Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Тоска" с Александрина Пендачанска и Камен Чанев на "Варненско лято"

ММФ "ВАРНЕНСКО ЛЯТО"

"Тоска" с Александрина Пендачанска и Камен Чанев на "Варненско лято"

В кулминационния спектакъл на фестивала във Варна на 18 юли, 21.00, в Летния театър участва и великолепният ни баритон - Пламен Димитров

Александрина Пендачанска по време на юбилейния си концерт "Това съм аз" в зала 1 на НДК (Снимка: НДК)

Уникалното българско сопрано от световна величина Александрина Пендачанска дебютира преди година и половина като Тоска и превърна изпълнението си в триумф. Варненци и гостите на града ще имат удоволствието да се насладят на това нейно изключително превъплъщение. Суетна, изкусителна, наивна, романтична, но и решителна, оперната примадона Тоска не се поколебава да забие нож в гърдите на коварния полицейски шеф Скарпия, както и да последва в смъртта любимия Каварадоси. Музикалната критика определя шедьовъра на Пучини като "уникален портрет на актрисата", с лирична кулминация "Молитвата" на Тоска, в която тя изповядва вярата си в силата на изкуството и любовта.

Камен Чанев (Снимка: Личен архив)

Александрина Пендачанска ще бъде на сцената заедно с прочутия тенор Камен Чанев като Каварадоси и великолепния баритон, солист на Варненската опера, Пламен Димитров като Скарпия. За да дирижира този звезден спектакъл, е поканен Михаел Балке, главен гост-диригент на Театъра и Симфоничния оркестър в Санкт Гален, Швейцария.

Още

Александрина Пендачанска празнува 30 години на сцената

Александрина Пендачанска празнува 30 години на сцената

Още е жив споменът на варненци за невероятно вълнуващото представяне на Александрина Пендачанска в миналогодишния й концерт във Фестивалния и конгресен център "Това съм аз", с който тя отбеляза блестящата си 30-годишна кариера на оперната сцена. Дъщерята на незабравимата оперна певица Валери Попова започва творческия си път през 1988 г. и оттогава досега е изградила репертоар с над 70 роли от предкласиката (Попея, Агрипина) до музиката на XX век (Саломе, Кризотемис), от белканто и Верди (Семирамида, Ермионе, Сомнамбула, Елизабет II, Луиза Милер, Еболи) до Бетовен (Фиделио) и Вагнер (Кундри), от колоратурен сопран (Царицата на нощта) до мецосопран (Кармен).

Още

Александрина Пендачанска: Можехме да направим повече за България

Александрина Пендачанска: Можехме да направим повече за България

С гастроли на най-големите световни музикални сцени, с изпълнения под палката на най-признатите диригенти на нашето време, с високо оценени записи на Моцартовите опери на Рене Якобс за "Хармония Мунди", наградени с множество награди, сред които BBC Music Magazine Award, Gramophone's Editor Choice, две номинации за "Грами" за най-добър класически албум и най-добър оперен запис, Александрина Пендачанска е безспорно един от най-признатите гласове на нашето време.

Камен Чанев завършва Френска гимназия в родния си град Сливен и ДМА "Проф. Панчо Владигеров" - първо в класа на проф. Сима Иванова, а след това - при доц. Констанца Вачкова. Специализира в Рим, в Академията на Борис Христов, когото смята за свой идол. През 1992 г. дебютира в Софийската опера в ролята на Риголето от едноименната опера на Верди. След пет сезона става солист на Пражката опера, а две години по-късно се установява във Виена и решава да премине на свободна практика.

Още

Световноизвестният Камен Чанев: Иска се смирeние и да знаеш, че имаш ли глас, е от Господа

Световноизвестният Камен Чанев: Иска се смирeние и да знаеш, че имаш ли глас, е от Господ

Изявява се в основния теноров репертоар, освен в България и на големите оперни сцени в Европа, Азия и САЩ. Във Виенската Щатсопера го аплодират в ролите на Де Грийо от "Манон Леско" и на Пинкертон от "Мадам Бътерфлай", в Арена ди Верона - в ролята на Калаф от "Турандот", любимец е на публиката в "Театро ла Фениче", "Deutsche Oper" - Берлин, "Театро Лицео" - Барселона и др. Разнообразният му репертоар включва над 30 главни роли в "Аида", "Дон Карлос", "Травиата", "Риголето", "Селска чест", "Палячи", "Трубадур", "Мадам Бътерфлай", "Тоска", "Риголето", "Кармен", както и теноровите партии от кантатно-ораториалните произведения "Девета симфония" на Бетовен, "Реквием" на Моцарт, Верди и Дворжак, "Стабат матер" на Росини, "Симфония №8" на Малер и др. Варненската публика отдавна познава и високо цени Камен Чанев, който е гастролирал тук неведнъж и винаги с огромен успех в главните тенорови партии от"Селска чест" и "Палячи", "Трубадур", "Аида" и др.

Баритонът Пламен Димитров, Варненска опера (Снимка: ММФ "Варненско лято)

Пламен Димитров завършва средно образование в родния си град Варна в ПГСАГ ,,Васил Левски"" със специалност архитектура и паралелно с това НУИ "Добри Христов" със специалност оперно пеене. По време на обучението си в Музикалното училище е избран от проф. Благовеста Карнобатлова - Добрева, в чийто клас завършва НМА "Проф. Панчо Владигеров" (2003). От 2005 г. е солист в ,,Teatro Lirico D"Europe"", където започва неговата солистична кариера със спектакли в най-големите театри на САЩ. Oт 2010 г. е солист на Държавна опера Варна, чест гост е и на сцената на Софийската опера и балет. Признание жъне и на много оперни сцени в Италия, Франция, Германия, Казахстан, Испания, Дания, Малта, Белгия, Холандия, Корея, Турция, Китай и др. В богатия му репертоар присъстват образите на Шонар и Марсел от "Бохеми", Барон Скарпия от "Тоска", Шарплес от "Мадам Бътерфлай", Леско от ,,Манон Леско"", Фигаро от ,,Севилският бръснар", Родриго в "Дон Карлос", Дон Карло от ,,Силата на съдбата"", Амонасро в "Аида", Граф ди Луна в "Трубадур", Жорж Жермон в "Травиата", Макбет в ,,Макбет"", Риголето в "Риголето", Набуко в ,,Набуко" , Яго от ,,Отело", Ецио в ,,Атила", Жерар от ,,Андре Шение"", Мазето от "Дон Жуан", Ескамилио от "Кармен", Д-р Малатеста от ,,Дон Паскуале"", Енрико от "Лучия ди Ламермур", Алфио от "Селска чест", Тонио и Силвио от "Палячи", Барнаба от ,,Джоконда"", Симон Боканегра от "Симон Боканегра"", Княз Галицки от "Княз Игор"" и др.

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Вторият тур на конкурса на "Кантус Фирмус" за млади инструменталисти ще се проведе на 16 май

До втория етап от състезанието са допуснати по десет участници от всяка възрастова категория

Габровското биенале на хумора и сатирата се отлага за май 2022 година заради пандемията

През настоящата година Дома на хумора и сатирата ще предложи няколко събития, с които да ви въведе в темата на биеналето: икономия на средствата, в контекста на екология и начин на живот, както и икономия на изразните средства в изкуството и хумора

Да живееш с изкуството: Среща на опита и страстта в колекционирането

Международният колекционер Кристиан Каспар Шварм ви очаква на безплатен уъркшоп, който е кулминацията от пролетните събития на "Форум Колекционери" 2021