Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Трето издание на "Банско Джаз Академия" дава сцена за изява и обучение на млади таланти в рамките на "Банско джаз фестивал"

АКАДЕМИЯ ПО МУЗИКА

Трето издание на "Банско Джаз Академия" дава сцена за изява и обучение на млади таланти в рамките на "Банско джаз фестивал"

В продължение на 7 дни участниците в Академията ще посещават по 4 до 6 уъркшопа дневно, с изтъкнати български музиканти и с международни звезди от голямата сцена на фестивала

Източник: Банско Джаз Фест

 В началото на месец юни приключи селекцията за тазгодишното издание на "Банско Джаз Академия", която помага на младите таланти да развият своите дарования чрез безценни уроци по музикално майсторство.

Източник: Банско Джаз Фест

Комисията в състав Велислав Стоянов, Михаил Йосифов, Милен Кукошаров, Вики Алмазиду, Павлета Семова, Светослав Николов, Марина Василева и фестивалният директор на "Банско джаз фестивал" - Илияна Иванова бяха изключително затруднени с подбора на младите изпълнители, тъй като освен големият им брой, нивото на кандидатурите тази година бе изключително конкурентно.

Възможност за участие в академията, която ще се проведе от 4 до 10 август, в Банско получават проектите Straight Ahead Quintet (BG/GR), Uke Duo (BG), Suspended Fourth (BG), Ghosted (BG), J City Ensemble (BG) и Jazzology (RS). Те получават възможност за участие в майсторските класове и работни ателиета, изява на дневната сцена "Млади таланти" и участие на джаз точките в града.

Източник: Банско Джаз Фест

Още

Константин Костов, Христо Йоцов и Плевенската филхармония  с авторски концерт в Пловдив

Константин Костов, Христо Йоцов и Плевенската филхармония с авторски концерт в Пловдив

Следвайки хоризонталните си политики, организаторите на тазгодишното издание Сдружение Брас Асоциация, селектираха за индивидуално участие и следните изпълнители - Аглея Канева, Александра Полежанова, Яна Миладинова, Марта Драгова. А директорът на "Банско джаз фестивал" Илияна Иванова даде възможност за участие на Брас бендът на Национално музикално училище "Любомир Пипков".

В продължение на 7 дни участниците в Академията ще посещават по 4 до 6 уъркшопа дневно, с изтъкнати български музиканти и с международни звезди от голямата сцена на фестивала.

Източник: Банско Джаз Фест

В сутрешните часове възпитаниците са разделени по модули съобразно техният инструмент, а след лекционния панел на чуждестранния гост-ментор, следват групови занятия, в рамките на които ще се подготви изцяло нова биг-бенд програма, от съвременни български композитори, която ще бъде представена на заключителния концерт, в рамките на Академията, на 10 август, от 13ч, на Младежка сцена.

Менторите от България са Вили Стоянов - Техники за разсвирване и поддръжка - висок и нисък брас, Ансамбъл, Оркестрови трудности, Михаил Йосифов - Биг бендово изкуство, Комбо бендове, Милен Кукошаров - Акомпанимент, Импровизации, Павлета Семова - Сценично поведение, Вики Алмазиду - Вокални практики, Марина Василева - Business works - DYI for artists

Модератор на лекционния панел с чуждестранните гост - ментори ще бъде Светослав Николов, програмен директор на Jazz FM Radio, а част от имената, които участниците в Академията очакват с нетърпение са Джейсън Майлс, Камила Джордж, Емет Коен, Алюн Уейд и много други.

Източник: Банско Джаз Фест

Още

Христо Йоцов: Трябва да престанем да бъдем бяло петно на музикалната карта

Христо Йоцов: Трябва да престанем да бъдем бяло петно на музикалната карта

"Банско Джаз Академия" е създадената през 2022 и помага за развитието на младите таланти. Всеки ден лектори на нея са както специално подбрани ментори от България, така и гост-ментори - участници от голямата сцена. Лекциите поставят разнообразни акценти в изпълнителското изкуство, като в своята съвкупност спомагат за цялостното професионално изграждане на участващите. Провеждащите се паралелно концерти на сцените "Млади таланти" сутрин и "Джаз в града" следобед пренасят наученото в реална среда в пряк контакт с публиката.

През 2023 г. Асоциация на фестивалите привлича към постоянните ментори в академията Сдружение Брас Асоциация, организация активно работеща в сферата на формалното и неформалното образование по музикални изкуства, с фокус медни духови инструменти. Интересът към лекторите Михаил Йосифов - тромпет и Велислав Стоянов - тромбон, едни от най-активно работещите брас музиканти на родната сцена и възможността да почерпят опит от тях, привлече рекорден брой участници в академията. С така зададената посока на развитие издание 2024 на Банско Джаз Академия е изцяло поверено на Сдружение Брас Асоциация.

Още

"Онзи вятър от първата среща" - музиката на Йосиф Цанков оживя отново (галерия)

"Онзи вятър от първата среща" - музиката на Йосиф Цанков оживя отново (галерия)

Още

Джаз концерт, посветен на годишнината от рождението на Йосиф Цанков, ще се състои в Шумен

Джаз концерт, посветен на годишнината от рождението на Йосиф Цанков, ще се състои в Шумен

Още

Михаил Йосифов & Новините в джаза представят Втора емисия

Михаил Йосифов & Новините в джаза представят Втора емисия

Още

Михаил Йосифов и "Новините в джаза" преоткриват музиката на Петър Ступел

Михаил Йосифов и "Новините в джаза" преоткриват музиката на Петър Ступел

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Dubioza Kolektiv канят на "концерт с приятели" на 2 август в Созопол със специални пакети на билети с отстъпка

Веселяците готвят горещо мега шоу заедно с Jaya The Cat, Q-Check и "Обратен ефект" и обещават на феновете да си тръгнат от него мокри и усмихнати

Феноменалният Джейкъб Колиър грабна сърцата на българската публика в зала 1 на НДК и я зареди с енергията, светлина и музика от душа

29-годишният носител на 6 награди "Грами" сбъдна мечтата си да пее на една сцена и със световноизвестния хор "Мистерията на българските гласове" и заедно записаха и две песни в София за deluxe версията на последния му албум

Албена Данаилова, Румен Цветков и Александър Сомов изнесоха концерт на Международния музикален фестивал "Варненско лято"

Те свириха в залата на Градската художествена галерия, която бе препълнена с публика

Вижте лауреатите в Първия национален музикален конкурс "Милчо Левиев" в Пловдив

С Голямата награда на името на Милчо Левиев Grand Prix - еднократна стипендия 2500 лв., статуетка и лауреатски диплом, осигурена от Сдружение за култура и образование "Милчо Левиев" бе удостоен изключителния млад пианист Борис Петков

Грегъри Портър избира за втори път Античния театър

Остават броени дни до концерта на двукратния носител на Грами – 24 юли