Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Имаш ли право да нарисуваш Бойко Борисов, без негово разрешение?

ДИАЛОЗИ

Имаш ли право да нарисуваш Бойко Борисов, без негово разрешение?

Историята с картината, изобразяваща двама държавници в ситуация, напомняща за социализма, трябва да е повод за такъв разговор, смята художникът Павел Митков

Художникът Павел Митков (Снимка: Личен архив)

Една картина с прерисуван сюжет от снимка на българския премиер Бойко Борисов и сръбския президент Александър Вучич разбуни духовете в социалните мрежи и вдъхнови масово творчество на колажи в стил "социалистически реализъм". Картината изобразява момент от инспектирането на строителните работи на газопровода "Балкански поток" и е дело на художника Симеон Кръстев.

Още

Художникът, нарисувал Борисов и Вучич: Хейтъри, не съществувате за мен

Художникът, нарисувал Борисов и Вучич: Хейтъри, не съществувате за мен

За съществуването й се разбра преди няколко дни, благодарение на сръбското издание "Новости", което съобщи, че картината е изпратена като подарък на президента Александър Вучич.

Впоследствие от информационната служба на българското правителство изнесоха подробности, че платното е част от поредица, поръчана от строителя на "Балкански поток", саудитският консорциум "Аркад".

Идеята на поръчителя била да се направи археологическа изложба и чрез картините да бъдат показани артефакти, открити по време на строителните дейности по трасето на газопровода.

Художникът на картината Симеон Кръстев разказа в ефира на няколко телевизии, че фирмата-поръчител държала също на присъствието на фигури върху платната.

 

Павел Митков (Снимка: Личен архив)

"Независимо какъв е сюжетът, кой присъства на тази картина, всеки човешки труд трябва да бъде уважаван и аз лично го подкрепям с тази картина", заяви пред Dir.bg неговият колега и конкурент, художникът Павел Митков. На него картината, макар и видяна по телевизията, му създала настроение, накарала го да се усмихне.

А може ли да се говори за завръщане към стила "социалистически реализъм"?

Не и според Павел Митков, въпреки че всичко ново е добре забравено старо. Но никога не се случва, по начина, по който е било.

"Не очаквам да започнат да се рисуват картини масово, както по времето на социализма, които по поръчка отразяват създаването на заводи, на определени групи хора, които нещо откриват, нещо правят. В никакъв случай.

Същевременно това е един период от творчеството, на което сме станали свидетел и който е част от историята. Той е много интересен, независимо че отразява не толкова културните и духовните норми на обществото, колкото някакви виждания на определени течения във времето", каза Митков.

Отново с уговорката, че не е виждал картината на живо, художникът признава, че тя напомня на периода на социализма.

"Напомня на такива работи, като завод, откриване на жп гара, ферибот, които съм ги виждал точно от времето на социализма рисувани".

Рисуването по поръчка - кауза пердута в България

Според Павел Митков целият отрасъл, свързан с рисуването и с поръчването, е под всякаква критика чисто икономически.

"Във всички тези кризи, в които живеем през последните 20 години, хората първо се отказват от изкуството, духовността, картините. Още повече, че интериорите се промениха страшно много, вече не изискват толкова много картини. В един нов модерен дом има място за една или две картини, и те трябва да бъдат в точно определена гама, с точно определени материали.

Още

Павел Митков: Дигитализация - Да! Но не забравяйте, че изкуството невинаги е на квадратчета!

Павел Митков: Дигитализация - Да! Но не забравяйте, че изкуството невинаги е на квадратчета!

Класическата живопис лека-полека отива на заден план, остава за ценители и колекционери. По поръчка се рисува изключително рядко. По принцип рядко се купуват и картини. Не е както, когато не е имало фотография, кралете и царете са ги рисували фотореалистично. Или както по времето на Пикасо е имало течения, които поставят художника във фокуса на модата.

В момента новите технологии, компютрите и дигитализацията - това са изкуствата на новото време. Рисуване и рисуване по поръчка е рядкост", аргументира се Митков.

Павел Митков (Снимка: Еми Мариянска)

"Художниците са принудени да се спасяват в сегашното време, ако искат да бъдат художници"

"Не трябва да виним никого, ако е имал възможност да изкара някакви пари, рисувайки по идея на някой друг или така той го е видял. Това, което хората осъждат в рисуването по поръчка, е че човек не го прави заради собствените си творчески виждания и заради духовната си потребност да изрази нещо на платното, а за това, че може да го капитализира. И ако това отговаря на неговите морални ценности, няма нищо лошо да го направи. Художникът също е човек и трябва да си плаща сметките", казва още Павел Митков.

"Имаш ли право да нарисуваш Бойко Борисов, без негово разрешение?"

Това е важен според Павел Митков въпрос.

"Имаш ли право да нарисуваш еди кой си, без негово разрешение? Според мен рисуването на човек и на образ, който не е някакъв класик, починал преди 100 години, а който е жив и действащ човек, той трябва да бъде информиран и да даде съгласието си да бъде рисуван. Иначе не е приятно. На никой няма да му е приятно, ако той не иска, да бъде нарисуван по начин, по който се вижда. Не бива човек да бъде рисуван, карикатуризиран или пък да се използва неговата известност, за да се създаде пиар или нещо такова", смята художникът.

И поставя във фокуса на историята с картината на Симеон Кръстев повода да се заговори и да се създаде законодателство, което защитава човек.

"Както защитаваме личната информация на един човек, по същия начин неговият образ и неговото име трябва да бъдат защитавани и да не могат да стават обект на снимки, публикации, творчески виждания и други".

Интервю на Елена Бейкова

Още

Трима Папи с картини на български художник

Трима Папи с картини на български художник

Още

Художникът Павел Митков:  У нас си постоянно под такова напрежение, че все едно те удря ток

Художникът Павел Митков: У нас си постоянно под такова напрежение, че все едно те удря ток

Още

Георги Чапкънов-Чапа: България е прокълнато място с прокълнати хора

Георги Чапкънов-Чапа: България е прокълнато място с прокълнати хора

Още

Възходите и паденията в българската история през четката на Димитър Гюдженов

Възходите и паденията в българската история през четката на Димитър Гюдженов

Още

Павел Митков с изложба в сградата на ООН във Виена

Павел Митков с изложба в сградата на ООН във Виена

Още

Художникът Павел Митков: Рисувам образа на Богородица винаги след молитва

Художникът Павел Митков: Рисувам образа на Богородица винаги след молитва

Коментирай 28

Календар

Препоръчваме ви

Текла Алексиева: Една жена седи и си рисува...

Изложба от 30 март до 20 април 2023 в Галерия "Little Bird Place"

Изкуствовед отрича да е имало картина на Джаксън Полък в колекцията на Чаушеску

В колекцията му липсва вкус към американското изкуство, особено пък абстрактен импресионизъм, заяви Адриан Буга

Изложбеният цикъл Genesis - нов хоризонт на Юлиян Табаков

Проектът ще продължи 7 месеца между март и септември в четири различни галерии

Откритата у нас картина на Джаксън Полък е под охрана, експерти проверяват автентична ли е

В момента творбата е приобщена като доказателство по делото и се съхранява при подходящи условия и с нужната охрана

Изложбата Momentum: Диалог между НХА и Академията за приложни изкуства в Прага

Съвместната изложба MOMENTUM представя работите на преподаватели и студенти от специалностите "Дизайн на порцелан и стъкло" в Националната художествена академия и "Керамика и порцелан" на Академията за приложни изкуства - UMPRUM, Прага

Галерия "Академия" представя "Визуалният език на Румен Скорчев"

Събитието е по повод изложбата "90 години от рождението на Румен Скорчев", която беше показана в НХА от 20 септември до 7 октомври 2022 г.