Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Библията през очите на Шагал и Дали" преди Коледа

ИЗКУСТВО ОНЛАЙН

"Библията през очите на Шагал и Дали" преди Коледа

От 1 до 25 декември в Галерия "Оборище"5 можем да разгледаме онлайн изложбата

Галерия "Оборище"5

От 1 до 25 декември Галерия "Оборище"5 представя онлайн 3D изложбата "Библията през очите на Шагал и Дали".

Галерия "Оборище"5

Галерия Оборище 5 поздравява всички свои гости и клиенти с предстоящите коледни празници с първата си виртуална изложба "Библията през очите на Шагал и Дали".

Салвадор Дали (Източник: Getty Images)

Изложбата може да бъде разгледана онлайн на сайта oborishte5.com. В нея са включени 20 цветни литографии на Салвадор Дали и Марк Шагал на Библейска тематика, всяка от които притежава сертификат за автентичност и сертификат за собственост. Част от тях никога не са били показвани досега в България.

Произведенията идват от известните серии на големите художници - "Библия Сакра" на Дали и илюстрацията на "Библията" от Марк Шагал. Творбите са част от колекцията на галерията и някои от тях не са показвани досега в България.

"Библия Сакра" съдържа 105 цветни литографии, направени по 105 акварела от Дали между 1963 и 1964 г. Това е най-голямата публикувана серия с илюстрации от художника. Издадена е от "Ридзоли едишънс" - Милано (Италия). Изданието е поръчано от Джузепе Алберто - добър приятел и водещ покровител на Дали. Знаейки, че изработването на илюстрациите ще изисква художникът добре да изучи Библията, Алберто се надявал по този начин да върне приятеля си към вярата и католическата църква.

Библейските сюжети вдъхновяват Марк Шагал през целия му творчески път. Интересен факт е, че през 1931 г. големият колекционер на картини Амброаз Волар изпраща художника на пътешествие в Палестина. Там той проучва местностите, на които са се развивали едни от най-драматичните събития от Стария завет. През периода на 50-те и 60-те години Шагал работи по различни офорти и литографии, пресъздаващи вълнуващи сцени и образи.

През 1960 г. създава една от най-емоционалните си серии, посветени на библейските текстове. Портфолиото включва общо 24 цветни литографии, всяка от които илюстрира сцена от старозаветен текст. Сред тях попадат "Изгонването на Адам и Ева от Райската градина", "Молитвата на Йов" и други.

Марк Шагал (Източник: Getty Images)

Всички картини могат да станат ваша собственост. При интерес за закупуване на картина, обърнете се към екипа на галерията.

Още

Музика на Бетовен ще звучи на Оборище 5

Музика на Бетовен ще звучи на Оборище 5

Още

Уникална експозиция, посветена на Махатма Ганди, бе открита на Оборище 5

Уникална експозиция, посветена на Махатма Ганди, бе открита на Оборище 5

Още

Авангардистът Марк Шагал се родил в пожар и умрял в асансьор

Авангардистът Марк Шагал се родил в пожар и умрял в асансьор

Още

Гениалният ексцентрик Салвадор Дали бил девствен до срещата си с Гала

Гениалният ексцентрик Салвадор Дали бил девствен до срещата си с Гала

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Андрей Даниел. Между две епохи

Между две епохи е творческото усещане за принадлежност преди и след, на граница, на кръстопът. Вернисажът е на 13 април 17.00-20.00 часа в СГХГ

Скулпторът Иван Русев с книга за историята на арт център "Илинденци"

Тя е съвместно издание на едноименната фондация и Издателска Къща "Гутенберг", с подкрепата на Министерство на културата

Арестуваха заподозрян за кражбата на картините на Ван Гог и Халс

Ценните картини "Градината на енорийския свещеник в Нюнен през пролетта на 1884 г." на Ван Гог и "Две смеещи се момчета" на Франс Халс все още не са намерени

Известният живописец Иван Чакъров с изложба "Лица" за своята 50-та годишнина

Събитието се открива на 6 април от 17:00 до 19:00 часа в Градската художествена галерия - Зали за временни експозиции в Пловдив