Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Венеция отново e в плен на Биеналето на изкуствата

"МЛЯКОТО НА МЕЧТИТЕ"

Венеция отново e в плен на Биеналето на изкуствата

Събитието ще продължи до 27 ноември 2022 г.

Венецианско биенале 2022 (Източник: labiennale.org)

Във Венеция днес се открива 59-ото издание на Венецианското биенале на изкуствата.

Сцена на Биеналето, както обикновено, са "Градините на Биеналето" и архитектурно-историческия комплекс "Арсенал" в района Кастело на Венеция.

Там са разположени както редица национални павилиони на страните участнички, така и зони, в които е разгърната общата експозиция на Биеналето. В редица венециански дворци, културни центрове, градини и паркове, както и из околните острови също ще има прояви, които са част от Биеналето. Много национални павилиони дори са разположени извън пределите на "Арсенала" и "Градините на Биеналето".

По традиция Венецианското биенале на изкуствата е разделено на две части - обща тематична експозиция и експозиции в отделни павилиони, всяка от които си има също тема. За първи път куратор на общата експозиция е италианка и това е Чечилия Алемани.

Венецианско биенале 2022 (Източник: labiennale.org0

Общата тема на тазгодишното издание на Биеналето е "Млякото на мечтите". Името идва от заглавието на книга на британската художничка, скулпторка и писателка сюрреалистка Леонора Карингтън, в която тя описва магически свят, в който животът се променя постоянно през призмата на въображението. 

В общата експозиция на Биеналето тази година участват 213 творци от 58 страни. Освен общата експозиция национални павилиони на Биеналето ще имат близо 80 страни. За първи път с национални павилион ще участват такива страни като Намибия, Непал, Оман, Камерун и Уганда.

България е представена с проекта "Ето къде си" на твореца Михаил Михайлов, а българският павилион се помещава в творческото пространство "Спацио Рава" в района Сан Поло на Венеция.

Още

Михаил Михайлов, с когото отиваме на Биеналето във Венеция

Михаил Михайлов, с когото отиваме на Биеналето във Венеция

Подготовката на тазгодишното издание на Биеналето протече в условия на пандемия, а самото издание ще протече в условия на война в Европа. Още в първите дни на март ръководството на Биеналето обяви, че руски официални делегации няма да бъдат приемани на проявата. Имаше съмнения, че украинският павилион няма да може да отвори врати именно заради конфликта, който ще възпрепятства участниците да се подготвят докрай. Но тези страхове не се оправдаха.

Пресконференция на Венецианско биенале 2022 (Източник: labiennale.org)

Ръководството на Биеналето оказа съдействие на Украйна и така украинският павилион ще представи планираната експозиция. Тя ще бъде на украинския творец Павло Маков и ще се нарича "Фонтани на изтощението. Висока вода". Това е пирамида на 12 нива, съставени от стоманени фунии. Всяка от тях се разделя на две и водата, която преминава през тях, слиза на долното ниво към още повече фунии. Накрая водата се излива в нещо като езерце, а оттам с помпа се изкачва обратно нагоре, разказва изданието "Киев индипендънт".

Авторът на инсталацията 63-годишният Маков казва, че тя символизира изтощението в много отношения - на природните ресурси, но и на човешката психиката заради прекомерната употреба на социалните медии, заради пандемията и рецесията.

Куратори на украинския павилион са Борис Филоненко, Лизавета Герман и Мария Ланко. Броени дни преди началото на Биеналето стана ясно, че за тях има допълнителна задача. Управата на Биеналето обособи откритото пространство в "Градините на Биеналето" като място, наречено "Пиаца Украйна".

Куратори на украинския павилион са Борис Филоненко, Лизавета Герман и Мария Ланко (Източник: labiennale.org)

Там тримата куратори на украинския павилион, заедно с украинската архитектка Дана Космина и две украински арт фондации създават пространство, въплъщаващо хем стабилността, хем промяната и ще покажат какво се случва с изкуството и творците във време на война.

Украйна е представена на Биеналето и с трета експозиция, озаглавена "Това е Украйна: В защита на свободата". Тя се помещава в сградата на Висшата школа "Мизерикордия" от днес до 7 август и е организирана от две украински творчески фондации в партньорство с украинското президентство и министерството на културата на Украйна. Експозицията е разделена на две части.

В първата съвременните украински творци Евхения Белорусец, Никита Кадан и Леся Хоменко представят нови творби редом с шедьоври на творците Мария Примаченко и Тетяна Яблонска и с икона от 17-и век, за която се предполага, че е на твореца Стефан Медитски. Втората част от експозицията представя творци, които се обявиха в подкрепа на Украйна срещу руската инвазия.

Още

Руският павилион на Венецианското биенале ще остане празен

Руският павилион на Венецианското биенале ще остане празен

Сред тях са Марина Абрамович, Олафур Елиасон от Дания, стрийт арт твореца Джей Ар от Франция, японецът Такаши Мураками и британецът Деймиън Хърст. Хърст е подготвил изцяло нова творба за изложбата, докато Мураками представя творбата си "Война и мир", създадена в подкрепа на Украйна след анексията на Крим през 2014 г. от Русия. Марина Абрамович пък участва с творбата си "Разчитайте на нас", свързана с войните на Балканите. В тази изложба има и "творба" на украинския президент Володимир Зеленски - изписано послание на фона на цветовете на националния флаг на Украйна, което гласи: "Ние защитаваме нашата свобода".

Зеленски дори направи обръщение по повод откриването в рамките на Биеналето на тази експозиция.

"Подкрепете нашата борба с вашето изкуство, но я подкрепете и с думите и с вашето влияние. Сигурен съм, че този проект ще позволи на хората да разберат какво означава за Украйна защитата на свободата, да разберат връзката между свободните народи на Земята и Украйна. Няма тирании, които да не са се опитвали да ограничат изкуството, защото те виждат силата на изкуството. Изкуството може да разкаже на света неща, които не могат да бъдат споделени по друг начин. То носи чувства", каза Зеленски.

"Ако вие сте свободни, как бихте могли да разберете другите хора, които се борят за своята свобода? Ако живеете в една мирна страна, как бихте могли да възприемете онези, които могат само да мечтаят за мир и да им помогнете? Как бихте могли да благодарите на онези, които се борят на своя земя, но за вашата свобода? Всеки един от тези въпроси касае и изкуството. Някои страни, които живеят в сигурност, не са готови да подкрепят веднага другите свободни страни, заплашени от тиранията, да подкрепят техните усилия и тяхната борба.

Този аспект поражда много важни въпроси. Какво ни разделя едни от други в ключово важни моменти? Политиците не знаят как да отговорят на това. Но има специалисти, които могат да обяснят това по правилен начин", каза Зеленски, цитиран от италианската телевизия "Ти Джи ком 24".

Руският павилион, чиято сграда е една от най-внушителните в "Градините на Биеналето", ще остане затворен. Още в началото на инвазията кураторът и двамата творци, които трябваше да представя свои творчески проекти в павилиона на Русия, анулираха участието си в знак на протест срещу руската инвазия в Украйна.

Още на 8 март организаторите на Биеналето обявиха имената на тазгодишните лауреати на наградата "Златен лъв" за цялостно творчество. Това са чилийката Сесилия Вакуня и германката Катарина Фрич. Те ще получат отличията си на церемония днес.

Още

България ще участва в 58-то Венецианско биенале за изкуство

България ще участва в 58-то Венецианско биенале за изкуство

Родената през 1956 г. Катарина Фрич се откроява с нереалните и фантастичните си скулптури, които предизвикват изумление и неописуемо привличане. Те представят обикновени неща в най-дребните детайли, но същевременно превърнати в обезпокояващи образи. Често пъти Фрич променя и мащабите на обикновени неща, като ги представя в миниатюрни или гигантски версии, оцветявайки ги в тотално нетипични цветове.

Родената през 1948 г. в Чили Сесилия Вакуня е многопрофилен творец. Тя е художничка, създател на видео или звукови инсталации, скулптор, поетеса, създателка на филми и на пърформанси, майстор на произведения в стил кипу (шнурове и възли, в които са втъкани послания, които са били използвани от коренните жители на Южна Америка като алтернативна система за писане или смятане).

Венецианско биенале 2022 (Източник: labiennale.org)

Вакуня е автор на трудове в областта на изкуството и на антологии на южноамериканската поезия, за които превежда поеми, обречени на забвение. Вакуня е и правозащитничка, която също така се бори и за съхранение на културата на коренното население на Южна Америка. Основни теми в творбите й са паметта, изгнанието, изтреблението, културната хомогенизация, екологичното унищожение, икономическите неравенства.

Венецианското биенале ще продължи до 27 ноември.

Още

"Ето къде си" ни представя на Венецианското биенале

"Ето къде си" ни представя на Венецианското биенале

Още

Рафаел Монео и Лина Бо Барди спечелиха наградата "Златен лъв" на Архитектурното биенале във Венеция

Рафаел Монео и Лина Бо Барди спечелиха наградата "Златен лъв" на Архитектурното биенале във Венеция

Още

След дълго отсъствие: България отново е на Биеналето във Венеция

След дълго отсъствие: България отново е на Биеналето във Венеция

Още

Биеналето на изкуството във Венеция ще бъде през 2022 г.

Биеналето на изкуството във Венеция ще бъде през 2022 г.

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

В Рим са открити останки на папски дворец от времето на император Константин I

При други разкопки в близост до Ватикана, свързани с разширяването на пътен тунел, бяха открити следи от древноримска пералня и градина с портик, за която се смята, че е била използвана от император Калигула

Показаха находките от средновековните некропол и селище в подножието на крепостта Ряховец

До момента на обекта, открит случайно през 2021 г. при изкопни дейности за рекултивация на депо за битови отпадъци, са допроучени и разкрити близо 70 археологически структури

Започна реставрация на една от сградите на античния музеен комплекс "Цари Мали град"

Реставриращата се сграда е долепена до западната крепостна стена и до този момент е била зарината

Природонаучният музей в Лос Анджелис показва вкаменелости от единствения открит динозавър със зелени кости

Динозавърът е живял преди 150 милиона години в края на Юрската епоха, което означава, че е по-стар от Тиранозавър рекс, живял преди 66-68 милиона години

Започва новият сезон на археологически проучвания и реставрационни дейности на тракийския укрепен град Хелис

Разкриването в дълбочина на Вътрешната крепостна стена бе акцент в проучванията на тракийския укрепен град Хелис в Археологическия резерват "Сборяново" през изминалия археологически сезон

Картини, представени като творби на Пикасо, предизвикаха война между половете в музей в Австралия

Решението на австралийски музей да ги покаже в изложба, предназначена само за жени, предизвиква съдебно дело за полова дискриминация