Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Тройният концерт на Бетовен със звездни солисти в "Европейски музикален фестивал"

ШЕДЬОВРИ ОТ БЕТОВЕН

Тройният концерт на Бетовен със звездни солисти в "Европейски музикален фестивал"

Именитите български музиканти Пламена Мангова (пиано), Димитър Иванов (цигулка) и Атанас Кръстев (виолончело) ще обединят своята творческа енергия за първи път на една сцена под палката на маестро Росен Гергов

На 20 октомври в зала "България" предстои един от акцентите в есенната програма на "Европейски музикален фестивал" - концертът на Оркестър "Кантус Фирмус" с музика на Бетовен под диригентството на Росен Гергов и звезден състав от трима солисти.

Купи билет

Централно място в програмата заема изпълнението на Тройния концерт за цигулка, виолончело, пиано и оркестър оп. 56 от Л. ван Бетовен - крупна и уникална по рода си композиция, която рядко звучи на концертния подиум.

Именитите български музиканти Пламена Мангова (пиано), Димитър Иванов (цигулка) и Атанас Кръстев (виолончело) ще обединят своята творческа енергия за първи път на една сцена.

"Тройният концерт е едно от най-сложните произведения на Бетовен и едно от най-феноменалните, най-мащабните", споделя Пламена Мангова в интервю за радио "Класик А".

Пианистката Пламена Мангова (Източник: "Кантус Фирмус")

"Чувала съм често от колеги, че най-трудната партия от всички е тази на виолончелото, но мисля, че и другите два инструмента си имат своите сложности.

Взаимодействието между тримата солисти и оркестъра поставя допълнителни предизвикателства, но музиката е невероятно красива, с дълбоко съдържание", допълва още пианистката.

Виолончелистът доц. д-р Атанас Кръстев (Източник: "Кантус Фирмус")

 За изявения виолончелист доц. д-р Атанас Кръстев творбата също има специално значение.

"Това е един от любимите ми концерти, защото всеки път, когато го изпълнявам с различни музиканти, усещам различна енергия, споделена между нас и винаги откривам нещо ново в музиката. Всеки от нас, солистите носи еднакво голяма отговорност на сцената.

Ние сме едно трио и този концерт е един от най- хубавите примери, че дори когато човек е солист на оркестър, ние всички просто свирим камерна музика и трябва да се слушаме като един ансамбъл. Това е най-голямата радост - да свирим заедно!", казва музикантът.

Концертната програма на 20 октомври ще представи още два от оркестровите шедьоври на Лудвиг ван Бетовен. Началото на вечерта ще бъде с Увертюра "Кориолан", по едноименната пиеса на австрийския драматург Х. Й. фон Колин.

Оркестър "Кантус Фирмус" (Източник: "Кантус Фирмус")

Във втората част диригентът Росен Гергов и музикантите от Оркестър "Кантус Фирмус" ще представят своята интерпретация на Седмата симфония от Бетовен.

Някои от съвременниците на композитора я определят като "най-мелодичната и най-оптимистична" творба на Бетовен. Симфонията е създадена през 1812 година и прозвучава за първи път във Виена година по-късно на благотворителен концерт за австрийските и баварски войници, ранени в битката срещу Наполеон при Ханау.

"Европейски музикален фестивал" се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Столичната община - Календар на културните събития на Столична община за 2023 г.

Купи билет

Билетите за събитието с начален час 19:30 са в продажба онлайн на Ticketsbg и на касата в зала "България". Партньор за концерта е Софийската филхармония.

Повече за артистите:

Диригентът Росен Гергов печели широко признание за своята работа както на концертния подиум, така и на оперните сцени с репертоар от Моцарт до най-предизвикателните съвременни творби.

Диригентът Росен Гергов (Снимка: Ивомир Пешере)

Още

Започва третото издание на конкурса за млади инструменталисти "Кантус фирмус"

Започва третото издание на конкурса за млади инструменталисти "Кантус фирмус"

Гергов заема длъжността главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР до 2017 г. Работи редовно и със Софийската филхармония като един от главните гост-диригенти.

Възпитаник е на НМУ "Любомир Пипков" в София, след което продължава образованието си при Леополд Хагер и Сейджи Озава.

Дирижира Радиосимфоничния оркестър на Австрия (ORF) и до 2009 е асистент-диригент на Tonkünstler-Orchester. Росен Гергов е лауреат на първия Международен конкурс за дирижиране "Евгений Светланов" през 2007 г.

Още

Световна премиера на "Галактически концерт" за пиано и оркестър от Георги Черкин в "Европейски музикален фестивал"

Световна премиера на "Галактически концерт" за пиано и оркестър от Георги Черкин в "Европейски музикален фестивал"

Неговият запис на творби от Дейвид Чески със Симфоничния оркестър на Norrlandsoperan е номиниран за "Грами" през 2008 г. Той записва за BBC, Баварското радио и Австрийското радио.

Музиката на Бетовен присъства трайно в неговия репертоар с всички симфонии, концерти и повечето увертюри. Той многократно е дирижирал симфониите в Япония, Европа, както и в България.

Изпълнявал е и повечето увертюри. Има записи на една от по-малко познатите увертюри на Бетовен "Крал Стефан".

Още

Пианистката Пламена Мангова между Варна и зала “Гаво” в Париж

Пианистката Пламена Мангова между Варна и зала “Гаво” в Париж

Феноменалната пианистка Пламена Мангова, която през 2007 година спечели втора награда от Конкурса "Кралица Елизабет" в Брюксел, свири редовно с най-реномираните европейски оркестри, сред които Ротердамската филхармония, Филхармоничния оркестър на Френското радио, Националния оркестър на Белгия, Филхармонията на Би Би Си, Английския камерен оркестър и много други.

Работила е с диригентите сър Колин Дейвис, Яп ван Зведен, Дмитрий Юровский, Жан-Жак Канторов, Жан-Клод Казадесю, Владимир Федосеев, Леонард Слаткин и др. Неотдавна тя е била поканена да замести великата Марта Аргерих на концерт в "Розенгартен Театър" в Манхайм под диригентството на младия български маестро Боян Виденов.

През 2023 г. Мангова е гостувала за първи път в Индия за рецитал и концерт с оркестър. Дебютът й Гърция е реализиран по повод честването на 150-годишнината от рождението на Сергей Рахманинов в атинската зала "Мегарон". Там Пламена Мангова е взела участие в цикъл с клавирните концерти на Рахманинов, наред със световните звезди на пианото Михаил Плетньов, Даниил Трифонов, Иво Погорелич и Николай Лугански.

Цигуларят Димитър Иванов (Източник: "Кантус Фирмус")

Още

Людмил Ангелов посвещава рецитала си в "Европейски музикален фестивал" на своя учител Константин Станкович

Людмил Ангелов посвещава рецитала си в "Европейски музикален фестивал" на своя учител Константин Станкович

Цигуларят Димитър Иванов е роден в София, но израства в Германия, където първоначално учи цигулка при Георги Тилев, а по-късно негови преподаватели са проф. Григори Жислин, проф. Мириам Фрийд (Блумигтън/Индиана) и проф. Улф Валин (Берлин).

От 2008 година той е първи концертмайстор на Frankfurt Opern- und Museumsorchester - оркестърът на Операта във Франкфурт (Майн) в Германия. През последните 10 години той е редовен гост-концертмайстор на Мюнхенската държавна опера, както и в оперните театри в Хамбург и Берлин.

Като солист той е имал изяви с редица оркестри, сред които Симфоничен оркестър на Краковското радио, Нюрнбергски симфоничен оркестър, Филхармония на Вюрцбург, Концертхаус Оркестър, Берлин, Оркестър на "Театро Лирико" Каляри, Оркестър на Франфуртската опера, Оркестър "Кантус Фирмус" и Софийската филхармония.

Последното му гостуване у нас беше през 2018 година, отново в "Европейски музикален фестивал". Тройният концерт на Бетовен присъства в неговия репертоар още от студентските му години в Блумингтън (САЩ), когато за първи път го изпълнява на сцена. Освен като солист, той познава детайлно композицията и като преподавател във Висшето училище за музика "Ханс Айслер" в Берлин, където е работил.

Още

Тройно удоволствие с младите български виртуози Йоанна Каменарска, Атанас Кръстев и Виктория Василенко

Тройно удоволствие с младите български виртуози Йоанна Каменарска, Атанас Кръстев и Виктория Василенко

Атанас Кръстев е роден в семейство на известни музиканти. Завършва НМУ "Любомир Пипков" и НМА "Проф. Панчо Владигеров" в София в класа на проф. Анатоли Кръстев.

Специализира при проф. Наталия Шаховская в Кралската академия "Кралица София" в Мадрид. През 2016 получава научна и образователна степен "доктор". От 2021 е доцент и преподава виолончело в НМА "Проф. Панчо Владигеров".

Талантливият виолончелист е солист на всички български и много чуждестранни оркестри.

Концертирал е в Австрия, Франция, Нидерландия, Италия, Испания, Русия, Гърция, Чехия, Словакия, Сърбия, Бразилия и на всички отговорни български подиуми и фестивали.

От 2002 участва и изнася концерти в България и чужбина с виолончеловото трио "Cellissimo" заедно с проф. Анатоли Кръстев и проф. д-р Калина Кръстева.

Още

Соня Йончева открива "Съкровени гласове"  в зала „България на 27 октомври

Соня Йончева открива "Съкровени гласове" в зала „България на 27 октомври

Още

Резултати от I-ви тур на Националния конкурс за млади инструменталисти "Кантус Фирмус"

Резултати от I-ви тур на Националния конкурс за млади инструменталисти "Кантус Фирмус"

Още

Концертът на Елена Башкирова на 7 октомври в Пловдив се отлага

Концертът на Елена Башкирова на 7 октомври в Пловдив се отлага

Още

"И мойте песни все ще се четат": Музикаутор поставя началото на третото издание на инициативата "Светилник"

"И мойте песни все ще се четат": Музикаутор поставя началото на третото издание на инициативата "Светилник"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Албена Данаилова, Румен Цветков и Александър Сомов изнесоха концерт на Международния музикален фестивал "Варненско лято"

Те свириха в залата на Градската художествена галерия, която бе препълнена с публика

Вижте лауреатите в Първия национален музикален конкурс "Милчо Левиев" в Пловдив

С Голямата награда на името на Милчо Левиев Grand Prix - еднократна стипендия 2500 лв., статуетка и лауреатски диплом, осигурена от Сдружение за култура и образование "Милчо Левиев" бе удостоен изключителния млад пианист Борис Петков

Грегъри Портър избира за втори път Античния театър

Остават броени дни до концерта на двукратния носител на Грами – 24 юли

Украинският виртуоз Валерий Соколов и фестивален оркестър откриват юбилейно издание на "Алегра"

И тази година, в разгара на лятото, в София от 12 до 20 юли, събитието ще зарадва своята публика

Музика от френското класическо кино ще огласи Острова с концерта "Любовна история"

Под диригентството на Деян Павлов, Нона Кръстникова и Яни Николов ще представят любими френски мелодии на 12 юли от 21 часа на откритата сцена на о. "Света Анастасия"