Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Тоска" с Александрина Пендачанска и Камен Чанев на "Варненско лято"

ММФ "ВАРНЕНСКО ЛЯТО"

"Тоска" с Александрина Пендачанска и Камен Чанев на "Варненско лято"

В кулминационния спектакъл на фестивала във Варна на 18 юли, 21.00, в Летния театър участва и великолепният ни баритон - Пламен Димитров

Александрина Пендачанска по време на юбилейния си концерт "Това съм аз" в зала 1 на НДК (Снимка: НДК)

Уникалното българско сопрано от световна величина Александрина Пендачанска дебютира преди година и половина като Тоска и превърна изпълнението си в триумф. Варненци и гостите на града ще имат удоволствието да се насладят на това нейно изключително превъплъщение. Суетна, изкусителна, наивна, романтична, но и решителна, оперната примадона Тоска не се поколебава да забие нож в гърдите на коварния полицейски шеф Скарпия, както и да последва в смъртта любимия Каварадоси. Музикалната критика определя шедьовъра на Пучини като "уникален портрет на актрисата", с лирична кулминация "Молитвата" на Тоска, в която тя изповядва вярата си в силата на изкуството и любовта.

Камен Чанев (Снимка: Личен архив)

Александрина Пендачанска ще бъде на сцената заедно с прочутия тенор Камен Чанев като Каварадоси и великолепния баритон, солист на Варненската опера, Пламен Димитров като Скарпия. За да дирижира този звезден спектакъл, е поканен Михаел Балке, главен гост-диригент на Театъра и Симфоничния оркестър в Санкт Гален, Швейцария.

Още

Александрина Пендачанска празнува 30 години на сцената

Александрина Пендачанска празнува 30 години на сцената

Още е жив споменът на варненци за невероятно вълнуващото представяне на Александрина Пендачанска в миналогодишния й концерт във Фестивалния и конгресен център "Това съм аз", с който тя отбеляза блестящата си 30-годишна кариера на оперната сцена. Дъщерята на незабравимата оперна певица Валери Попова започва творческия си път през 1988 г. и оттогава досега е изградила репертоар с над 70 роли от предкласиката (Попея, Агрипина) до музиката на XX век (Саломе, Кризотемис), от белканто и Верди (Семирамида, Ермионе, Сомнамбула, Елизабет II, Луиза Милер, Еболи) до Бетовен (Фиделио) и Вагнер (Кундри), от колоратурен сопран (Царицата на нощта) до мецосопран (Кармен).

Още

Александрина Пендачанска: Можехме да направим повече за България

Александрина Пендачанска: Можехме да направим повече за България

С гастроли на най-големите световни музикални сцени, с изпълнения под палката на най-признатите диригенти на нашето време, с високо оценени записи на Моцартовите опери на Рене Якобс за "Хармония Мунди", наградени с множество награди, сред които BBC Music Magazine Award, Gramophone's Editor Choice, две номинации за "Грами" за най-добър класически албум и най-добър оперен запис, Александрина Пендачанска е безспорно един от най-признатите гласове на нашето време.

Камен Чанев завършва Френска гимназия в родния си град Сливен и ДМА "Проф. Панчо Владигеров" - първо в класа на проф. Сима Иванова, а след това - при доц. Констанца Вачкова. Специализира в Рим, в Академията на Борис Христов, когото смята за свой идол. През 1992 г. дебютира в Софийската опера в ролята на Риголето от едноименната опера на Верди. След пет сезона става солист на Пражката опера, а две години по-късно се установява във Виена и решава да премине на свободна практика.

Още

Световноизвестният Камен Чанев: Иска се смирeние и да знаеш, че имаш ли глас, е от Господа

Световноизвестният Камен Чанев: Иска се смирeние и да знаеш, че имаш ли глас, е от Господ

Изявява се в основния теноров репертоар, освен в България и на големите оперни сцени в Европа, Азия и САЩ. Във Виенската Щатсопера го аплодират в ролите на Де Грийо от "Манон Леско" и на Пинкертон от "Мадам Бътерфлай", в Арена ди Верона - в ролята на Калаф от "Турандот", любимец е на публиката в "Театро ла Фениче", "Deutsche Oper" - Берлин, "Театро Лицео" - Барселона и др. Разнообразният му репертоар включва над 30 главни роли в "Аида", "Дон Карлос", "Травиата", "Риголето", "Селска чест", "Палячи", "Трубадур", "Мадам Бътерфлай", "Тоска", "Риголето", "Кармен", както и теноровите партии от кантатно-ораториалните произведения "Девета симфония" на Бетовен, "Реквием" на Моцарт, Верди и Дворжак, "Стабат матер" на Росини, "Симфония №8" на Малер и др. Варненската публика отдавна познава и високо цени Камен Чанев, който е гастролирал тук неведнъж и винаги с огромен успех в главните тенорови партии от"Селска чест" и "Палячи", "Трубадур", "Аида" и др.

Баритонът Пламен Димитров, Варненска опера (Снимка: ММФ "Варненско лято)

Пламен Димитров завършва средно образование в родния си град Варна в ПГСАГ ,,Васил Левски"" със специалност архитектура и паралелно с това НУИ "Добри Христов" със специалност оперно пеене. По време на обучението си в Музикалното училище е избран от проф. Благовеста Карнобатлова - Добрева, в чийто клас завършва НМА "Проф. Панчо Владигеров" (2003). От 2005 г. е солист в ,,Teatro Lirico D"Europe"", където започва неговата солистична кариера със спектакли в най-големите театри на САЩ. Oт 2010 г. е солист на Държавна опера Варна, чест гост е и на сцената на Софийската опера и балет. Признание жъне и на много оперни сцени в Италия, Франция, Германия, Казахстан, Испания, Дания, Малта, Белгия, Холандия, Корея, Турция, Китай и др. В богатия му репертоар присъстват образите на Шонар и Марсел от "Бохеми", Барон Скарпия от "Тоска", Шарплес от "Мадам Бътерфлай", Леско от ,,Манон Леско"", Фигаро от ,,Севилският бръснар", Родриго в "Дон Карлос", Дон Карло от ,,Силата на съдбата"", Амонасро в "Аида", Граф ди Луна в "Трубадур", Жорж Жермон в "Травиата", Макбет в ,,Макбет"", Риголето в "Риголето", Набуко в ,,Набуко" , Яго от ,,Отело", Ецио в ,,Атила", Жерар от ,,Андре Шение"", Мазето от "Дон Жуан", Ескамилио от "Кармен", Д-р Малатеста от ,,Дон Паскуале"", Енрико от "Лучия ди Ламермур", Алфио от "Селска чест", Тонио и Силвио от "Палячи", Барнаба от ,,Джоконда"", Симон Боканегра от "Симон Боканегра"", Княз Галицки от "Княз Игор"" и др.

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Хитовият мюзикъл "Парижката Света Богородица" за първи път на сцената на зала 1 на НДК на 26 май

Потопени в атмосферата на Париж от края на XV век зрителите на спектакъла ще се насладят на изключителната музика, хореография и актьорска игра

БНР споделя българската музика с украинските деца

Те ще бъдат гости на концертите с фолклорна, детска и класическа музика на съставите на националното радио

"Ефектът Галатея": Тялото е терен за метаморфози, експерименти, култове, желания…

С нов премиерен състав солисти балет "Арабеск" ви кани 19 май 2022 г. на сцената на Музикалния театър на най-новия си спектакъл

Блестящият виртуоз Андрей Йоница - солист на Радиосимфониците

В програмата – Антонин Дворжак, Анатолий Лядов, Георги Андреев

Приключи Първият тур на Националния конкурс и академия за оркестър "Кантус Фирмус" 2022

Журито в състав Григор Паликаров, Атанас Кръстев и Людмил Ненчев класира за следващия етап от състезанието общо 25 млади музиканти