Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Виртуален тур ви предлага Градската художествена галерия във Варна

ИЗКУСТВОТО ОНЛАЙН

Виртуален тур ви предлага Градската художествена галерия във Варна

Ще можете да се насладите на шедьовъра "Морето кипи" на мариниста Александър Мутафов

Из залите на Градска художествена галерия, Варна (Снимка: Сайт на Градска художествена галерия, Варна)

Градската художествена галерия "Борис Георгиев" - Варна представя един шедьовър на българската маринистика, работа на Александър Мутафов (1879-1957). 

В зала 8 на Градската художествена галерия със своята драматичност се откроява пейзажът "Морето кипи", 1951, маслени бои, платно, 95х156 см, инв. номер 385.

Eто какво казва за картината Доротея Павлова - уредник в ГХГ - Варна:

"Тази картина е отличен образец от зрелия творчески период на художника, когато символистичните и импресионистичните художествени влияния допълват реалистичното изобразяване на натурата. Александър Мутафов е първият маринист в българската живопис. Той налага морския пейзажен жанр в българското изкуство и се превръща в "баща на всички маринисти", според определението на изкуствоведа Никола Мавродинов.

Морето кипи, Худ. Александър Мутафов, Репродукция Александър Николов (Източник: Градска художествена галерия, Варна)

По-ранните произведения на художника се характеризират с лиричност и романтично настроение. Отсъстват пейзажи, изобразяващи бурно море. В ранното творчество на Мутафов се открива и декоративният орнамент в "плетеници от морска пяна". За тези факти свидетелстват впечатленията на Добрин Василев (изкуствовед, уредник на Регионалната библиотека във Варна), поместени в периодичния печат, за изложбата на Александър Мутафов, открита в Приморската градина на Варна на 12 август 1928 г. В тази изложба са представени 89 картини, изпълнение с маслени, акварелни и гвашови бои, както и офорти.

"Характерно за неговото творчество е спокойното море. Неговият пейзаж е пропит с уталоженото наблюдение, с дъх на тихото море, с безтрепетния чар на морското ширине или усамотения морски бряг. Бурята на морето, страшното движение на морската стихия, очарованието на наближаващата хала липсва в картините... В изложбата личат разкошни табла от безкрайно море и замислен бряг, които през линии на една много добра техника се открояват ценни импресии и одухотворени снимки... Водата у г. Ал. Мутафов е повече светла, с по-малко пяна, без тъмна страшна маса, с която морето неотразимо се впечатлява" - пише Добрин Василев в своята рецензия.

Изложбата на Александър Мутафов през 1928 г. във Варна е организирана със съдействието на Българския народен морски сговор (1920-1944). Художникът подкрепя безкористно дейността на обществената културно-просветна организация, ангажирана с популяризирането на морското дело с всички възможни средства в името на националния просперитет. Години наред той подпомага художественото оформление на списание "Морски сговор", както и на различни други издания на БНМС като брошури, календари, афиши и картички.

Из залите на Градска художествена галерия, Варна (Снимка: Сайт на Градска художествена галерия, Варна)

Още

Малък градски театър "Зад канала" започва онлайн програмата си с "Дама Пика"

Малък градски театър "Зад канала" започва онлайн програмата си с "Дама Пика"

В живописната картина "Морето кипи" от експозицията на Варненската галерия художникът предава бурния кипеж на морето посредством богата колоритна нюансировка - от синьо-черните тонове във водната дълбочина, през синьо-зелената вода до искрящо бялата пяна в разбития гребен на вълната. Морето е мрачно, негостоприемно и тревожно. То е кипяща стихия. Мутафов успешно предава динамиката на морските масиви като фиксира в различни части на композицията неподвижни скални силуети насред бушуващите вълни. Чрез опозицията движение-покой картинният образ създава внушение за първичната суровост на морето. Формите на скалите са предадена с плътни, тежки мазки, за да се постигне материалност и фактурност, противоположна на леката природа на водата.

Пределно високият хоризонт е доминиран от тъмно небе, осеяно с черни облаци, което в дясната половина е обзето от снежнобелите пръски на разбитата вълна. Така се налага втората опозиция тъмно-светло, която Мутафов използва като художествен похват в картината. Посредством нея създава драматични контрасти и извежда внушението от самата живописна материя. Светлината освен изобразителни стойности има и символични функции, придавайки напрегнатото състояние на пейзажа. Композиционният похват, които използва художникът, за да постигне максимално широко зрително поле, е диагоналната ориентация на вълните вляво и дясно, спрямо фронталната гледна точка на зрителя. Така създава усещане за панорамност и предоставя възможност на въображението на зрителя да продължи границите на картината."

Александър Мутафов е роден на 08 май 1879 г. в Шумен в семейството на опълченеца Нако Мутафов. Детските си години прекарва във Варна. Гимназиално образование получава във Варненската държавна мъжка гимназия - Сградата на днешната Градска художествена галерия - Варна, където негов учител по рисуване е Антон Митов. Следва живопис в академия Албертина в Торино (1899-1902) при проф. Джакомо Гросо и в Мюнхенската художествена академия (1902-1909) при проф. Лео фон Льофц. През 1904 г. представя първата си изложба във Варна.

След завръщането си в България работи като учител по рисуване в Дупница и София. През 1920 г. е назначен за професор по "Практическа и конструктивна перспектива" в Художествената академия в София. Там преподава до 1933 г. Участва в български и международни изложби в Лондон, Загреб, Мюнхен и Венеция. През Първата световна война Мутафов е мобилизиран като военен художник-кореспондент на Четвърта пехотна преславска дивизия в Добруджа. По-късно по негова молба е преместен във Варна към Черноморския флот. Създава множество рисунка с туш, креда, молив, пастел и акварел от живота на фронта.

От началото на 1920-те години морето се превръща в устойчив изобразителен мотив в изкуството на Александър Мутафов с предпочитание към големия формат. От тогава датират маринистичните творби "Море" 1922, "Рибар" 1923, "Песента на морето" 1934, "Голяма вълна" 1938 и др. През 1937 г. е отличен със сребърен медал от Световното изложение в Париж за живописната картина "Синята лодка". С получените средства строи ателие в Созопол, където прекарва голяма част от времето си, живописвайки морето. Представял е изкуството си в 17 самостоятелни изложби. Умира на 21 ноември 1957 г. в София.

Из залите на Градска художествена галерия, Варна (Снимка: Сайт на Градска художествена галерия, Варна)

За да почувствате галерийната атмосфера и от дома, можете да посетите виртуално Градската художествена галерия - Варна. Виртуалният тур представя постоянната експозиция

Открийте още произведения в сайта и на Фейсбук страницата на Галерията.

Бъдете отговорни, останете вкъщи и поддържайте духа си със стойностно изкуство! Бъдете здрави!

Още

Сфумато започва онлайн с Апокриф

Сфумато започва онлайн с Апокриф

Още

Виртуален музей ви позволява да разгледате творбите на Йоханес Вермер

Виртуален музей ви позволява да разгледате творбите на Йоханес Вермер

Още

Гледайте онлайн "Квартет" на Явор Гърдев и "Сфумато"

Гледайте онлайн "Квартет" на Явор Гърдев и "Сфумато"

Още

Операта в Сидни ще работи онлайн

Операта в Сидни ще работи онлайн

Още

Метрополитън опера излъчва в Интернет най-добрите си спектакли от последните 14 години

Метрополитън опера излъчва в Интернет най-добрите си спектакли от последните 14 години

Още

Балетът "Пепеляшка" на Варненската опера - в Мрежата

Балетът "Пепеляшка" на Варненската опера - в Мрежата

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Един от последните класици на българското изобразително изкуство Галилей Симеонов с ретроспективна изложба

"95 години от рождението на професор Галилей Симеонов" е подредена в Монтана и може да се види до края на август

Националната галерия показва ретроспективна експозиция на Бистра Льошевалие

"Националната галерия продължава своята мисия и политика да запознава публиката с автори от български произход, получили професионално признание извън границите на страната

Музеят за съвременно изкуство "Брера" ще отвори врати в Милано тази есен

Той се намира в близост до миланската картинната галерия "Брера", създадена през 1809 година. В новия музей ще се помещават над 100 произведения на съвременното изкуство, които са част от колекцията на "Брера" и през по-голямата част от времето са били съхранявани в склад

"Огледалото на вярата" с Боряна Росса и Олег Мавроматти

Официалното откриване е на 10 юли от 19:00 ч., изложбата ще продължи до 28 юли 2024 в галерия Credo Bonum, ул. „Славянска“ 2

Държавнически подаръци от социализма гостуват във Варненския музей

Изложбата е озаглавена "Подаръкът - акт на дипломация и междудържавни отношения" и е на Историческия музей в Правец

"Отвътре навън" - изложба живопис и рисунка на Силвия Богоева

Експозицията може да бъде видяна от 5 до 23 юли 2024 г. в Галерия Ларго