Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Еквиваленти" - обекти и фотография от Надя Текнеджиева

ЖИВОПИС

"Еквиваленти" - обекти и фотография от Надя Текнеджиева

Чрез наслояване на образи и символи от различни времена и активното визуално въздействие обектите пораждат многознaчни връзки, предразполагат към богатство от интерпретации

В настоящата изложба Надя Текнеджиева представя в одухотворени образи от порцелан и фотография своето разбиране за живота и за изкуството като душевен пристан. Изложбата се открива на 5 септември в галерия Васка Емануилова и ще продължи до 29 октомври. 

Чрез наслояване на образи и символи от различни времена и активното визуално въздействие обектите пораждат многознaчни връзки, предразполагат към богатство от интерпретации.

При визуалната игра между образа (като водещ елемент) и символа (като носител на памет) настъпва своеобразен процес на "обезвеществяване ", предметът или събитието загубват първоначалната си смислова натовареност и се превръщат от реален във фикционален образ, трансмисия от външния към вътрешния свят на човека.

Фини, изящни, елегантни, изчистени и изведени като форма, концепция и философия, творбите са разработени основно в три цвята - бял, черен и син.

По повърхността на обектите, Текнеджиева нанася чрез различни графични техники и декоративни похвати своите лирично-меланхолични изображения, форми и причудливи структури, флорални мотиви и пейзажи, родени от реалността или създадени в авторовото въображение.

А в подобните на съновидения фотографски отпечатъци, създадени на принципа на фотограмата чрез контактно копиране, облаците и въображаемите пейзажи се разкриват в характерния син цвят на медията.

Експозицията включва над 20 творби - керамични произведения, серия от фотографии, видео и поетични строфи, създадени специално за пространството на галерия "Васка Емануилова"

Надя Текнеджиева завършва специалност "Живопис "в НУИИ "Илия Петров"през 2002 г.

Продължава образованието си в Националната художествена академия - специалност "Керамика", в ателието на проф. Божидар Бончев. През 2015 г. защитава докторската си степен, а от 2017 г. е главен асистент в спец. "Керамика", НХА. Има четири самостоятелни изложби в София (галерия "Аросита"през 2022 и 2010 г.; галерия "Integrated Artists", 2022 г.) и Пловдив (в рамките на Национални Есенни Изложби, 2019 г., куратор проф. Галина Лардева). Активно участва и в много общи художествени изложби в България, Китай, Дания, Хърватия и др. Носител е на трета награда в категория "Скулптура"от Националната изложба за изобразителни изкуства - Сливен 2021 г.. През 2010 г. е резидент в Cite des arts - Франция, Париж. Изявява се в областта на керамиката, фотографията, графиката, живописта и скулптурата. Живее и работи в София.

Изложбата се реализира по програма "Място за срещи"- платформа за съвременно изкуство и млади автори, инициативен проект на Софийската градска художествена галерия. Нейна основна цел е развитието на сцена за младо съвременно изкуство чрез изложби, дискусии, срещи и проекти, които изграждат среда на непрекъснат дебат и експеримент.

Куратор: Наташа Ноева
Дизайн на зали и рекламни материали: Надежда Олег Ляхова

Още

Най-голямото графично биенале на Балканите се открива в Градската художествена галерия на Варна

Най-голямото графично биенале на Балканите се открива в Градската художествена галерия на Варна

Още

СБХ открива изложбения сезон с "Черната кутия" на Мария Ландова и "Микровселена" на Елена Виденова

СБХ открива изложбения сезон с "Черната кутия" на Мария Ландова и "Микровселена" на Елена Виденова

Още

Вселената на Генчо Симеонов

Вселената на Генчо Симеонов

Още

"Линията на живота" - Гроника Кавафян с изложба във варненската галерия "Графит"

"Линията на живота" - Гроника Кавафян с изложба във варненската галерия "Графит"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Вижте кои са големите победители на Венецианското биенале

Златен лъв за павилиона на Австралия и специално отличие за Република Косово са част от призовете на 60-ото Биенале по изкуства във Венеция

Министър Найден Тодоров пред Dir.bg: Венецианското биенале ни помага да лекуваме травмите си

Министърът на културата откри българския павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале

Музеят "Ван Гог" в Амстердам отбелязва 150-ата годишнина на импресионизма с ретроспективна изложба

"Да живее импресионизмът!" ще покаже най-значимите творби на френския импресионизъм от музеи и частни колекции в Нидерландия

"Наско Х., летящият охлюв и механизмите" от Атанас Хранов

Изложбата се открива на 18 април и ще продължи до 23 май 2024 г.

"Наско. Х., летящият охлюв и механизмите" на Атанас Хранов

Изложбата в галерия "Ракурси"е представена от известния писател, поет и драматург Александър Секулов, който съвместно с художника създава поредица от колекции

Хървати отвориха в Дания най-големия частен музей на илюзиите в Европа

В новия музей са представени някои напълно нови илюзии, които са свързани с датската култура и история