Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Константин Костов, Христо Йоцов и Плевенската филхармония с авторски концерт в Пловдив

НА ГРАНИЦАТА МЕЖДУ КЛАСИКАТА И ДЖАЗА

Константин Костов, Христо Йоцов и Плевенската филхармония с авторски концерт в Пловдив

Силен акцент в политиката на Плевенска филхармония е да представя симфонични творби на български композитори от новото поколение

Михаил Йосифов (Снимка: BulFoto)

Купи билет

На 13-ти юни, четвъртък, от 19:00 часа в Лятно кино "Орфей", Плевенската филхармония ще представи концерт с авторски творби на границата между класиката и джаз музиката на Константин Костов и Христо Йоцов.

В прохладната лятна юнска вечер ще прозвучат три изключително любопитни творби, премиерно за Пловдив, под диригентската палка на маестро Борислав Йоцов. 

*Константин Костов - Концерт за джаз пиано и оркестър - премиера за Пловдив
Солист: Константин Костов - пиано /автор на произведението/

*Концерт за тромпет, тромбон и оркестър от Христо Йоцов
Солисти: Михаил Йосифов - тромпет и Велислав Стоянов - тромбон

*Концерт за маримба, ударни и оркестър "Картини от два свята" от Христо Йоцов
Солисти: Василена Серафимова - маримба и Христо Йоцов - ударни инструменти

Христо Йоцов (Снимка: BulFoto)

Още

Люси Дяковска, Милица Гладнишка и Плевенска филхармония обединяват енергията си в ABBA SYMPHONIE

Люси Дяковска, Милица Гладнишка и Плевенска филхармония обединяват енергията си в ABBA SYMPHONIE

Публиката в Пловдив ще може да се докосне до танцуващата в музиката маримбистка

Василена Серафимова, брас тандемът Михаил Йосифов и Велислав Стоянов, изключителният пианист Константин Костов, който лично ще изсвири концерта си за джаз пиано и оркестър и модераторът на този концерт, маестро Христо Йоцов, който балансира умело между двете си лица в музиката - класиката и джаза.

Всичко това, заедно с оркестъра на Плевенска филхармония в амфитеатралното арт пространство на Лятно кино "Орфей".

Маестро Христо Йоцов е един от най-активните и креативни музиканти на българската джаз сцена и основен двигател на много български и международни проекти. Характерно в дейността му на инструменталист и педагог е привличането на млади музиканти с грижа за тяхното професионално израстване и отворен достъп до значими концертни форуми.

Христо Йоцов има издадени над 30 албума с авторска музика за български и чуждестранни компании. Свири предимно в собствени формации и проекти, за които създава оригинална музика, каквито са и концертите, които изнася с оркестъра на Плевенската филхармония.

"За тези, които ме познават, съм по-известен като джазов музикант. От много, много години...

В прохладната лятна юнска вечер ще прозвучат три изключително любопитни творби, премиерно за Пловдив, под диригентската палка на маестро Борислав Йоцов (Източник: Плевенска филхармония)

Още

Плевенска филхармония с ДВЕ престижни награди "Музикант на годината"

Плевенска филхармония с ДВЕ престижни награди "Музикант на годината"

В тази програма ще ви представя "другото ми Аз" с композиции в областта на симфоничния жанр, в който творя отдавна, съчетавайки класическите форми с езика на джаза. Така се опитвам да създавам нов тип музика, която да се придържа към познати от векове музикални традиции и форми, оплодени с ритъма, хармонията и емоцията на джаза.

В този концерт на Плевенска филхармония ще бъдат изпълнени творби, писани в периода 2017-2022 г. и дирижирани от моя брат Борислав Йоцов:

Двоен концерт за тромпет и тромбон, посветен на двама от най-известните джазови, но не само, музиканти на нашата сцена - Михаил Йосифов и Велислав Стоянов. В тази си роля те са едновременно класически инструменталисти и импровизатори, възкресявайки отдавна забравената традиция на импровизацията в класическата музика.

"Картини от два свята" - двоен концерт, написан за изключителната перкусионистка с международна кариера Василена Серафимова - маримба, и с моето участие на "поддържаща мъжка роля" на барабаните.

Ще чуете жизнерадостна музика, изпълнена с много емоция, респектиращо сценично присъствие, музика едновременно "сериозна", но и заредена с вдъхновяващ заряд, ритъм и енергия. И най-вероятно тип музика, която чувате за пръв път..." - споделя авторът.

Василена Серафимова (Снимка: Калина Серафимова/Плевенска филхармония)

Още

Христо Йоцов представя най-новия си бендов проект

Христо Йоцов представя най-новия си бендов проект

Христо Йоцов- инструменталист, аранжор, композитор, педагог, е роден в семейство на музиканти и завършва музикалното училище и НМА в София в класа по ударни инструменти на проф. Добри Палиев.

От 1982 свири с различни джаз групи в България и Европа. С "Акустична версия" печели двете най-престижни европейски награди за джаз в Белгия /1985/ и в Германия /1986/. В периода 1982-1989 е барабанист и аранжор на Биг бенда на БНР. От 1989 преподава ударни инструменти в катедра "Поп и джаз изкуство" в НМА "Проф. Панчо Владигеров", професор.

През годините Йоцов свири с Милчо Левиев, Симеон Щерев, Йълдъз Ибрахимова, Теодосий Спасов, Марио Станчев, Томи Смит, Анди Скофийлд, Ерик Про, Стив Хамилтън, Тим Гарланд, Алексия, Реджи Уоркмън, Бени Мопин, Стийв Слегл, Том Харел и мн. др.

Йоцов е автор на музика и аранжименти за джаз формации, биг бенд, филмова, театрална и симфонична музика.

Маримбистката Василена Серафимова (Източник: Плевенска филхармония)

От 1995 г. Йоцов свири предимно в собствени проекти с участието на български и чужди музиканти, за които създава оригинална музика. Има издадени над 30 албума за български и чуждестранни компании.

Концертът за джаз пиано и оркестър на Констатин Костов е в триделна форма, наситен с джаз моменти, изявена мелодична линия, спонтанни каденци, силен груув, фюжън, фънк и бибоп.

Константин Костов (Снимка: Илияна Кузманова/Плевенска филхармония)

Купи билет

В първата част на концерта с особена сила се чувства освобождаването от агресията на външния свят и преминаването към територии на духовна чистота. "Тя е озаглавена Resurrection и я замислих като по-ефирна и елегантна. Sophisticated Gentle е типична втора част.

Спокойна и нежна, средната част е по-динамична, с трудни моменти при щрайха и дървените духови инструменти. В третата - Fusion, са преплетени няколко джаз стила - латиноамериканската музика, фънкът и традиционният джаз с елементи на бибоп. Получи се интересна комбинация с класическо звучене, която наподобява Гершуин." - споделя авторът.

Роден във Враца Константин Костов завършва НМУ "Панайот Пипков" в Плевен в класа по пиано на Елеонора Карамишева през 1998 г. Още като ученик пише музика за различни камерни състави, струнен оркестър със солисти, като някои са записани и издадени.

Още

Плевенска филхармония представя авторски концерт на Константин Костов, Ангел Заберски и Христо Йоцов

Плевенска филхармония представя авторски концерт на Константин Костов, Ангел Заберски и Христо Йоцов

Продължава образованието си в НМА "Проф. Панчо Владигеров" - София, в класа на проф. Юлия Ценова и Музикална академия в Мюнхен при един от титаните на джаз пианото проф. Леонид Чижик. Дипломира се през 2007 и от следващата година е поканен за доцент по джаз пиано в Hochschule fur Musik und Theater Munchen, където е завършил.

Работи съвместно с известни музиканти като Peter O`'Mara, Leszek Zadlo, Duschko Goykovich, Guido May, Claus Reichstaller, Johannes Faber, Peter Tuscher. Развива активна концертна дейност в Германия, Полша, Русия, Япония, България.

Снимка: Илияна Кузманова/Плевенска филхармония

Още

Плевенска филхармония представя премиери на Христо Йоцов

Плевенска филхармония представя премиери на Христо Йоцов

Много от концертите му са излъчвани пряко и на запис по радио и телевизионни канали.

"Камерна сцена Пловдив" се осъществява с подкрепата на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2024 г.

*Този концерт е част от поредица концерти на Плевенска филхармония с модератор Христо Йоцов, част от които вече се проведоха при пълни зали в София и Плевен през 2023 и 2024 година. Предстоящи следващи дати: 21 ноември - Русе, 22 ноември - Варна.

Официални страници на Плевенска филхармония:
WEBSITE | FACEBOOK

Още

Христо Йоцов: Трябва да престанем да бъдем бяло петно на музикалната карта

Христо Йоцов: Трябва да престанем да бъдем бяло петно на музикалната карта

Още

Авторска музика на Христо Йоцов по повод 70-годишнината от създаването на Плевенската филхармония

Авторска музика на Христо Йоцов по повод 70-годишнината от създаването на Плевенската филхармония

Още

Михаил Йосифов & Новините в джаза представят Втора емисия

Михаил Йосифов & Новините в джаза представят Втора емисия

Още

Михаил Йосифов и "Новините в джаза" преоткриват музиката на Петър Ступел

Михаил Йосифов и "Новините в джаза" преоткриват музиката на Петър Ступел

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Sofia Live Festival: Графити арт и най-доброто от световната музикална сцена

Програмата за фестивала, който ще се проведе на 21-ви, 22-ри и 23-ти юни на Арена София (Колодрума) е вече напълно готова

Открива се Вагнеровият фестивал на Софийската опера, който издига престижа й в световен мащаб

Завесата ще бъде вдигната на 13 юни. Диригент ще бъде Константин Тринкс, участват хор и оркестър на Софийската опера и мъжкия хор на БНР

Сцената на A to jazZ тази година посреща над 30 артисти от четири континента

Фестивалът пресича жанрови и териториални граници с родни дебюти, музика от цял свят и паралелна програма с арт базар, детски и градски активности

Последни новини около предстоящия концерт на Eivør

Вечерта ще открият музиканти и певци от Ансамбъл "Тракия"

Изключително успешно приключи Европейският музикален форум в София

Над 150 делегата от цяла Европа се включиха в 12-тото издание на форума

Михаил Плетньов гостува на Софийската филхармония

Михаил Плетньов е изтъкната фигура в съвременното музикално изкуство и гостува в София на 16 юни в зала "България"