Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Между небето и земята" - живопис от артистичното дуо Валентина Чернева и Милен Маринов

СЮРРЕАЛИСТИЧНА ПРИКАЗКА

"Между небето и земята" - живопис от артистичното дуо Валентина Чернева и Милен Маринов

Изложбата е от 19 май до 07 юни 2022 в Арт Галерия "Ларго"

Валентина Чернева "Пролетни дантели" (Източник: Галерия "Ларго")

Още

Късчета душа в "Абстракции и светлина" на Арт Галерия "Ларго"

Късчета душа в "Абстракции и светлина" на Арт Галерия "Ларго"

На 19 май 2022 г. от 18:00 ч. в Арт Галерия "Ларго" ще се открие изложба - живопис на варненското артистично дуо Валентина Чернева и Милен Маринов.

Авторите бяха представени със съвместна изложба в "Ларго" през 2019 година и сега, 3 години по- късно, се завръщат в салона на галерията с новите си приказни платна. За радост на нас и на варненската публика, Валя и Милен отново са създали творби, които ще ни пренесат в един по- добър, по- лек и по- хубав свят.

Източник: Галерия "Ларго"

За настоящата експозиция авторите специално се подготвят от началото на годината. Картините ще омагьосат зрителите с детайлите си и ще ни пренесат в една сюрреалистична приказка. Заглавието на изложбата е "Между небето и земята", а творбите разказват за мечти и копнежи. В платната на Милен "Нарисувах си море" и "Къщата на поета" летящите птици са олицетворение на желанието за свобода.

Милен Маринов "Чисто небе" (Източник: Галерия "Ларго")

Милен Маринов "Мост към мечтите" (Източник: Галерия "Ларго")

От време на време ние, хората, изваждаме копнежите си от гардеробите, простираме ги върху рушащите се фасади ("Чисто небе") и им се наслаждаваме. Така небето, разливащо се върху тухлените зидове, символизира стремежа ни да се освободим от оградите, които сами издигаме около себе си.

А в творбата "Къщата на поета" ще открием как отвъд стените приижда бурята в душата на поета, толкова силна и свирепа, че руши стените пред себе си, търсейки освобождение от оковите на делничното. Изоставената писалка, самотно подпряна и завързана за фасадата на къщата, символизира неспособността на поета да се освободи от емоциите си и да бъде обикновен и прозаичен.

Още

Арт Галерия Ларго представя Цветан Лазаров в "Приказки за дървото"

Арт Галерия Ларго представя Цветан Лазаров в "Приказки за дървото"

Докато героите в картините на Милен са здраво стъпили на земята, то тези на Валентина са изцяло поместени в небето. Творбите ѝ са олицетворение на човешките мечти- от тях струи усещане за безметежност и лекота, за сладостта от живота във формата на сочни плодове, докоснати от жаркото слънце. Основните теми в картините ѝ са любовта, семейството и домът. Колоритът е нежен и изчистен, композициите са леки и обрани. Подходът на Валентина е по- лаконичен, тя не насища платната си с детайли, но с малко обекти успява да разкаже много истории.

Валентина Чернева "Начало" (Източник: Галерия "Ларго")

Валентина Чернева "Лято в Ахтопол" (Източник: Галерия "Ларго")

В картината "Начало" жената е изобразена във формата на ябълка - символът на изкушението. Те е тази, която създава дома, изпълва го със светлина и топлота и винаги бди над близките си.

Милен Маринов, "Класика" (Източник: Галерия "Ларго")

Очакваме ви на откриването на изложбата, за да съпреживеете приказните истории на Валентина Чернева и Милен Маринов чрез картините им.

Заповядайте на 19 май от 18:00 часа в Арт Галерия Ларго, за да отпразнуваме заедно с авторите тяхната втора съвместна изява във варненската галерия. Мястото е ул. Хан Крум 8, Варна.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура" по програма "Едногодишен грант 21". Повече снимки от изложбата вижте на www.largogallery.com.

Валентина Чернева "Нарисувах си море" (Източник: Галерия "Ларго")

Повече за авторите:

Още

"Знаци по пътя" на Валери Ценов в Арт Галерия Ларго

"Знаци по пътя" на Валери Ценов в Арт Галерия Ларго

Валентина Чернева е родена през 1970 г. в град Разград. През 1989 г. завършва Национална Гимназия за Приложни Изкуства "Професор Венко Колев" - гр. Троян със специалност керамика. Има няколко самостоятелни изложби: Галерия "Premier Enterprises" - Варна (1991, 1995), Галерия 111 - Варна (2001), Комплекс "Яница" - Крапец (2002), Галерия "Теди" - Варна (2011) и др. Има изяви и в сборни изложби и проекти: "Светлина" - Галерия Президент, Мангалия, Румъния (2009), Арт-фестивал "Без граници" - Балчик, България (2011), Четвърто балканско квадриенале на живописта "Митове и легенди" - Стара Загора (2016). Активно участва в редица колективни изложби в страната и чужбина. Илюстрирала е 5 книги. Член на СБХ. Живее и работи във Варна.

Милен Маринов "Къщата на поета" (Източник: Галерия "Ларго")

Милен Маринов "Заедно" (Източник: Галерия "Ларго")

Милен Маринов е роден през 1965 г. във Варна. Учи в Националната Художествена Академия от 1988 до 1993 г. в класа на проф. Григоров. Работи в областта на кавалетната живопис От 1994 г. до днес Милен Маринов има 13 самостоятелни изложби, някои от които в Градска Художествена Галерия, Балчик (1996), Градска Художествена Галерия, Варна (1997), Галерия 111, Варна (2001, 2004), Галерия Кожухарови, София (2005), Галерия Atypic, Тулуза, Франция (2007), Арт Галерия Ларго (2009, 2019) и др. Милен има също множество участия в групови изложби в България, Швейцария, Франция, Румъния, Босна и Херцoговина, Гърция, Сърбия.

Още

Арт Галерия "Ларго" представя "Материя и време" от Венцислав Марков

Арт Галерия "Ларго" представя "Материя и време" от Венцислав Марков

Някои по- важни: "Християнството в края на 20-ти век", комплекс Слънчев ден, Варна, България (1997), VI Международен салон за съвременно изкуство, Марсилия, Франция (2006), Арт колония, остров Св. Ахил, Гърция (2006, 2009), "Двама български художници" (заедно с Валери Ценов) в Espace Notre Dame, Волон, Франция (2006), Международна колония на художниците - Pociteli, Босна и Херцоговина (2008),

"Светлина" - Галерия Президент, Мангалия, Румъния (2009), IV Балканско квадриенале на живописта "Митове и легенди на моя народ" - ХГ Стара Загора (2016 ) и др. Член е на групата творци "Скендерман". Участва в престижни арт-форуми като ежегодния Международен Салон на Съвременното Изкуство в Марсилия, международни пленери в Сърбия и Гърция. Милен Маринов живее и работи във Варна.

Милена Димитрова, галерист

Още

Арт Галерия Ларго представя български класици

Арт Галерия Ларго представя български класици

Още

Арт Галерия Ларго представя Александър Димитров и "Песен на саламандър"

Арт Галерия Ларго представя Александър Димитров и "Песен на саламандър"

Още

Арт Галерия Ларго представя "Бягство от Рая"

Арт Галерия Ларго представя "Бягство от Рая"

Още

"Спасение има" от Николай Ангелов-Гари - в Арт Галерия "Ларго"

"Спасение има" от Николай Ангелов-Гари - в Арт Галерия "Ларго"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Портрет на Лушън Фройд от Франсис Бейкън беше продаден на търг за над 50 милиона евро

Портретът, притежаван от европейски колекционер и непоказван публично от 1965 г., изобразява Фройд със стиснати юмруци, преди да стане от пейката, на която е седнал

София Комикс Експо 2022: Трета национална изложба на българския комикс

От 4 до 20 юли в Съюза на българските художници на Шипка 6, зала 1А

Редки скици на "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи ще бъдат предложени на търг на "Сотбис"

"Скиците са най-близкото нещо до шедьовъра "Тайната вечеря", с което колекционерите могат да се сдобият. Говорим за две грандиозни рисунки, които също така отразяват големите технически нововъведения в творбите на Леонардо"

Дневниците от Лвов на украинската художничка Влада Ралко

"Езикът е политическо оръжие. Също така, езикът е този, който прави от човека човек" казва тя

Мигове на преживяното: живопис от Цветомила Христова

Вернисаж: 4 юли, от 17.00 до 19.30 часа; Изложбата ще продължи до 29 юли 2022 г. в Галерия-книжарница София Прес

Живопис от 20 век в Летни акценти 2022

Изложбата е от 22 юни до 15 септември в Арт галерия "Нюанс"