Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Изложба на Ханс Холбайн в Бъкингамския дворец

КРАЛСКИ ОБРАЗИ

Изложба на Ханс Холбайн в Бъкингамския дворец

От ноември 2023 г. до април 2024 г. посетителите на достъпната за широката публика Галерия на кралицата в Бъкингамския дворец ще могат да видят над 100 платна и рисунки на големия ренесансов творец

Мери Шелтън, която е една от авторкит на Дивоншайърския ръкопис и предполагаема любовница на крал Хенри VIII в портрет на Ханс Холбайн (Източник: Royal Collection Trust)

От ноември 2023 г. до април 2024 г. посетителите на достъпната за широката публика Галерия на кралицата в Бъкингамския дворец ще могат да видят над 100 платна и рисунки на големия ренесансов творец и дворцов художник на Хенри Осми Ханс Холбайн.

Портрет на Елизабет I преди да стане кралица. Автор: Ханс Холбайн (Източник: Royal Collection Trust)

Още

Бъкингамският дворец представя шедьоври на велики  художници пред широката публика

Бъкингамският дворец представя шедьоври на велики художници пред широката публика

Картините на Холбайн са истинско свидетелство за времето си.

Неговите портрети на Тюдорите и благородническото обкръжение са били своеобразни инструменти за сключване на бракове и заздравяване на приятелства на високо ниво през 16-и век, гласи публикация на сайта на кралския колекционерски тръст.

В същото време успехът по време на двата английски периода в творчеството на германския живописец идва не просто в резултат на умението му да ласкае благородните си модели, а благодарение на прецизни предварителни скици.

Холбайн се изправя лице в лице с Томас Мор, с Хенри Осми, неговите съпруги и деца, с някои от най-влиятелните личности в двора.

Един от малкото съвременните на времето си портрети на Ан Болейн, съпруга на Хенри VIII и майка на Елизабет I. Нарисуван е от Ханс Холбайн (Източник: Royal Collection Trust)

Съвременната публика ще може да потърси отговор на въпроса кое в картините на Холбайн е било толкова пленително за английските му съвременници - до степен, че цели 40 подготвителни портретни рисунки, които са ядрото на настоящата изложба, са били придобити от самия крал след смъртта на художника.

Картините на Холбайн не могат да бъдат излагани дълго време поради причини, свързани с тяхното съхранение. Но независимо от възрастта им - половин хилядолетие, те все още носят изяществото на дискретния дворцов маниеризъм, съчетан със стремеж към правдоподобност.

Някои от портретите на Тюдорите са толкова безстрастни, че по-скоро приличат на фотографии, съобщава "Гардиън". Представителите на кралската династия са нарисувани на син фон, обкръжени от любимите си кучета, с кожите и бижутата, подходящи за техния сан.

Уилям Рескимър в портрет на Холбайн (Източник: Royal Collection Trust)

Портретът на Томас Мор, който е от т.нар. първи английски период на Холбайн, е изпълнен с детайли, сякаш зрителят действително се изправя пред ренесансовия мислител, който "видимо не се е обръснал", коментира "Гардиън". Смята се, че за модерните навремето миниатюри художникът е използвал оптическо устройство.

Още

Той описа достоверно дворцовите интриги на английския кралски двор

Той описа достоверно дворцовите интриги на английския кралски двор

Днес тези малки картини бижута се изучават под микроскоп и това дава ключ към разбирането на техниката, направила Холбайн прочут - дългото досадно позиране се възнаграждава с искрящи цветове върху портрета, които добавят жизнеността, впечатлила английския кралски двор през 16-и век.

Изложбата на картини и рисунки от времето на Тюдорите пред публика спомага още повече за излизането на историческата наука от музея и представянето й пред широка и все по-заинтригувана аудитория.

Една 500-годишна картина винаги е събитие, а над 100 живописни платна и рисунки, експонирани в продължение на половин година, със сигурност е събитие от голям мащаб.

"Изящните картини и рисунки са изпълнени с техника, която Холбайн е усвоил като чирак в Аугсбург и Базел, но впечатляващите му умения да работи с традионните материали му носят слава сред съвременниците. Тези умения впечатляват и днес", каза Кейт Хърд, куратор на изложбата, цитирана от Би Би Си.

Още

Кралският павилион в златната пещера Фрая Нахон

Кралският павилион в златната пещера Фрая Нахон

Още

Имерсивна изложба на Хоакин Сорола започва в Кралския дворец в Мадрид

Имерсивна изложба на Хоакин Сорола започва в Кралския дворец в Мадрид

Още

Ан Радклиф: Готическата кралица

Ан Радклиф: Готическата кралица

Още

Кралицата отровителка Катерина Медичи се подвизава в  "Предсказанието" на Александър Дюма

Кралицата отровителка Катерина Медичи се подвизава в "Предсказанието" на Александър Дюма

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Изложба в Кеймбридж показва най-голямата колекция картини, рисунки и гравюри на Уилям Блейк

Експозицията в музея "Фицуилям" е първата, която демонстрира, че Блейк не е изолирано явление и хвърля нова светлина върху творчеството му в контекста на други течения и теми в европейското изкуство в периода на Романтизма

Лауреатът на Фондация "Стоян Камбарев" Думисани Карамански представи изложба в УниКредит Студио

"Подготовка за нещо друго!" е втора самостоятелна изложба на талантливия художник, който миналата година стана победител в категория "Визуално изкуство" на Фондацията

Британският музей показва в изложба откраднати преди това скъпоценни камъни

Експозицията "Преоткриване на скъпоценните камъни" е представена заедно с подобни древногръцки и римски артефакти от колекцията на музея, които някога са били използвани за запечатване на документи и за украса

Плакатите в Международното биенале във Варшава: Визуална диагноза на времето

Лех Майевски и Юстина Черняковска за силата на плаката

В "Ателие"-то на Любен Зидаров

Можете да разгледате изложбата от 13 февруари до 3 март 2024 г. в Галерия "Нюанс"