Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Световна премиера на "Галактически концерт" за пиано и оркестър от Георги Черкин в "Европейски музикален фестивал"

МУЗИКАЛНИ ВИРТУОЗИ

Световна премиера на "Галактически концерт" за пиано и оркестър от Георги Черкин в "Европейски музикален фестивал"

Музиката ще бъде съпроводена от 3D мапинг шоу

Георги Черкин (Снимка: Гергана Дамянова)

"Европейски музикален фестивал" ще представи тази есен световната премиера на първата крупна оркестрова творба от известния наш пианист Георги Черкин - "Галактически концерт" за пиано и оркестър, написан специално за 23-тото издание на форума.

Черкин има репутацията на един от най-харесваните и изявени български артисти, чиято клавирна кариера продължава вече над две десетилетия. Като внук на видния български композитор Георги Златев-Черкин, изпълнителят носи и творческия ген на своя прочут дядо. Още като ученик в Националното музикално училище в София, Георги прави първите си композиционни опити.

Още

КласикАрт и Георги Черкин представят "Виртуозни класически и филмови шедьоври"

КласикАрт и Георги Черкин представят "Виртуозни класически и филмови шедьоври"

На 16 г. той пише пиесата "Силата на живота", отличена с награда на конкурса "Музиката и земята". През последното десетилетие пианистът печели възторга на публиката и със своите майсторски оркестрации на популярни шедьоври от клавирната литература.

От многобройните му аранжименти за пиано и оркестър особено любими са "Турски марш" от Моцарт, "Лунна соната" от Бетовен и "Годишните времена" от Чайковски, които са изпълнявани на престижни концертни сцени в България, Германия, Унгария, Полша, Русия и др.

В края на 2022 година за първи път Георги се осмелява да посегне към по-голямото предизвикателство - свой собствен клавирен концерт с оркестър, в който има възможност да разгърне изцяло музикалните си идеи.

"Това друго мое амплоа винаги е било част от моите интереси и занимания. То е много съкровено за мен, но сякаш не беше дошъл моментът да представя своя самостоятелна творба на голяма сцена", споделя Георги Черкин в интервю за радио "Класик А".

Той разказва още, че темата на произведението е вдъхновена от космическите пространства, а в процеса на създаване голяма роля играе импровизацията, която му помага да достигне до яснота за цялостното звучене на творбата.

Оркестър "Кантус Фирмус" (Източник: "Кантус Фирмус")

Още

Григор Паликаров: Всеки концерт би следвало да е идеален...

Григор Паликаров: Всеки концерт би следвало да е идеален...

Пианистът ще бъде солист на премиерното изпълнение в партньорство с музикантите от Оркестър "Кантус Фирмус" и диригента Григор Паликаров.

Маестрото, който отдавна познава и редовно изпълнява великолепните оркестрови транскрипции на Георги Черкин, също не скрива своето нетърпение за предстоящия концерт.

"Аз съм изключително любопитен да чуя творбата. Самото заглавие, което той е избрал, е впечатляващо и съм сигурен, че музиката ще бъде на нивото на това заглавие. Той ми сподели доста голяма част от своите идеи и очаквам вече да ги видя на партитурните листове", добави още маестро Паликаров.

Купи билет

Събитието ще се състои на 16 септември 2023 от 19:30 ч. в зала "България". Билетите са в продажба онлайн на Ticketsbg и на касата в зала "България".

Партньор за концертите е Софийската филхармония. Слушателите на концерта ще имат шанса да видят и първото за зала "България" 3D мапинг шоу, фокусирано върху идеята на творбата:

"Светлинни образи на галактики и съзвездия ще се движат в ритъма на музиката, а самият концерт е замислен да бъде преживяване, различно от всяко друго, което човек е имал досега в концертна зала", заявява авторът.

В програмата на вечерта ще звучи още музика от Пьотр Илич Чайковски ("Вариации Рококо" за виолончело и оркестър) и Хенрик Виенявски (Брилянтна фантазия по теми из операта "Фауст") в изпълнение на младите таланти Наума Найман - 17 год. (виолончело) и Диана Чаушева - 15 г. (цигулка). През 2022 година те бяха отличени с Голямата награда от Конкурса за млади инструменталисти "Кантус Фирмус" и сега предстои техният дебют като солисти на оркестъра.

Наума Найман (Източник: "Кантус Фирмус")

Диана Чаушева (Източник: "Кантус Фирмус")

Още

15-годишната Диана Чаушева е големият победител в конкурса „Концертино Прага“

15-годишната Диана Чаушева е големият победител в конкурса „Концертино Прага“

Оркестър "Кантус Фирмус" (предишно име - Оркестър на Класик ФМ радио), който през миналия концертен сезон отбеляза тържествено 20-годишен юбилей, ще открие концерта с увертюра към операта "Вълшебният стрелец" от К. М. фон Вебер.

"Европейски музикален фестивал", който се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Столичната община - Календар на културните събития на Столична община за 2023 година, продължава с няколко интересни събития през м. октомври. "Фантазии и сонати" е клавирен рецитал на пианиста Людмил Ангелов с музика от Моцарт, Бетовен и Шопен, който ще се състои на 2 октомври в зала "България".

На същата сцена на 20 октомври предстои концерт на Оркестър "Кантус Фирмус" с творби от Лудвиг ван Бетовен под палката на маестро Росен Гергов и солисти Пламена Мангова (пиано), Димитър Иванов (цигулка) и Атанас Кръстев, (виолончело). На 27 октомври във Военния клуб предстои камерен концерт на Мила Георгиева и Георги Черкин с виртуозна и изящна музика от Сарасате, Паганини, Дебюси, Равел и Франк.

Роден в София в семейство с музикални традиции, Георги Черкин преминава музикално обучение в НМУ "Л. Пипков" при Антонина Бонева и в НМА при проф. Атанас Куртев. По-късно специализира в престижната Академия "Санта Чечилия" в Рим при Серджо Пертикароли.

Георги Черкин (Източник: "Кантус Фирмус")

Още

Григор Паликаров, Георги Черкин и Симфоничният оркестър на БНР заедно на сцената на зала "България" на 17 февруари

Григор Паликаров, Георги Черкин и Симфоничният оркестър на БНР заедно на сцената на зала "България" на 17 февруари

Носител на отличията "Кристална Лира", "Златен Век", "Златна муза", "Златно перо", Черкин изпълнява богат репертоар от клавирни концерти с най-големите български оркестри, както и със Симфоничния оркестър "Билкент" в Анкара, Оркестър на "Санта Чечилия", Филхармонията на Одеса и др. Концертирал е в залите Auditorio в Рим, Musikhalle в Хамбург, Convention Center в Окинава, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк, Palais des Beaux Arts в Брюксел, "Гевандхаус" - Лайпциг, "Дома на музиката" в Москва, "Тонхале", Цюрих и др. През последните няколко години пианистът се изявява активно с различни оркестри в България и Европа.

Той е участвал с голям успех в "Европейски музикален фестивал" - София и Пловдив, "Дни на музиката в Балабановата къща", Пловдив, в цикъла "Музиката на Америка" и проекта "Джазът среща класиката", който бе представен в София и Лондон. Георги Черкин е редовен гост-солист на Софийската филхармония и изнася много концерти с Филхармоничен камерен оркестър - Берлин.

Още

"Златна лира" 2021 за Маестро Григор Паликаров

"Златна лира" 2021 за Маестро Григор Паликаров

С този ансамбъл той представи свои авторски аранжименти на класически творби в камерната зала на Берлинската филхармония, на сцената на "Гевандхаус", Лайпциг, в "Дома на музиката" в Москва, в Унгария и Полша.

Григор Паликаров завършва НУМТИ "Добрин Петков" и НМА "Проф. Панчо Владигеров" в София. Специализира при проф. Ерих Урбанер от Виенския университет за музика и изпълнителско изкуство. Дебютира на оперна сцена още като студент в оперните театри в Плевен и Стара Загора.

Маестро Григор Паликаров (Източник: "Кантус Фирмус")

Още

Диригентът Григор Паликаров е новият носител на наградата "Емил Чакъров"

Диригентът Григор Паликаров е новият носител на наградата "Емил Чакъров"

През 1998 дебютира в Националната опера и балет - София, а от 2000 г. до 2019 г. е щатен диригент там, развивайки репертоар с повече от 60 оперни и балетни заглавия. Към настоящия момент маестро Паликаров е професор по оперно-симфонично дирижиране в НМА "Проф. П. Владигеров", където преди това успешно защитава докторска степен по музика през 2017 г. и доцентура през април 2019 г.

От сезон 2005/2006г. до момента той е и главен художествен ръководител и диригент на Симфонично-оперетно дружество "Маестро Г. Атанасов" - гр. Пазарджик.

Още

Първото гостуване в Пловдив на пианистката Елена Башкирова е с оркестър "Кантус Фирмус"

Първото гостуване в Пловдив на пианистката Елена Башкирова е с оркестър "Кантус Фирмус"

Проф. д-р Григор Паликаров е чест гост - диригент на много оркестри и оперни театри в страната, сред които: Софийска филхармония, Симфоничен оркестър на БНР, Оркестър "Кантус Фирмус" (оркестър на Класик ФМ радио), на който е и постоянен диригент от сезон 2008/09, Държавните опери в Пловдив, Варна (където е постоянен гост-диригент), Бургас и др.

Гостувал е в Германия, Австрия, Белгия, Франция, Италия, Люксембург, Русия, САЩ, Словения, Гърция, Полша, Украйна, Тайван, Холандия, Великобритания, Португалия, Мексико, Корея, Япония, Уругвай, Румъния и др.

Той е носител и на множество други престижни награди, сред които: "Кристална лира" на СБМТД (четирикратно - 2002, 2012, 2017 и 2022 г.), "Златно перо"- 2009 г., "Емил Чакъров" - 2019 г. и "Златна лира" на СБМТД за изключителен принос към българското музикално изкуство и по повод 50-годишнината му през 2021 г.

Още

Елитен брас ансамбъл от Унгария гостува в края на пролетния "Европейски музикален фестивал"

Елитен брас ансамбъл от Унгария гостува в края на пролетния "Европейски музикален фестивал"

Още

Есенните концерти от "Европейски музикален фестивал" сега с 15 % отстъпка от цената на билетите

Есенните концерти от "Европейски музикален фестивал" сега с 15 % отстъпка от цената на билетите

Още

Световноизвестната цигуларка Мидори свири за София

Световноизвестната цигуларка Мидори свири за София

Още

Легендарният Хосе Карерас с концерт на 3 декември в Зала 1 на НДК

Легендарният Хосе Карерас с концерт на 3 декември в Зала 1 на НДК

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Б.Т.Р. с нов сингъл "Там където" и концерт на 24 ноември в Sofia Live Club

Видеоклипът с участието на Иван Лечев илюстрира онези искрени моменти от приятелството, които не са подвластни на времето

Джазменът Куинси Джоунс е първият носител на наградата „Мир чрез музика“ на Държавния департамент на САЩ

Наградата ще се присъжда на американски музиканти, продуценти, професионалисти и др., които са "изиграли безценна роля в междукултурния обмен и чиято музикална дейност подпомага мира и взаимното разбирателство в световен мащаб"

Пианистката Елена Башкирова ще свири за пловдивската публика музика от любимия си композитор

Маестро Георги Димитров ще дирижира стилната програма с творби на Моцарт

Пианистът Иван Мелон Люис и саксофонистът Ариел Брингес разказват за кубинската душа

Програмата Alma en Cuba e една изящно подбрана селекция от кубински песни извън времето или по-точно казано - на всички времена. Събитието е на 27 октомври в София Лайв Клуб от 20:00 часа.

Филмовата музика на Дани Елфман звучи в зала "България" на 15 октомври

Композиторът слуша в София българската премиера на свой концерт

С концерт и много изненади CULTURAMA ще представи играта "Гъска"

Събитието за деца и родители ще се проведе на 1 октомври от 11:00 ч. в Софийска градска художествена галерия