Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Михаил Йосифов и "Новините в джаза" преоткриват музиката на Петър Ступел

ДЖАЗ ПРАЗНИЦИ

Михаил Йосифов и "Новините в джаза" преоткриват музиката на Петър Ступел

100-годишнина от рождението на композитора ще бъде отбелязана с мултимедийния концерт "Темпо, темпо!"

Михаил Йосифов (Източник: Кантус Фирмус)

Още

„Новините в джаза“ начело с Михаил Йосифов с концерти в Русе, Велико Търново и Стара Загора

„Новините в джаза“ начело с Михаил Йосифов с концерти в Русе, Велико Търново и Стара Загора

Джазменът Михаил Йосифов преоткрива музиката на един от големите български поп композитори - Петър Ступел, като създава нови аранжименти на мелодии, които са любими на няколко поколения българи.

Виртуозният тромпетист, композитор, аранжор и неговата формация "Новините в джаза" се впускат в поредното музикално приключение и откриват за младото поколение някои от златните хитове на българската естрадна и филмова музика от близкото минало.

Кантус Фирмус

На 4 декември 2023 от 20:30 ч. в Sofia Live Club те ще представят мултимедийния концерт "Темпо, темпо!", организиран от "Кантус Фирмус" по повод 100 години от рождението на Петър Ступел.

Изборът на заглавието идва от песен из филма-мюзикъл "Баща ми, бояджията".

В програмата ще намерят място и нови версии на незабравимите мелодии "Снегът на спомена", "Любовта е море", "Закъснели срещи", както и музика от филмите "На всеки километър" и "Лека нощ, деца", съпроводена с кадри от лентите. Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Със своя мелодичен дар и способност да улавя духа на времето, Петър Ступел е от онези творци, чиято музика докосва сърцата на милиони хора и прави света, в който живеем, по-красив и лиричен. Композиторът е роден на 27 април 1923 г. в София в семейство на професионални музиканти. Завършва Музикалната академия като ученик по пиано на проф. Андрей Стоянов и композиция при проф. Панчо Владигеров. Още като студент си спечелва име на отличен пианист и добър композитор.

На 4 декември 2023 от 20:30 ч. в Sofia Live Club те ще представят мултимедийния концерт "Темпо, темпо!", организиран от "Кантус Фирмус" по повод 100 години от рождението на Петър Ступел (Източник: Кантус Фирмус)

След дипломирането специализира в Музикалната академия "Ференц Лист" в Будапеща. Професионалният му път започва в Детската редакция на БНР и като асистент по хармония в Музикалната академия. Работи като композитор в Ансамбъла за песни и танци на народната армия (1953 - 1965), музикален редактор в "Балкантон", главен редактор на музикалната редакция на БНТ (1967 - 1972). От 1980 до 1997 година е директор на Международния музикален фестивал "Софийски музикални седмици".

Още

Един от най-младите проекти на родната музикална сцена, воден от Михаил Йосифов - "Новините в джаза", акостира във Варна и Бургас

Един от най-младите проекти на родната музикална сцена, воден от Михаил Йосифов - "Новините в джаза", акостира във Варна и Бургас

Песните на Петър Ступел са неизменна част от живота на няколко поколения българи. Всички помним от своето детство мелодиите на "Зайченцето бяло" и "Аз съм Сънчо...". Незабравими са музикалните партитури на Ступел за емблематични български филми като "Любимец 13", "Старинната монета", "Таралежите се раждат без бодли" и сериалите "На всеки километър" (съвместно с Атанас Бояджиев) и "Капитан Петко войвода".

Значим е неговият принос и за българската популярна песен със заглавия като "Снегът на спомена", "Веселина", "Закъснели срещи" и др. Днес, четвърт век след смъртта на композитора, младото поколение вече живее в съвсем различна музикална среда, в която доминират други стилове. Но именно през дистанцията на времето още по-силно изпъква значението на един ярък творец като Петър Ступел, чиито песни не са загубили своето очарование и стойност.

Михаил Йосифов (Снимка: Евгени Димитров)

Създадена от Михаил Йосифов едва преди година, формацията "Новините в джаза" бързо набира скорост в динамичния музикален живот на България. Артистите, подбрани и ръководени от Йосифов, са негови бивши и настоящи студенти в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" и съставляват една сполучлива комбинация от певци и инструменталисти: слънчевият, усмихнат глас на Велека Цанкова, мощният, пълен с живот тембър на Лъчезар Кацарски, инструменталистите с ярко артистично присъствие Александрос Красидис (саксофон), Красимир Зафиров (китара), Николай Костадинов (пиано), Калина Андреева (бас), Ивайло Манев (ударни).

Групата бързо създава богат репертоар от джаз, блус, фънк и латино пиеси, важна част от който е и авторската музика.

След поредицата от успешни изяви, представяне на дебютния им албум в седем български града, както и летни участия на музикални фестивали в Благоевград, Троян и Боровец, "Новините в джаза" се готвят за поредната среща със софийската публика на 4 декември в Sofia Live Club. Гостите на концерта ще чуят също и авторски композиции на "Новините в джаза" от техния албум "Първа емисия", както и красиво музикално напомняне за предстоящите Коледни празници. Билетите са на цени 30 лв. за продажба онлайн и 35 лв. на място преди началото на събитието. Вратите на клуба отварят в 19:30 ч.

Повече за артистите:

Михаил Йосифов, аранжименти, тромпет

Михаил Йосифов (Снимка: BulFoto)

Тромпетист, композитор, аранжор и преподавател, един от най-успешните български музиканти. Завършва класа по тромпет на Русин Атев в НМУ "Любомир Пипков", а по-късно и НМА "Проф. Панчо Владигеров" в класовете на Стойчо Радев и Ангел Македонски. Мишо Йосифов е двигателят зад създаването на различни съвременни успешни музикални проекти - Михаил Йосифов секстет, Sentimental Swingers, RomaNeno Project, BA COMBO, MYXTET, както и музикантът, подкрепил първите стъпки на много от днешните млади (активни) джаз и поп музиканти.

Един от най-търсените музиканти в България, както за студийни записи, така и за концертни участия, а също и за писане на аранжименти, включително за биг бенд оркестри. Участва в джаз, поп и етно фестивали из цяла Европа. През 2009 получава наградата "Кристална лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци и "Кантус Фирмус" в категория Джаз. Скоро след това е удостоен с отличието "Златно перо" за специален принос към българската култура. Преподавател в НМА "Проф. Панчо Владигеров", където освен класове по тромпет, ръководи и Биг бенда на академията. Освен като преподавател, от години споделя сцената с млади музиканти и като артист - Младите в джаза, BG VINTAGE, Новините в джаза.

Велека Цанкова, вокал

Велека завършва НМА "Проф. Панчо Владигеров" в класа по поп и джаз пеене на доц. Алис Боварян. Интересът й към джаз музиката я отвежда към Холандия и Италия, където преминава курсове на обучение в Maastricht Conservatorium и Conservatorio di Musica "Giuseppe Tartini". Взима участие в различни музикални състави, а през 2021 г. издава първите си четири дебютни авторски песни за проекта "Съвременен джаз с българска лирика" в колаборация с музикантите Михаил Йосифов и Атанас Попов.

Лъчезар Кацарски, вокал

Лъчезар е студент по поп и джаз пеене в НМА "Проф. Панчо Владигеров". Свири на пиано и хармоника, а през 2020 издава и първата си авторска песен, посветена на смъртта на баща му. Вече има участия в няколко концерта като солист на биг бенд, както и награди от национални конкурси за песни. Написал е повече от 10 авторски песни, както на български, така и на английски език.

Александрос Красидис, саксофон

Александрос е учил в Държавното музикално училище в Лимасол, където завършва с отличен успех и награда за най-добро изпълнение на инструмент от своя клас. Служил е във Военната музикална филхармония на Националната гвардия на Кипър като водещ саксофонист, а през 2017 г. е приет в НМА "Проф. Панчо Владигеров" в направление - Джаз саксофон. В момента учи за магистърска степен по Джаз саксофон. От ранна възраст участва във фестивали и концерти като Световния музикален фестивал на Риалто, Кипър, Международен фестивал "Киприя", Фестивал "Фанеромени".

Николай Костадинов, пиано

Още

Михаил Йосифов и "Новините в джаза" с турне и дебютен албум

Михаил Йосифов и "Новините в джаза" с турне и дебютен албум

Николай завършва НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" с класическо пиано, след което и НМА "Проф. Панчо Владигеров" със специалност поп и джаз пиано. В момента следва следдипломна магистърска степен със специалност поп и джаз пиано в Националната музикална академия. Взима участие като пианист в концерта "Back to the roots" с Биг Бенд на БНР, в турнето "Светът на Златните момичета", в July Morning - Бургас, Sofar Sounds Sofia, в мюзикъла "Коса" с клуб "Бродуей" към Американския университет в Благоевград, както и в благотворителния концерт "Всичко или нищо", където свири с изпълнители като Мария Илиева, Михаела Филева и Прея. С "Михаил Йосифов и Новините в джаза" е участвал на фестивалите "Аполония" и "Мартенски музикални дни".

Красимир Зафиров, китара

Краси завършва Немска езикова гимназия "Гьоте" в Бургас и в момента е студент в НМА "Проф. Панчо Владигеров" със специалност поп и джаз китара.

Китарист е във формациите Red Light District Project и "Михаил Йосифов и Новините в джаза". Вече е записал участия с Биг Бенда на БНР, както и на фестивалите "Аполония", "Русе джаз фест" и "Бургас джаз фест".

Петър Ступел (Източник: Съюз на българските композитори)

Калина Андреева, бас китара

Родена в семейството на композитора Георги Андреев и певицата Нели Андреева, Калина първо учи пиано, след това продължава с контрабаса, а от баща си се учи на композиция и оркестрация. Паралелно с класическата музика, се занимава и с народна музика, джаз, рок и фънк, композира произведения в тези жанрове и прави аранжименти за различни състави (с "Новините в джаза" вече представяме нейна авторска песен). Свири на бас китара и контрабас в различни състави, между които са: Михаил Йосифов и "Новините в джаза" (джаз, фънк, поп), Mostly Harmless (поп, рок, етно фюжън), T.K.E.G jazz quartet. Работи като оркестрант в Държавен музикален и балетен център "Стефан Македонски" и като солист - оркестрант в Габровския камерен оркестър.

С класически контрабас печели множество конкурси, между които Конкурс по контрабас "К. Д. фон Дитерсдорф" - Словакия, конкурсите "Св. Обретенов", "Музиката и Земята", "Добрин Петков", Международен конкурс в гр. Перник, Национален конкурс "Кантус Фирмус". Пее в народен хор "Нуша", с който представят българския фолклор по целия свят. През 2021 година с тях записва концерт, по поръчка на Белия дом, който се излъчва онлайн в САЩ.

Била е част от World Youth Orchestra, с който записват музика за проект на National Geographic. През тази година е номинирана за наградата "Полет в изкуството" на фондация "Стоян Камбарев". През октомври Калина представи своя първи албум с авторски пиеси - "Посока".

Ивайло Манев, барабани

Още

Авторски концерт на Михаил Йосифов с Биг бенда на БНР

Авторски концерт на Михаил Йосифов с Биг бенда на БНР

Завършва НУМСИ "Хр. Морфова" в родната му Стара Загора със специалност ударни инструменти. В момента е студент в НМА "Проф. Панчо Владигеров" със специалност Поп и джаз ударни инструменти в класа на професор Христо Йоцов. Вече свири с различни формации като: "Михаил Йосифов и Новините в джаза", Funkilicious , Fusion Park , Brass Squad. Има и изяви като солист на Държавната опера - Стара Загора, както и награди от младежки джаз конкурс в града.

Повече информация на:
Cantus Firmus | Facebook | YouTube

За "Кантус Фирмус":

"Кантус Фирмус" АД е продуцентска компания, която е създател и организатор на голям брой концертни изяви на български и гостуващи артисти. Сред най-успешните проекти на агенцията се числят "Европейски музикален фестивал" с 23-годишна история, циклите от концерти "Музиката на Америка", "Концертмайсторите", Международен конкурс за диригенти "Генадий Рождественски" и др. Агенцията осъществява мениджмънт на Оркестър "Кантус Фирмус", който миналата година отбеляза 20-годишен юбилей и принадлежи към най-динамичните и елитни симфонични оркестри в България.

Солисти на ансамбъла са били редица световни звезди на класическата музика като Джошуа Бел, Гил Шахам, Найджъл Кенеди, Максим Венгеров, Ричард Клайдерман, Пинкас Цукерман и много други.

Още

ЕуФурия с Милица Гладнишка, Васил Спасов и Михаил Йосифов Секстет

ЕуФурия с Милица Гладнишка, Васил Спасов и Михаил Йосифов Секстет

Още

Джазменът Михаил Йосифов: Музиката ни е по- за гордост, отколкото футбола

Джазменът Михаил Йосифов: Музиката ни е по- за гордост, отколкото футбола

Още

Децата са първата и най-голяма обич на композитора Петър Ступел

Децата са първата и най-голяма обич на композитора Петър Ступел

Още

Лауреатите от Националния конкурс и академия за оркестър "Кантус Фирмус" завладяха публиката в зала "България"

Лауреатите от Националния конкурс и академия за оркестър "Кантус Фирмус" завладяха публиката в зала "България"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

За първи път операта "Самсон и Далила" от Камий Сен-Санс оживява на варненска сцена

Тя ще бъде представена премиерно тази вечер в Летния театър в града

Легендата на японския авангарден джаз Акира Саката идва в София

Концертът му ще е на 28 юли 2024 (неделя) от 21:00 ч. в клуб "Сингълс" (НДК, вход А4)

Турнето на Плевенска филхармония и маестро Йордан Камджалов продължава в Созопол, Карнобат, Бургас и Несебър

Солист на концертите в тази впечатляваща програма е феноменалният кларинетист Атанас Маринов, българин, живеещ в Швейцария, подкрепен от фондация "Йордан Камджалов"

Турнето "Обич и песен" отбеляза третия си рожден ден с вълнуващ спектакъл в Пловдив

Празничният рожден ден на турнето бе представен от продуцента Евгени Боянов, който за първи път бе в ролята на водещ на спектакъла в Градът под тепетата.

Секстетът "Страдивари" от Италия представи произведения от Брамс и Чайковски на фестивала "Варненско лято"

Шестимата членове на секстета са водещи музиканти от Симфоничния оркестър на академията "Санта Чечилия" в Рим