Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Яна Петкова-Каракашова и "Следи от спомени"

ЖИВОПИСНИ И ДУШЕВНИ ПРОСТРАНСТВА

Яна Петкова-Каракашова и "Следи от спомени"

Изложба живопис ще видим от 13 до 29 февруари 2024 г. в Галерия "Арте"

Яна Петкова-Каракашова - Експозицията може да бъде разгледана в галерия "Арте" от 13 до 29 февруари 2024 г. (Източник: Галерия "Арте")

Още

Яна Петкова - Каракашова в хаоса от визуално разноречие

Яна Петкова - Каракашова в хаоса от визуално разноречие

"Следи от спомени" е втората самостоятелна изложба на Яна Петкова-Каракашова в галерия "Арте". Представянето на младата художничка заслужено отново намира място в изложбеното пространство, припознато през последните години като пристан на утвърдени художници, чието творчество бележи линията на съвременното българско изкуство.

Само за няколко години изминали от зимата на 2021 г., когато с изложбата "Брегове и скали" тя еднозначно заема своето място сред тях, днес можем ясно да проследим творческото и развитие.

В изложбата "Следи от спомени" са представени избрани произведения, сред които пейзажи, разкриващи виртуозно овладяване на цветни петна туш, също серии монотипии, пейзажи и абстрактни композиции с маслени бои.

Експозицията с последните творби на Яна Петкова-Каракашова се отличава с ясна и много изчистена естетска селекция от произведения, обособени в няколко серии. Някои особено интересни художествени проблеми и търсения, поставени преди няколко години са изведени до осъзнати и сполучливи решения.

Галерия "Арте"

През 2021 г. Ружа Маринска пише: "Виждам бъдещето на Яна Петкова именно в разгръщането на тези - живописни и душевни - пространства, върху които тя ще сложи свой неповторим личен знак." В настоящата изложба наблюдаваме отчетливо развитие на техниката на работа на художничката с туш.

В първата изложба, авторката все още по-скоро експериментира и върви по пътя на изграждането на собствен почерк и художествена идентичност.

„Тогава силно впечатление за специалистите прави нетрадиционния подход на работа с туша, посредством техники присъщи за майсторите на акварела. Сред множество живописни произведения и големи по формат творби с акрил, тушът и малките формати се открояват в изложбата през 2021 г. с много силен емоционален заряд.

Още

Галерия "Арте" отбелязва с изложба 90-годишнината на Димитър Казаков-Нерон

Галерия "Арте" отбелязва с изложба 90-годишнината на Димитър Казаков-Нерон

В изложбата "Следи от спомени" художничката развива именно тази линия на работа. Особено въздействащи и основна линия в експозицията са седемнадесет нови творби с туш. Художничката продължава да полага този материал с много вода и да създава цветни петна, вариращи от фина прозрачност до дълбоки, тъмни нюанси.

Видимо изгражда формата с лекота, увереност и е усъвършенствала техниката до степен, която ѝ позволява свободата да постигне силно въздействие, изразителност, посредством богат колорит достигнат с малък брой пигменти. Впечатляващи са белите акценти, чистите и безпогрешно оставени недокоснати от цвета места.

Майсторството на Яна Петкова-Каракашова в тази сложна и специфична за творчеството ѝ техника се разкрива най-силно в произведението "Зимни дървета". Няколко от пейзажите, като "Есен" се отличават с необичаен и особено сполучлив подход по отношение на композицията, която не е подчинена на центъра или формата на изобразителното поле. Сред тях е също и картината "Следи от спомени".

Творбата чието заглавие носи и цялата изложба, представена и на плаката, е създадена сякаш само с едно поемане на дъх, само с един цвят. Изведена е до графично съвършенство, балансиран контраст между тъмно и светло, изграждане на обем и чувство за динамика на три дървета, излизащи от плътната земя.

Яна Петкова-Каракашова - Експозицията може да бъде разгледана в галерия "Арте" от 13 до 29 февруари 2024 г. (Източник: Галерия "Арте")

Част от подбраните творби в изложбата са обединени от сходни колоритни решения, които са вдъхновени от пътешествията на Яна Петкова-Каракашова в Австралия. Там тя наблюдава и изследва неповторимата красота на природни форми, които още тогава се преобразяват в живописни творби в нейното въображение. След завръщането ѝ в България спомените се превръщат в картини.

Друг важен ракурс в творчеството на Яна Петкова-Каракашова през изминалата година представлява серия от монотипии, озаглавени "Настроения". Живописта е изградена посредством многократно нанасяне на слоеве маслени бои върху гладка повърхност като стъкло или друг специализиран материал.

Различни ефектни акценти се постигат чрез наслагване на цветове или отнемане чрез издраскване. Ако монотипията е техника позната от началото на XVII в., то в произведенията на Яна Петкова-Каракашова освен преплитането на възможностите предлагани от това изкуство между живописта и графиката, откриваме и следи от нейния афинитет към текстила.

Още

Иван Димов - юбилейна изложба в Галерия "Арте"

Иван Димов - юбилейна изложба в Галерия "Арте"

В шест избрани произведения, определени от нея като "прозорци", сходни обрамчени пространства, са поместени различни художествени отражения на абстрактно пресъздадени емоции и преживявания.

В тях откриваме малки детайли, отличаващи се с особена рязкост и текстура, които са постигнати с полагането на текстилни нишки в определени етапи от изграждането на изображението посредством наслояване. Въпреки, че нишките са по-скоро средство в тези творби, малки частици от тях са оставени на места от авторката и са превърнати в допълнителен материал и част от единната творба.

Художничката е израснала в семейство на значими, силни личности. Тя е внучка на известният живописец и ректор на Националната художествена академия (НХА) през 80-те години - Найден Петков и дъщеря на Мартин Петков - съвременен художник, керамик и дългогодишен преподавател в НХА. Катя Петкова, лелята на Яна Петкова-Каракашова, също е художник и без съмнение автор, чието творчество повлиява интересите на младата авторка в областта на текстила.

Яна Петкова-Каракашова - Експозицията може да бъде разгледана в галерия "Арте" от 13 до 29 февруари 2024 г. (Източник: Галерия "Арте")

Другият ѝ дядо - арх. Стефан Матеев е автор на множество ценни акварелни пейзажи, съхраняващи паметта за значими сгради паметници на културата. Неговата дъщеря, майката на художничката - Багра Петкова, навярно е нейна най-силна опора и духовен спътник.

Детските спомени на Яна Петкова-Каракашова са обагрени от динамиката на художествения живот, който буквално кипи в дома им, където често се събират художници, близки и приятели на нейните родители. Макар да липсва директна връзка или формална прилика с творби на художниците, чиито потомък е тя, могат да бъдат анализирани различни аспекти на сходни духовни и интелектуални търсения.

Благодарение на тази много важна основа, на която стъпват и биват изградени вкуса и художествения усет на авторката, а също така и въпреки нея, тя вече еднозначно се отличава от със свой собствен почерк.

Изложбата ни потапя в дълбините на колоритния художествен свят на Яна Петкова-Каракашова, на нейните преживявания, спомените и следите - творбите. Експозицията може да бъде разгледана в галерия "Арте" от 13 до 29 февруари 2024 г.

Христина Грозданова, февруари 2024

Още

Галерия "Арте" и Стъпки във времето - рисунките

Галерия "Арте" и Стъпки във времето - рисунките

Още

Николай Стоев представя своите "Кули и изкушения" в Галерия "Арте"

Николай Стоев представя своите "Кули и изкушения" в Галерия "Арте"

Още

Анета Дръгушану - живопис и рисунки в Галерия "Арте"

Анета Дръгушану - живопис и рисунки в Галерия "Арте"

Още

Вълнуващо живописване с хартия - "Пренасяме живота" от Йордан Парушев в Галерия "Арте"

Вълнуващо живописване с хартия - "Пренасяме живота" от Йордан Парушев в Галерия "Арте"

Още

Тандемът Пуева - Кънев в Галерия "Арте"

Тандемът Пуева - Кънев в Галерия "Арте"

Още

Голямата дама на българската живопис Веса Василева - в Галерия "Арте"

Голямата дама на българската живопис Веса Василева - в Галерия "Арте"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Изложба в Кеймбридж показва най-голямата колекция картини, рисунки и гравюри на Уилям Блейк

Експозицията в музея "Фицуилям" е първата, която демонстрира, че Блейк не е изолирано явление и хвърля нова светлина върху творчеството му в контекста на други течения и теми в европейското изкуство в периода на Романтизма

Лауреатът на Фондация "Стоян Камбарев" Думисани Карамански представи изложба в УниКредит Студио

"Подготовка за нещо друго!" е втора самостоятелна изложба на талантливия художник, който миналата година стана победител в категория "Визуално изкуство" на Фондацията

Британският музей показва в изложба откраднати преди това скъпоценни камъни

Експозицията "Преоткриване на скъпоценните камъни" е представена заедно с подобни древногръцки и римски артефакти от колекцията на музея, които някога са били използвани за запечатване на документи и за украса

Плакатите в Международното биенале във Варшава: Визуална диагноза на времето

Лех Майевски и Юстина Черняковска за силата на плаката

В "Ателие"-то на Любен Зидаров

Можете да разгледате изложбата от 13 февруари до 3 март 2024 г. в Галерия "Нюанс"