Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Галерия "Арте" и Стъпки във времето - рисунките

ТРАДИЦИИ И НОВАТОРИ

Галерия "Арте" и Стъпки във времето - рисунките

Изложбата е от 12 декември 2022 до 06 януари 2023

Зиятин Нуриев (Източник: Галерия Арте)

I част - рисунките 

Художниците: Ангел Станев, Анета Дръгушану, Анжело Красини, Атанас Атанасов, Божидар Бончев, Василка Монева, Владимир Морзоханов, Десислава Минчева, Димитър Николаев, Елза Гоева, Емил Попов, Захари Каменов, Зиятин Нуриев, Иван Газдов, Иван Димов, Иван Русев, Калина Мавродиева,

Кирил Матеев, Кирил Мескин, Кънчо Кънев, Любен Генов, Людмил Лазаров, Милко Божков, Надежда Кутева, Николай Стоев, Николай Янакиев, Румен Малчев, Свилен Блажев, Севда Потурлян, Станимир Желев, Станислав Памукчиев, Стефан Лютаков, Юлий Таков, Яна Петкова, Ясен Гюзелев

Изложбата е от 12 декември 2022 до 06 януари 2023 в Галерия Арте

 

Галерия Арте

Откриване на изложбата на 12 декември 2022/понеделник/ от 18.00 часа и представяне на едноименното издание: ГАЛЕРИЯ АРТЕ СТЪПКИ ВЪВ ВРЕМЕТО.

"Дейността на "Арте" ни убеди в едно - галерията категорично показваше изложби на стойностни автори с изявен индивидуален почерк и пластическа култура. Стиловият спектър беше широк, но изключваше компромисни имена и произведения, каквито също не бяха рядкост във възникналата комерсиална среда.

Още

Анета Дръгушану - живопис и рисунки в Галерия "Арте"

Анета Дръгушану - живопис и рисунки в Галерия "Арте"

Така постепенно галерия "Арте" привлече своя публика с високи критерии за изкуството и се наложи като художествен център. Тя беше може би встрани от крайно новаторските експерименти, залагаше на утвърдени ценности и безспорно участваше в изграждането на художествен вкус.

Тя предостави пространството си и подкрепи както представителите на поколението, навлязло в художествения живот още през 60-те години, така и по-младите, но вече изявени фигури в живописта, скулптурата и графиката. За повече от десет години тя извоюва свое място в панорамата на софийския културен живот.

И когато през декември 2017 година се премести на ново място - на ул. "Бузлуджа" 31, тя вече имаше изграден свой кръг, който я последва и продължи да подкрепя нейната дейност.

Свилен Блажев (Източник: Галерия Арте)

Милко Божков (Източник: Галерия Арте)

Само за пет години оттогава почитателите на изобразителното изкуство получиха възможност да се запознаят с постиженията на много от водещите ни творци. А за тях беше чест да представят работите си именно в тази галерия.

Владимир Морзоханов (Източник: Галерия Арте)

Галерията запази уважението си към майсторите от по-старото поколение, но все по-често с радост канеше и млади автори с техните нови търсения и открития. Диапазонът от пластически почерци продължи да бъде широк, формите - разнообразни, но безспорно условие остана високият вкус.

Още

Николай Стоев представя своите "Кули и изкушения" в Галерия "Арте"

Николай Стоев представя своите "Кули и изкушения" в Галерия "Арте"

Трябва да признаем, че подобна позиция не е лесна. Тя предполага култура, отговорност и добро познаване на съвременното изкуство. И не на последно място, отношение към художника, разбиране за неговата природа, съпричастие към вълненията и проблемите му. Именно тези качества създадоха престижа на галерия "Арте". Не се съмнявам, че те ще гарантират нейния успех и занапред."

Ружа Маринска, 2022

Анета Дръгушану (Източник: Галерия Арте)

Атанас Атанасов (Източник: Галерия Арте)

Изложбата включва произведения на представените в каталога автори /наши съвременници/ на тема: РИСУНКИТЕ, СТЪПКИ ВЪВ ВРЕМЕТО.

Това е първа част на изложбата. Януари месец Галерия Арте ще гостува с произведения на същите автори в Галерия Средец - Министерство на културата с представянето на печатното издание и втора част на изложбата: ЖИВОПИС И СКУЛПТУРА, СТЪПКИ ВЪВ ВРЕМЕТО.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

Още

Тандемът Пуева - Кънев в Галерия "Арте"

Тандемът Пуева - Кънев в Галерия "Арте"

Още

Любен Генов и неговите "Хроматични вариации" - в Галерия "Арте"

Любен Генов и неговите "Хроматични вариации" - в Галерия "Арте"

Още

Галерия "Арте" представя Свилен Блажев  и неговата "Натура"

Галерия "Арте" представя Свилен Блажев и неговата "Натура"

Още

Галерия "Арте" представя живопис и скулптура в памет на Стоян Цанев

Галерия "Арте" представя живопис и скулптура в памет на Стоян Цанев

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Берлин отбелязва 250-ата годишнина от рождението на художника Каспар Давид Фридрих с голяма изложба

Каспар Давид Фридрих е считан за най-известният майстор на германската романтична живопис. Експозицията ще продължи до 4 август

Музеят "Ван Гог" в Амстердам отбелязва 150-ата годишнина на импресионизма с ретроспективна изложба

"Да живее импресионизмът!" ще покаже най-значимите творби на френския импресионизъм от музеи и частни колекции в Нидерландия

P.S. - живопис от Милко Божков на "Шипка" 6

Изложбата е от 18 април до 24 май 2024 г.

Тандемът Нина и Иво Петрови и тяхната ретро атмосфера

Изложбата е от 16 април до 12 май 2024 г. в Галерия "Нюанс"

"Наско Х., летящият охлюв и механизмите" от Атанас Хранов

Изложбата се открива на 18 април и ще продължи до 23 май 2024 г.