Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Еквиваленти" - обекти и фотография от Надя Текнеджиева

ЖИВОПИС

"Еквиваленти" - обекти и фотография от Надя Текнеджиева

Чрез наслояване на образи и символи от различни времена и активното визуално въздействие обектите пораждат многознaчни връзки, предразполагат към богатство от интерпретации

В настоящата изложба Надя Текнеджиева представя в одухотворени образи от порцелан и фотография своето разбиране за живота и за изкуството като душевен пристан. Изложбата се открива на 5 септември в галерия Васка Емануилова и ще продължи до 29 октомври. 

Чрез наслояване на образи и символи от различни времена и активното визуално въздействие обектите пораждат многознaчни връзки, предразполагат към богатство от интерпретации.

При визуалната игра между образа (като водещ елемент) и символа (като носител на памет) настъпва своеобразен процес на "обезвеществяване ", предметът или събитието загубват първоначалната си смислова натовареност и се превръщат от реален във фикционален образ, трансмисия от външния към вътрешния свят на човека.

Фини, изящни, елегантни, изчистени и изведени като форма, концепция и философия, творбите са разработени основно в три цвята - бял, черен и син.

По повърхността на обектите, Текнеджиева нанася чрез различни графични техники и декоративни похвати своите лирично-меланхолични изображения, форми и причудливи структури, флорални мотиви и пейзажи, родени от реалността или създадени в авторовото въображение.

А в подобните на съновидения фотографски отпечатъци, създадени на принципа на фотограмата чрез контактно копиране, облаците и въображаемите пейзажи се разкриват в характерния син цвят на медията.

Експозицията включва над 20 творби - керамични произведения, серия от фотографии, видео и поетични строфи, създадени специално за пространството на галерия "Васка Емануилова"

Надя Текнеджиева завършва специалност "Живопис "в НУИИ "Илия Петров"през 2002 г.

Продължава образованието си в Националната художествена академия - специалност "Керамика", в ателието на проф. Божидар Бончев. През 2015 г. защитава докторската си степен, а от 2017 г. е главен асистент в спец. "Керамика", НХА. Има четири самостоятелни изложби в София (галерия "Аросита"през 2022 и 2010 г.; галерия "Integrated Artists", 2022 г.) и Пловдив (в рамките на Национални Есенни Изложби, 2019 г., куратор проф. Галина Лардева). Активно участва и в много общи художествени изложби в България, Китай, Дания, Хърватия и др. Носител е на трета награда в категория "Скулптура"от Националната изложба за изобразителни изкуства - Сливен 2021 г.. През 2010 г. е резидент в Cite des arts - Франция, Париж. Изявява се в областта на керамиката, фотографията, графиката, живописта и скулптурата. Живее и работи в София.

Изложбата се реализира по програма "Място за срещи"- платформа за съвременно изкуство и млади автори, инициативен проект на Софийската градска художествена галерия. Нейна основна цел е развитието на сцена за младо съвременно изкуство чрез изложби, дискусии, срещи и проекти, които изграждат среда на непрекъснат дебат и експеримент.

Куратор: Наташа Ноева
Дизайн на зали и рекламни материали: Надежда Олег Ляхова

Още

Най-голямото графично биенале на Балканите се открива в Градската художествена галерия на Варна

Най-голямото графично биенале на Балканите се открива в Градската художествена галерия на Варна

Още

СБХ открива изложбения сезон с "Черната кутия" на Мария Ландова и "Микровселена" на Елена Виденова

СБХ открива изложбения сезон с "Черната кутия" на Мария Ландова и "Микровселена" на Елена Виденова

Още

Вселената на Генчо Симеонов

Вселената на Генчо Симеонов

Още

"Линията на живота" - Гроника Кавафян с изложба във варненската галерия "Графит"

"Линията на живота" - Гроника Кавафян с изложба във варненската галерия "Графит"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Сашко от Перник, който цяла България издирва 9 дни, откри втора изложба (снимки)

Приказката, започнала с намирането на детето, не е приключила, заяви бившият министър на вътрешните работи Иван Демерджиев

Калоян Илиев-Кокимото представя Wild Wild East

Изложбата е от 30 септември до 27 октомври 2023 в Галерия Little Bird Place

Водопадът на Надежда Олег Ляхова

В изложбата "Водопад" Надежда Олег Ляхова преплита в почти поетично наративно търсене вълнуващите я теми, които до голяма степен засягат всеки творец

Виенският Музей на изящните изкуства показва тъкани шедьоври по проекти на Рафаел

Изложбата показва устойчивото влияние на композициите на Рафаел върху развитието на стила на фламандските стенни гоблени

Дигитални и сетивни разкази за истории с добър край

Идеята е в основата на интерактивната изложба "История за &", която ще отвори врати на 30 септември в зала 4 на НДК