Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Варненската опера отбелязва Деня на влюбените с "Любовта никога не умира" и "Само за жени"

ПРАЗНИЦИ НА СЦЕНАТА

Варненската опера отбелязва Деня на влюбените с "Любовта никога не умира" и "Само за жени"

И двете постановки са реверанс към публиката, за празника

Пламен Долапчиев, в ролята на Фантома в "Любовта не умира на А. Л. Уебър / Източник: Варненска опера

На 14-и февруари, в Деня на влюбените, почитателите на операта във Варна ще могат да гледат два емблематични спектакъла: "Любовта никога не умира" - от 19 часа на Основна сцена, и "Само за жени" - също от 19 часа, на Сцена Филиал.

Още

"Турандот" на Варненска опера и ПармаОперАрт, с блестящи солисти на 9 март в НДК

"Турандот" на Варненска опера и ПармаОперАрт, с блестящи солисти на 9 март в НДК

"Любовта не умира" е последният мюзикъл на Андрю Лойд Уебър. Режисьорът - проф. Светозар Донев много сполучливо нарича Уебър "Моцарт на музиката". Мюзикълът доразказва историята на героите от "Фантомът на операта", но в нов контекст. Мистичният Фантом и хористката Кристин се срещат 10 години след пожара в Парижката опера, когато той е преуспял композитор със свой театър в Манхатън, а тя е вече оперна дива. Любовта избухва отново, но между тях стоят съпругът на Кристин Раул и приятелката й Мег, също влюбена във Фантома. Драмата в любовния четириъгълник завършва трагично, но... любовта никога не умира.

"Мюзикълните елементи са много малко, казва Маестро Страцимир Павлов, и уточнява: По-малко, отколкото в която и да е друга творба на Уебър. На практика "Любовта никога не умира" е опера, без да е обявена като такава. Това проличава по музикалната конструкция, по начина, по който са изградени мелодиите и акомпаниментите, по всеки един елемент от партитурата. "Любовта никога не умира" е пропита с романтика като при Рахманинов, другаде напомня за Пучини, на моменти прилича на "Тоска".

Още

"Тоска" с Александрина Пендачанска и Камен Чанев на "Варненско лято"

"Тоска" с Александрина Пендачанска и Камен Чанев на "Варненско лято"

В началото се появяват три клоуна, които веднага се асоциират с Пинг, Панг и Понг от "Турандот" - меломаните ще разпознаят много такива образи, взети от оперната класика, но те не са буквални заемки. Всичко е толкова изкристализирано, толкова стилизирано, че не ти остава нищо друго, освен да се преклониш пред гения на Уебър. Става дума за световен шедьовър, в който зрителите ще намерят освен познатия Уебър и един нов, надраснал самия себе си композитор", обобщава маестрото.

В ролите участват: ФАНТОМ - Пламен Долапчиев, КРИСТИН - Мария Павлова, МЕГ - Сребрина Соколова, РАУЛ - Нейчо Петров - Реджи, ЖИРИ - Вяра Железова, ГУСТАВ - Кристиян Славеев, ГАНГЪЛ - Людмил Петров, СКУЕЛЧ - Николай Димитров, ФЛЕК - Лиляна Кондова. Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна. 

Веселина Михалкова - Ева и Ивайло Иванов - Адам, в "Само за жени" / Източник: Варненска опера

Още

Калуди Калудов чества 40 години на сцена с "Тоска"

Калуди Калудов чества 40 години на сцена с "Тоска"

Най-новата комедийна постановка "Само за жени" изобщо не е предназначена само за дамска публика. Напротив. В постановката си, композирана по "Дневникът на Ева" и други текстове на Нобеловия лауреат за литература Дарио Фо, майсторът на комедийния жанр Костадин Бандутов залага на баланса между интимното и екзистенциалното, между критичното и комичното. Като омекотява и подлага на ирония сочния, понякога стигащ до вулгарност хумор, характерен за стила на Фо, той привнася нови нюанси в драматургията.

"След много разговори с режисьора стигнахме до основната идея да унифицираме мъжете и жените чрез контраста между черното и бялото, като някакви символи за двата пола. Тази концепция е изведена в сценографията и в костюмите, така че на зрителите ще им стане ясно защо в началото всички излизат почти еднакви на сцената, а след това придобиват индивидуалност, или защо всичко е решено в черно-бяла стилистика и само на места се появяват цветни елементи. В сценографията белият куб носи подтекста за семпло и обикновено пространство - той може да бъде всичко, може да бъде всяко място, точно както и ситуациите от постановката могат да се случат навсякъде", обяснява художничката Даниела Николчова.

Още

Танцовият спектакъл "Хаос" в НАТФИЗ - пластично изображение на метаморфозите на човека

Танцовият спектакъл "Хаос" в НАТФИЗ - пластично изображение на метаморфозите на човека

В ролята на Ева се превъплъщава Веселина Михалкова.

"Що се отнася до феминистките внушения, аз съм доста умерена. Като еманципирана жена изповядвам много от нещата, за които става дума в представлението, но далеч не заклеймявам мъжа и не го отричам, като положителна личност. Напротив, дълбоко уважавам мъжете и считам, че те не са примати или че "мъжът е произлязъл от маймуната, а жената - спусната от космоса", както се твърди на едно място в пиесата", казва тя.

В оперния спектакъл участват още: Милена Кънева - МАРИЯ, ЖАНА АЛФИНИ; Петя Ангелова - ЕЛЕОНОРА, КАРЛА; Даниела Викторова - МАЙКАТА; Биляна Стоева - ДЖУЛИЯ; Ивайо Иванов - АДАМ; Станислав Кондов - АНГЕЛЪТ, КРАДЕЦЪТ, ДЕВЕРЪТ; Пламен Димитров - ВОДЕЩИЯТ; Свилен Стоянов - АЛДО, ПОЛИЦАЯТ; Константин Соколов - ЛУИДЖИ, КРАДЕЦЪТ, МОМЧЕТО.

Още

Режисьор от Бродуей поставя мюзикъла "Шрек" в Софийската опера

Режисьор от Бродуей поставя мюзикъла "Шрек" в Софийската опера

Още

На 12-и балет "Арабеск" ще играят "Опера Diva", вместо обявения "Ромео и Жулиета"

На 12-и балет "Арабеск" ще играят "Опера Diva", вместо обявения "Ромео и Жулиета"

Още

"Кристална лира" за "Фантомът на операта" на Музикалния театър

"Кристална лира" за "Фантомът на операта" на Музикалния театър

Още

Варненската опера получи като дарение изящен орган от 1830 г.

Варненската опера получи като дарение изящен орган от 1830 г.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Емблематичният берлински техно клуб "Бергхайн" отново отваря врати

След 18 месеца принудителна ваканция заради пандемията

Ангел Заберски Трио с премиера на нов албум

Премиерата ще бъде на 6 октомври в НДК

Музика от три континента с AKA Трио

Отлаганият дългоочакван концерт на триото, което събира музиканти от Италия, Сенегал и Бразилия ще бъде в Sofia Live Club на 29 септември

Звездата на Метрополитън опера Томас Хемпсън се завръща в зала "България"

Изненада за публиката ще бъде неговата партньорка на сцената

OPERA D'AMORE – един спектакъл на бъдещето!

На 19 декември 2021, точно една година след първоначално отложената премиера в зала АРЕНА АРМЕЕЦ ще изгрее в целия си блясък галаспектакъла OPERA D'AMORE

Алим Бейсембаев спечели международния конкурс за пианисти в Лийдс

Виртуозният пианист получава златен медал, 25 000 лири, както и договор за мениджмънт, за звукозапис и европейско турне