Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Цигуларят от новото поколение Сергей Хачатрян и диригентката Кери-Лин Уилсън гостуват в София

НОТИ

Цигуларят от новото поколение Сергей Хачатрян и диригентката Кери-Лин Уилсън гостуват в София

Едни от най-горещите имена на класическата музика излизат на българска сцена на 23 септември

Кери-Лин Уилсън има вече над 20-годишна международна кариера и е гостувала с огромен успех на Софийската филхармония (Снимка: Софийска филхармония)

Софийската филхармония продължава да представя на публиката най-горещите имена на клсическата музика. На 23 септември на сцената на зала "България" ще излезе виртуозният цигулар Сергей Хачатрян - най-младият победител в историята на престижния конкурс "Ян Сибелиус".

Под диригентската палка на Кери-Лин Уилсън, той ще представи Концерт за цигулка и оркестър №1 от Макс Брух. Маестра Уилсън е включила в програмата и Симфонична поема "Вълтава" от Сметана и Първата симфония на Шостакович, които ще прозвучат в изпълнение на Националния оркестър.

Сред младите виртуози Сергей Хачатрян блести с особена светлина. Той влиза в полезрението на световните критици и публика през 2000 г., когато печели първа награда на VIII международния конкурс "Ян Сибелиус" в Хелзинки и така става най-младият победител в историята на състезанието (Снимка: Софийска филхармония)

Сред младите виртуози Сергей Хачатрян блести с особена светлина. Той влиза в полезрението на световните критици и публика през 2000 г., когато печели първа награда на VIII международния конкурс "Ян Сибелиус" в Хелзинки и така става най-младият победител в историята на състезанието. През 2005 г. той печели и първа награда на конкурса на кралица Елизабет в Брюксел.

Талантливият цигулар се изявява на най-престижните сцени с оркестри като Националния оркестър на Белгия, Хамбургската филхармония, Филхармонията на Ротердам, Оркестърът на "Ла Скала", Виенската филхармония, Оркестърът на Мариинския театър, Оркестър дю Пари, Концертгебау, Берлинската филхармония, Лондонската филхармония, Лондонският симфоничен оркестър, NHK. Работи с диригенти като Валерий Гергиев, Густаво Дудамел, Якуб Хруша, Хю Волф, Станислав Кочановски, Юрий Темирканов, Андрис Нелсон, Даниеле Гати и др.

Талантливият цигулар Сергей Хачатрян се изявява на най-престижните сцени (Снимка: Софийска филхармония)

Сергей Хачатрян са слушали на фестивалите в Залцбург, Аспен и Люцерн, Равиния и др. Той свири на цигулка Гуарнери дел Джезу "Ysa "e" от 1740 г. любезно предоставена от NipponMusicFoundation.

Кери-Лин Уилсън има вече над 20-годишна международна кариера и е гостувала с огромен успех на Софийската филхармония.

Още

Маестра Кери-Лин Уилсън: Вълнувам се, че отново ще дирижирам Софийската филхармония

Маестра Кери-Лин Уилсън: Вълнувам се, че отново ще дирижирам Софийската филхармония

Тя е първата жена-диригент, дирижирала в оперните театри "Арена ди Верона", Новия Национален театър (NNT) в Токио и Римската опера . Изявява се с някои от най-престижните световни оркестри като филхармонията на Лос Анжелис, Симфоничния оркестър на Сан Франциско, Виенския камерен оркестър, Симфоничния оркестър на Баварското радио, Руския Национален оркестър и Пражката филхармония, както и Симфоничния оркестър на RAI, Фестивалния оркестър на Равиния, симфоничните оркестри на Сиатъл, Торонто и Монреал, Orchestra national d"Ile de France, филхармоничния оркестър на Нидерландското радио и много други.

Кери-Лин Уилсън е първата жена-диригент, дирижирала в оперните театри "Арена ди Верона", Новия Национален театър (NNT) в Токио и Римската опера (Снимка: Софийска филхармония)

Дирижира спектакли в най-престижните оперни театри: Кралската опера "Ковънт Гардън" - Лондон, Баварската държавна опера, Болшой театър, Виенската държавна опера.

Още

Маестра Кери-Лин Уилсън дирижира Бетовен и Брамс в зала "България"

Маестра Кери-Лин Уилсън дирижира Бетовен и Брамс в зала "България"

Интересите й в областта на операта са насочени предимно към произведения на Верди, Пучини и руските композитори, а симфоничният й репертоар е специализиран в творчеството на Шостакович, Чайковски, Малер, Брамс и Бетовен . Изявите й са високо оценени от критиците . Ню Йорк Таймс я определя като " отчетливо очертана и нюансирана", а вестник "Телеграф" прибавя: "елегантно откровена". Кери-Лин Уилсън е щастливо омъжена за генералния директор на Метрополитън опера.

Още

Младата цигуларка Ива Недева, свирила пред английската кралица, идва за концерт във Варна

Младата цигуларка Ива Недева, свирила пред английската кралица, идва за концерт във Варна

Още

Цигуларят Йосиф Радионов: Възвишената музика е била винаги на почит в моето семейство

Цигуларят Йосиф Радионов: Възвишената музика е била винаги на почит в моето семейство

Още

Световноизвестната цигуларка Мидори свири със Софийската филхармония

Световноизвестната цигуларка Мидори свири със Софийската филхармония

Още

Световнопризнатият френски цигулар Теди Папаврами и руските надежди Абисал Гергиев и Заурбек Гугкаев - в София

Световнопризнатият френски цигулар Теди Папаврами и руските надежди Абисал Гергиев и Заурбек Гугкаев - в София

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Софийската опера поздравява с видео за Световния ден на операта

Той се чества на 25 октомври, рожденият ден на Жорж Бизе и Йохан Щраус-син - композитори на едни от най-известните опери в света

Соня Йончева триумфира в "Тоска" на сцената на операта в Цюрих

Йончева се завърна на сцената в Цюрих след забележителния си дебют там през 2015 г. в "Травиата". Заедно с нея в постановката на Робърт Карсън на "Тоска" блеснаха малтийският тенор Джоузеф Калея и Томас Йоханес Майер

Бикът на покрива, оркестърът на сцена, самба, румба и гост от Амстердам

На 5 ноември Радиооркестърът с маестро Марк Кадин представя зашеметяваща програма с участието на солиста на Кралския Концертгебау оркестър Мирослав Петков

Първи концертмайстор на Оркестъра на италианска Швейцария в Лугано ще свири в София

Събитието на 25 октомври в залата на ул. "Оборище" е в рамките на цикъла "Звездите на Полша"

Софийската филхармония с подарък за публиката

"Ние уважаваме избора на всеки човек и не делим нашата публика на ваксинирани и неваксинирани. И понеже хората без сертификати ще трябва според наредбите да се тестват, намаляваме цените на билетите, за да компенсираме тази промяна" казват от институцията

Звездните солисти на Болшой театър отлагат спектакъла у нас за 8 април 2022 г. в зала 1 на НДК

Всички закупени билети за събитието ще важат без презаверка за новата дата или ще могат да бъдат върнати в едномесечен срок - до 19 ноември 2021