия модел на Huawei nova 5T

Само допреди няколко години, във времената, в които си чатехме в ICQ и даунлоудвахме една песен по 40 минути, заснемането на добра снимка изискваше фотоапарат.

Първите дигитални фотоапарати донесоха сред масите възможността да се снима пчела върху цъфнал магарешки трън и милиони хора се запалиха да снимат "макро". Горе-долу по същото време станаха достъпни и някои други фотографски техники, които допреди технологичния бум в сферата на фотографията бяха известни само на хората, които са учили фотография.

Стана възможно да се снима куче в движение, без снимката да представлява размазано петно. Стана лесно да се заснеме дете, което играе на повече от два метра от родителите си. Някои дори успяха да снимат нощно небе, което да изглежда различно от лист черен кадастрон.

И все пак, истински добрите снимки си оставаха дело на фотографите. Онези кадри, в които булката се усмихва щастливо, докато църквата зад нея е нежно разфокусирана, налагаха наемането на фотограф на сватбата. Арт изображенията с един централен обект на фокус, ефектно изпъкващ на размазан фон, не се получаваха с повечето фотоапарати, което носеше някаква справедливост за фотографската професия.

Днес вече тази справедливост е миналото, а добрите, професионални снимки са въпрос на желание и модел смартфон. На прага на 2020г. не е необходимо да боравите с понятията "скорост на затвора" и "бленда", за да си сложите за профилна снимка във Facebook портретно селфи, на което гледате сериозно, но и замечтано, на загатнатия, артистично замазан фон на Айфеловата кула.

Достатъчно е да снимате с новия модел на Huawei nova 5T, който разполага с четири основни AI (с изкуствен интелект) камери. И този път от Huawei са надскочили стандартите на смартфон фотографията: 16 MP ултраширокоъгълна камера, 48 (!) MP основна камера, 2 MP макро камера и 2 MP боке камера.

Но какво е боке?

Ако думата "боке" ви звучи непознато, привикайте в съзнанието си онези кадри, в които уличните лампи са размазани цветни петна или снимките, на които виждаме силуета на жена на фона на разноцветните дискове на нощния град. Това е "боке": термин от фотографията, с който се означава естетическия ефект на разфокусиране и размиване на светли проблясъци във фона на изображение.

Бокето се дефинира като "начина, по който лещата визуализира фоновите източници на светлина, които се намират извън фокус", т.е. то се проявява в онези части от сцената, които се намират зад зоната, до която достига дълбочината на остротата.

За да постигнат "боке" ефект, фотографите преднамерено използват плитка дълбочина на фокуса. Притежателите на Huawei nova 5T могат просто да снимат на съответния режим и ще постигнат за секунди художествения ефект на изображение със значително разфокусирани области, с рязко изпъкнал обект в зоната на фокуса (ако има такъв).

Благодарение на мобилния процесор Kirin, боке камерата на nova 5T обработва снимките в реално време, което значи, че пет минути след като сте се снимали на фона на коледните светлини на голямата елха пред НДК, може снимката ви вече да е в Instagram. И няма нужда от филтър.

In the middle of the night

Богатите и ясни снимки и видеа са неизбежни с четирите камери. ½-инчовият сензор с режим за 48-мегапикселово снимане още повече доближава снимането със смартфона до професионалната фотография.

Но тук има и още нещо. Сещате ли се за онзи тиражиран в социалните мрежи колаж, на който има снимка на безкрайно красиво, обсипано в звезди нощно небе, на която пише "Какво виждам аз" и до нея - нещо като снимка на черно перде в близък план, на която пише "Какво вижда камерата ми". При nova 5T нещата не стоят така.

Super Night режимът използва интелигентно улавяне на светлината чрез AI, намалява шума на изображението и предлага новаторска продължителна експозиция и стабилизация. Всичко това позволява създаването на невероятни нощни снимки: такива, каквито ги виждаме с очите си.

Лондон бридж от единия край... до другия

Туристите знаят колко е трудно да се снимат забележителности от голям мащаб в рамката на един кадър, който да пресъздаде усещането и да го предаде по Viber на близките ни. Широъгълният f/2.2 обектив на Huawei nova 5T прави точно това: обхваща целия мащаб, придава драматичен вид на портретите и разширява неимоверно хоризонтите.

Селфииии

Според Оксфордския речник, думата на 2013г. беше "селфи". Автопортретните снимки днес са ежедневие и сега добиват съвсем нов смисъл с огромната 32-мегапикселова селфи камера на nova 5T. Камерата се намира в горния ъгъл и използва AI технология, която подчертава естествената красота. 4-в-1 сливането на пиксели създава по-ярки и по-ясни селфита, а AI технологията балансира експозицията и подсветката, като същевременно оптимизира фона.

Отблизо

"Отблизо" е чудесна пиеса, екранизирана в чудесен филм с участието на Джулия Робъртс, Клайв Оуен, Джъд Лоу и Натали Портман. Но "отблизо" е и значението на "макро" снимките: онези с пчелите върху цъфналите магарешки тръни, за които стана дума по-горе.

Super Macro обективът на новия модел на Huawei позволява снимането на близки кадри от разстояние от 4 см.

Дали ще снимате калинка върху глухарче, капки роса върху жълто листо или зениците на котката си, е изцяло ваш избор. Същественото в макро фотографията, до която имате достъп с nova 5T, е да се взрете в детайлите и да видите красотата на малките неща. Във всеки един смисъл.

Весели празници! Запаметете ги добре!

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Емблематични снимки от списание "Лайф" ще бъдат предложени на търг в Париж

Фотографиите са дело на около 60 известни имена - от Маргарет Бърк-Уайт и Алфред Айзенщат до Гордън Паркс и Джон Доминис

Кои са твоите "Любими места на картата на България"?

"Улови красотата на България през твоя обектив" е мотото на първия по рода си конкурс у нас, който ще обедини ГИС технологиите и фотографията с мисията да покаже красива България на интерактивна карта

Вяра Антонова: "Сложете си маската! Прикрийте вашите съмнения и се целете високо!"

Фотоизложбата може да бъде разгледана до 14 ноември, всеки ден, от 8 ч. до 20 ч. в Дом на културата "Борис Христов"

Изхвърлени спомени за Китай от 80-те

Френският колекционер Тома Сован, едно от най-значимите имена в областта на "намерената фотография", ще бъде в София, за да представи изложбата "Сребърна мина" в галерия "Синтезис"

"Андрей Даниел - последните седем години" гостува на Plovdiv Jazz Fest

Фотоизложбата на Стефан Джамбазов ще гостува в Пловдив от 5 ноември в 18:00 ч. до 8 ноември в 18:00 ч. в Дома на културата "Борис Христов"