Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Картините му са като пощенски картички

МАЙСТОРИ НА ЧЕТКАТА

Картините му са като пощенски картички

325 години от рождението на Каналето

Каналето. Регата на Канал Гранде, поглед от къщата Фоскари

Ако искате да видите, как са изглеждали Венеция и Лондон преди почти три века, няма по-добър начин да се потопите в атмосферата им от картините на Каналето. Истинското му име е Канал Джовани Антонио и е роден на 18-и октомври 1697-а година, точно преди 325 години.

Каналето е признат за един от най-добрите "топографски" художници-пейзажисти в света. Неговите картини, са като живи, почти фотографски пейзажи.

Каналето. Докът Сан Марко, Венеция

Каналето произхожда от знатно семейство. Баща му - Бернардо Канал, също бил художник, профилиран в театралния мизансцен. Имал собствено ателие, в което започва работа и синът. Каналето се учи от баща си, рамо до рамо със своя брат.

Двете момчета се включили успешно в работата на баща си по сценографията на представление на операта на Алесандро Скарлати в Рим.

Джовани Антонио Канал - Каналето

Биографите на Каналето твърдят, че именно в древния град младият Каналето решава да се насочи към топографската живопис. Тя е изключително трудна - изисква голяма прецизност на детайла и в този смисъл е много бавна и трудоемка работа.

Embed from Getty Images

Когато се завръща от Рим във Венеция, Каналето успява да намери чуждестранни меценати, които да субсидират кариерата му. Един от тях бил принцът на Лихтенщайн, който му поръчал четири големи картини. След това изработва цяла поредица за един крупен търговец - Стефано Конти.

Мостът Риалто във Венеция, около 1735 г. Картина на Джовани Антонио Канал, известен още като Каналето / Снимка: Getty Images

Поръчителите на Каналето се впечатлявали от неговия перфекционизъм. Разбирането му за съчетаване на светлината и сянката при пресъздаването на архитектурни обекти не търпяло никакъв компромис. Каналето работел не на затворено, в ателие, а навън.

Той постоянно наблюдавал обектите си по време на слънчев ден, или облачност - изследвал отраженията на светлината и сянката върху сградите.

Картината "Уестминстърското абатство с придружителя на рицаря от Ордена на банята в процесия, 26 юни 1749 г.“ от Джовани Антонио Канал, известен като Каналето, се вижда по време на предварителен преглед в Уестминстърското абатство на 5 март, 2020 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

През 1730-а година, обаче, перфекционизмът му по отношение на облачните ефекти и играта на светлината навън, събудили спор и художникът бил принуден да рисува "като другите" - по "гледки" от рисунки и гравюри на други художници, а не от природата.

Embed from Getty Images

Каналето приел този натиск много драматично и измислил нов креативен похват - започва да работи с оптична камера - леща, която да хвърля върху стъклен екран изображението, и то да бъде използвано като основа за оригинална живопис.

Old Northumberland House в Чаринг Крос, Лондон, около 1750 г. Гравирано от италианския художник Джовани Антонио Канал (1697-1768), известен като Каналето, около 1750 г. / Снимка: Getty Images

Каналето е истински новатор. Той използва механична техника в работата си, както и изчисления чрез формули, с цел да изобрази с максимална точност архитектурните си обекти.

Embed from Getty Images

Художникът създава удивителни картини от живота на Венеция. Те са толкова много, че броят им изглежда непосилен дори за работохолик като него. Затова някои изкуствоведи считат, че е имал голямо студио с помощници. Картините му се продавали изключително много, и по някои запазени сведения от онова време, оставаме с впечатлението, че художникът съвсем не е бил скромен в цените им.

Мемориал за Джоузеф Уилкокс, деканът на Уестминстърското абатство, който първоначално поръчва двете кули и „Уестминстърското абатство с придружителя на рицаря от Ордена на банята в процесия, 26 юни 1749 г.“ от Джовани Антонио Канал , известен като Canaletto, изложена в Уестминстърското абатство на 5 март 2020 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

Каналето е автор и на трийсетина офорта, също така отличаващи се с умело третиране на светлината и сянката - "игра", която си остава негова запазена марка.

Embed from Getty Images

През 1746-а година художникът заминава за Англия, където бил посрещнат като прочут майстор. Остава там девет години, през които получил покана да гостува и в Дрезден, но отказал.

Алисия Савика, консерватор на картини, позира за снимка по време на предварителен преглед на „Уестминстърското абатство с придружителя на рицаря от Ордена на банята в процесия, 26 юни 1749 г.“ от Джовани Антонио Канал, известен като Каналето, в Уестминстърското абатство на 05 март 2020 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

В Англия Каналето изработва удивителна картина от вътрешния изглед на параклиса Хенри VII, рисува Уестминстърското абатство и много други забележителности. Връзките с Англия в голяма степен се дължали на познанството на художника с английския консул във Венеция Йозеф Смит, който и преди това намирал английски клиенти на знаменития художник.

Мемориал за Джоузеф Уилкокс, деканът на Уестминстърското абатство, който първоначално поръчва двете кули и „Уестминстърското абатство с придружителя на рицаря от Ордена на банята в процесия, 26 юни 1749 г.“ от Джовани Антонио Канал , известен като Canaletto, изложен в Уестминстърското абатство на 5 март 2020 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

По време на престоя си в Англия Каналето бил подпомаган и от колегата си и сънародник Джакопо Амигони. Каналето работел качествено, както обикновено, но в Англия не намира онова признание, на което се надявал и несъмнено е заслужавал.

Мемориал за Джоузеф Уилкокс, деканът на Уестминстърското абатство, който първоначално поръчва двете кули и „Уестминстърското абатство, 26 юни 1749 г., худ. Джовани Антонио Канал , известен като Canaletto, 5 март 2020 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

При завръщането си обратно във Венеция през 1763-та година, бил посрещнат с почести - избират го за член на Венецианската академия.

Embed from Getty Images

Умира на 70-годишна възраст на 19-и април 1768-а година във Венеция. Дори изкуствоведи срещат трудност да определят с точност жанра на творчеството на Каналето, но компомисно се обединяват около стила Рококо.

Регата по Канале Гранде във Венеция, около 1735 г. Картина на Джовани Антонио Канал - Каналето / Снимка: Getty Images

Много от картините на Каналето изглеждат буквално като пощенски картички. Даже в по-ново време има такива картички по негови творби. Много творби оставя и племенникът му - Бернардо Белото, който също в по-късно време започва да използва артистичното име Каналето.

Embed from Getty Images

Каналето рисува до смъртта си през 1768-а, а онова, което ни е оставил, и до днес е неподражаем пример за точност към детайла, която ни удивлява със своя безкомпромисен перфекционизъм.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Венеция отново e в плен на Биеналето на изкуствата

Венеция отново e в плен на Биеналето на изкуствата

Още

"Бързият художник" Лукас Кранах Стари имал фамилен герб и печат

"Бързият художник" Лукас Кранах Стари имал фамилен герб и печат

Още

Специален търг в Лондон почита британския художник Дейвид Хокни

Специален търг в Лондон почита британския художник Дейвид Хокни

Още

Айвазовски не е само маринист, а Левитан - не само пейзажист

Айвазовски не е само маринист, а Левитан - не само пейзажист

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Автопортрет на Макс Бекман ще бъде продаден на търг в Берлин

Картината е подарена на съпругата на Бекман - Матилд, която я пази до смъртта си през 1986 г. След това, в продължение на десетилетия, автопортретът е в частна швейцарска колекция. Той не е показван пред публика до средата на 90-те години

III Международно триенале "Духът на Акварела" и Фестивал на акварела идват в София

От 1 декември 2022 г. до 6 януари 2023 г. освен експозицията от 170 творби, се очакват да пристигнат майстори на акварела от Индия, Турция, Португалия, Нидералндия, Италия, Албания, Словакия и Испания

Повече изложби на жени в световните музеи

Къде е мястото на жените в музеите, пита в свой коментар Франс прес

Анета Дръгушану - живопис и рисунки в Галерия "Арте"

Изложбата е от 29 ноември до 10 декември 2022

"Мигове светлина" с Греди Асса

От 22 ноември до 11 декември 2022 г. галерия „Нюанс” представя за първи път в своето пространството изложба на художника