Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Художникът - богослов Юлия Станкова представя "Жените в Библията"

ИКОНОГРАФИЯ

Художникът - богослов Юлия Станкова представя "Жените в Библията"

Изложбата е от 4 октомври до 22 октомври 2022 г. в Галерия "Париж"

Юлия Станкова (Източник: Галерия "Париж")

Още

Лятната изложба на галерия "Париж" вижте до 30 септември

Лятната изложба на галерия "Париж" вижте до 30 септември

На 4 октомври от 18.00ч. галерия "Париж" отново отваря широко вратите си за изложбата на художника - богослов Юлия Станкова под името "Жените в Библията".

Ще бъдат показани тринадесет платна, като пет от тях интерпретират събития от Стария Завет, а осем от Новия Завет.

Галерия "Париж"

Юлия Станкова е добре познат автор както на българската, така и на чуждестранната публика със своите дълбоки търсения в Библейските текстове, които пресъздава в образ и така създава един нов тип иконография.

А за това се изисква много вътрешна смелост и голяма грамотност, защото се борави с тежка за разбиране материя, която е трудно преводима за съвременния човек.

Юлия Станкова (Източник: Галерия "Париж")

Юлия успява да извлече квинтесенцията на даденото Библейско събитие и да го претвори в картина, като така размества пластовете и създава вълнение в човешката душа.

А това вълнение може да доведе при някои хора до търсене и преоткриване на прекъснатата връзка с Бога, при други още повече да я затвърди, при трети ще бъде само тих повей и ще отмине, но при всички положения нещо ще се случи, ще се извърши някакво вътрешно движение.

Още

Художникът Искрен Семков и неговите "Паралелни реалности" в Галерия "Париж"

Художникът Искрен Семков и неговите "Паралелни реалности" в Галерия "Париж"

"Жените в Библията" е малко засягана тема и изложбата далеч не претендира за изчерпателност, тъй като това е необятно поле за изследване. В нея зрителят ще се срещне със сестрите на Лазар - Марта и Мария, със самарянката, с кръвоточивата, с прелюбодейката, с Мария - Магдалина, но и ще се запознае с по-малко познатите Йезавел, както и с кротката, любяща жена на Товит - Сара.

Жената на Лот ще предизвика съчувствие, а усмивката на Сарра ще ни напомни да вярваме в Бога, "защото невъзможното за човеците е възможно за Бога" (Лука 18:27). Бесовете на Мария Магдалина ще ни покажат, че и ние страдаме от същите страсти и пороци, за които да се молим за изцеление, а "Спасяването на прелюбодейката" ще ни припомни да не осъждаме, а да се вгледаме първо в себе си.

И всички тези Библейски тълкувания в образи, ще ни притеглят там, за където душата невидимо копнее - Царството Божие. "Царството Божие, вътре във вас е" (Лука 17:21). Но за да го открием ще трябва да разместим пластовете, нали?

Юлия Станкова (Източник: Галерия "Париж")

Жените в Библията

Изложба в галерия "Париж", септември, 2022 г.

Изложбата се състои от тринадесет платна, пет от които са свързани със събития от Стария завет, а останалите осем отразяват събития, описани в Новия завет.

Това далеч не са всички Библейски истории, в които взимат участие жени. Работя повече от тридесет години върху текстовете на Библията и бих могла да покажа още много картини на тази тема, но да приемем засега, че тази изложба е първа стъпка от една поредица, в която темата ще продължи да се разгръща.

Защо жените?

Още

Галерия "Париж" представя "Натюрморти" от Божидар Динков

Галерия "Париж" представя "Натюрморти" от Божидар Динков

След като бях направила вече доста картини, свързани с Библейски събития, забелязах че в голяма част от тях взимат участие жени. За мен беше любопитно да проследя техните истории, които понякога се оказват решаващи за хода на Библейските събития.

Жената в Библията извървява духовен път от Стария до Новия завет. Надявам се, че зрителят ще може да долови тази тиха еволюция в изложените картини.

Юлия Станкова (Източник: Галерия "Париж")

Старозаветната жена е по-първична, разтърсвана от силни страсти, не винаги последователна в мислите и действията си. Нейната душевна разлюляност често я води към трагична участ. Новозаветната жена има привилегията да следва Христос или да бъде изцелена от Него.

За разлика от своята бушуваща, силна, неспокойна, и често ослепително красива предшественица, тя е омиротворена, ангелоподобна, обгърната от вътрешно сияние, което надделява над видимите ѝ черти.

Никъде в Евангелския текст няма да срещнем описание на нейната външност, нито какъвто и да било художествен коментар. Библейският писател просто изрежда фактите и ни оставя сами да "нарисуваме" във въображението си нейния портрет.

Юлия Станкова

Още

"Ангелите на Юлия и Рошпака" в Галерия "Париж"

"Ангелите на Юлия и Рошпака" в Галерия "Париж"

Още

Галерия "Париж" открива новия сезон с "Пейзажи и натюрморти" на Руслан Котев

Галерия "Париж" открива новия сезон с "Пейзажи и натюрморти" на Руслан Котев

Още

"Завръщане" на Богомил Арсов в галерия "Париж"

"Завръщане" на Богомил Арсов в галерия "Париж"

Още

Галерия "Париж" представя "Балкански карнавал" на Петър Димов

Галерия "Париж" представя "Балкански карнавал" на Петър Димов

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Националната галерия издаде най-обширния си каталог за графично изкуство

Графичната сбирка, която съхранява музеят, формира най-големия му фонд, наброяващ заедно с авторските рисунки над 25 000 единици, обхващащи времевия диапазон от XV до XXI век

Предотвратиха опит за кражба на произведение на Банкси в Киев

Графитът на жена по пеньоар, с противогаз на лицето и с пожарогасител в ръка беше изрисуван върху стената на полурaзрушена къща

Украинското авангардно изкуство намира убежище от войната в Мадрид

В Националния музей "Тисен-Борнемиса" в испанската столица бе открита изложбата "В окото на бурята. Модернизмът в Украйна 1900-1930-те

Изложби в Лондон честват 100 години от рождението на Лусиан Фройд

"Лусиан Фройд: Нови перспективи" е първата голяма експозиция от 10 години, посветена на художника, починал през 2011 г. Тя проследява всички етапи от кариерата му, от най-ранните му творби като "Момиче с рози",до по-късните като "Бригадирът"

Лондонски музей връща заграбени реликви на Нигерия

От музея уточниха, че връщането на заграбените ценности е "морален и уместен" отговор на искането, отправено от Националната комисия за музеите и монументите на Нигерия

Биеналето във Венеция: Големите теми като екология, расизъм и сексизъм

Темата беше "Млякото на мечтите", вдъхновена от книгата на Леонора Кънингам, а куратор на общата екпозиция бе Чечилия Алемани