Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Световноизвестният композитор и китарист Арно Дюмон за първи път с концерти в България

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Световноизвестният композитор и китарист Арно Дюмон за първи път с концерти в България

Събитията са в Пловдив и в София на 17 и 19 септември 2021 г.

Световноизвестният композитор и китарист Арно Дюмон ще изненада меломаните с два концерта в България - на 17 септември в Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив и на 19 септември в Камерна зала "България" в София.

Арно Дюмон е един от най-ярките и вдъхновени творци на Франция - с концерти в над 65 държави по света.

Арно Дюмон идва в България за първи път по покана и със съдействието на Асоциация за културен обмен Art gallery Constantin, която се ръководи от д-р Константин Николов и съпругата му д-р Елена Радева Николова, семейство на български лекари, практикуващи във Франция от 20 години.

Връзката на Арно Дюмон с България до този момент винаги е била косвена и виртуална.

"Затова тези концерти са ми толкова близки на сърцето и със съпруга ми д-р Константин Николов не щадим време и средства по осъществяването им. Това е история на обич, свещена обич, тази към изкуството, обич, доверие, творчество - без граници", с вълнение разказа доктор Елена Радева Николова.

Арно Дюмон е професор émérite в четири световни музикални консерватории. Правил е майсторски класове в над 50 страни, а сред тях Америка, Швейцария, Япония, Германия, Италия и Англия. Той е автор на четири учебника по класическа китара, а като композитор има над 100 класически произведения за соло китара, дуо и ансамбъл, но твори и за хор, филхармоничен оркестър, пиано и флейта.

"Испански нощи" в Пловдив" 

Концертът "Испански нощи" в Пловдив на 17 септември ще бъде истинско вълшебство, защото в него ще участва Елена Сан Роман - една от малкото жени китаристки, които свирят фламенко. Тя е основателка на група Chicas de Ripas, съчетаваща танц, перкусии и вокал.

Още

Световноизвестният пианист Алфред Брендел се притеснява за бъдещето на музиката  на живо

Световноизвестният пианист Алфред Брендел се притеснява за бъдещето на музиката на живо

В концерта ще участва и пловдивския ансамбъл "Академика" към АМТИИ Пловдив, който през месец май изнесе голям концерт в катедралата " Sainte Elisabeth de Hongrie" в Париж и успя да впечатли световноизвестния композитор и китарист Арно Дюмон.

Купи билетВ програмата на концерта са включени едни от най-хубавите музикални произведения, създадени през вековете от и за Испания - Исаак АЛБЕНИЦ, Хоакин РОДРИГО, Франсиско ТАРЕГА, Жорж БИЗЕ и други. Танците и хореографията са на Яна Димитрова и Ангел Раков от танцова формация "Тракийски дар", а водещ на концерта ще бъде актрисата Анна Танчева.

На 19 септември в Камерна зала "България" в София Арно Дюмон ще представи бляскав рецитал по произведения на Бах, Хендел, Албениц и Родриго.

"Странното е, че идеята за тези концерти се роди в Испания, а не във Франция. Като арт директор на културната асоциация Art Gallery Constantin France присъствах на отбелязването на стогодишнината на великия испански хореограф и танцьор Антонио Руис Солер в Националния балет на Испания. Именно там се свързахме с Елена Сан Роман, която не е само възпитаник на Арно Дюмон, но и споделя живота му.

През май месец се видяхме в Париж, защото ги поканих на организирания от нас концерт на пловдивския китарен ансамбъл "Академика" от АМТИИ Пловдив. Той се проведе в Катедралата " Sainte Elisabeth de Hongrie" и бях щастлива от оказаното внимание и присъствието на Арно и Елена на този концерт. Когато разговарях с тях, разбрах, че Арно Дюмон, въпреки огромната си известност и изнесени концерти по цял свят, именно в 65 държави, никога не е бил точно в България.

В първия момент почти се засрамих, но по най-естествен начин професор Стела Митева Динкова, ръководител на ансамбъла и аз възкликнахме в един глас "Ами заповядайте! ". Фиксирахме първата удобна за всички дата, през септември", разказа доктор Елена Радева Николова, арт директор на културната асоциация Art Gallery Constantin France.

Арно Дюмон превръща в музика всичко, включително и ковид

Световноизвестният композитор и китарист казва, че не се плаши от Ковид и допълва "Аз го превърнах в музика".

Доктор Елена Николова подчертава, че Арно Дюмон превръща в музика всичко, до което се докосне.

Още

Световноизвестният цигулар Гидон Кремер с две програми в София

Световноизвестният цигулар Гидон Кремер с две програми в София

"Арно Дюмон не е просто световно известен китарист и композитор. Той е много над това. Наричан е une des personnalités les plus fascinantes de la scène française et mondiale, опитвах се да преведа това "fascinant", една от най-ярките личности на днешната музикална сцена във Франция и света. Смятам, че най-подходящият превод е ВЪЛШЕБНА личност, която не се раждат всеки ден. Той не е някакъв намусен схоластичен професор, апропо émerite в три френски университета, композитор, създал над 1000 музикални произведения, издал 4 учебника по китарно изкуство. Не е само виртуозен китарист и брилянтен педагог, хроникьор, преводач.

Доктор Константин Николов и съпругата му доктор Елена Радева Николова не спират да доказват своята подкрепа и непоклатима обич към талантите по света (Източник: Асоциация за културен обмен Art gallery Constantin)

Той е всичко това и много повече. Еклектичен, хуманен, харизматичен, той превръща в музика всичко, до което се докосне. Свири на няколко инструмента и има органичната потребност да твори музика по всяко време на денонощието, вдъхновен от цялото многообразие на днешния свят. Той е универсална, широко скроена личност, с безмерна обща култура, отворена система, магьосник за публиката си, един безкраен източник на обаяние и талант", споделя доктор Елена Радева Николова.

Тя не пропуска да отбележи, че организаторите и изпълнителите са ваксинирани, а това развързва ръцете да подготвят турнето.

Двата концерта, в Пловдив и София, ще са истински празник за меломаните, още едно доказателство, че границите и предизвикателствата лесно се преодоляват, когато се говори на един език - този на свещената обич към изкуството.

Интернационалната асоциация за културен обмен Art Gallery Constantin France e създаена през 2011 година в Сенлис, Франция. Тя се ръководи от д-р Константин Николов и съпругата му д-р Елена Радева Николова, семейство на български лекари, практикуващи във Франция от 20 години.

Доктор Елена Радева Николова (Източник: Асоциация за културен обмен Art gallery Constantin)

В самото начало асоциацията съществува под формата на галерия, в която представят свои творби френски и български художници и фотографи. Предметът на дейност на асоциацията е културния обмен между държавите в Европа.

Дейността през годините се разширява и обогатява, работят в областта на музикалния спектакъл, организират освен изложби и концерти, рецитали, арт форуми, симпозиуми и майсторски класове. Намират вдъхновение в изкуството, за да бъдат добри лекари в практиката си, а качествата и уменията от медицината допринасят за поливалентния подход и добрата координация във всяка арт проява.

Купи билетДоктор Константин Николов и доктор Елена Радева Николова споделят: "Ние подаваме ръка на всеки артист в беда, без значение на неговия произход, раса, сексуална ориентация, на всеки млад талант в развитие... и на всяко страдащо същество.

Единствената ни мотивация е любовта. Непоклатимата обич към и от нашите артисти. Това е безпрекословно доверие в няколко посоки. Възторгът на публиката след поредния концерт или изложба храни душите и сърцата ни. Дава ни огромна душевна сила в трудната лекарска професия. Това са свещени връзки, които ни държат живи, безусловно и безмерно.

Защото знаем, по-добре от всеки друг, колко определящо е състоянието на духа за доброто физическо здраве.

Защото единствената следа от нашето съществуване на тази земя, е изкуството, а благосъстоянието и процъфтяването на културата, е характерно за всяко прогресивно общество."

Доктор Константин Николов и съпругата му д-р Елена Радева Николова, които неуморно подкрепят български и чужди творци (Източник: Асоциация за културен обмен Art gallery Constantin)

За Арно Дюмон

Завършва специалност класическа китара в Париж в класа на прочутия Алберто Понсе, като се усъвършенства по-късно в Испания при Емилио Пухол и Нарцисо Йепес, в Англия при Джон Уилиямс, във Франция при Жан Пиер Гезек и Морис Охана. По лична покана на великата Надя Буланже той преподава в Американската консерватория във Фонтенбло.

Купи билетАрно Дюмон е почетен професор émérite hors classe по китара в Консерваториите в Париж, Кретей и Еврьо, в Католически институт в Париж. Като педагог, той създава четири учебника по китарно изкуство.

Дюмон е автор на над 100 класически произведения за соло китара, дуо и ансамбъл, но твори и за хор, филхармоничен оркестър, пиано и флейта. Негови сакрални произведения (меси, реквием, мадригал) са изпълнявани в Eglise de la Madeleine в Париж, и в катедралите в Реймс, Руан, Еврьо, Лаон.

Издал е над 16 собствени диска с камерна музика, концерти, рецитали, електроакустична музика, дуо с фламенко китаристи. Само за класическа соло китара е създал 24 прелюда, 36 етюда, 7 сонати и 6 концерта.

Още

Световноизвестният полски дигирент Антони Вит с концерт в зала "България"

Световноизвестният полски дигирент Антони Вит с концерт в зала "България"

Като изпълнител е отличен с Голямата награда на Радио Франс интернасионал, конкурса "Гаудеумус", конкурса "Ямаха" в Токио, а като композитор - с първа награда на Guitar Fondation of America и на Фондация "Менухин". Почетен член на Консерватория "Рахманинов" в Москва. Организирал е майсторски класове в над 50 държави - Америка, Швейцария, Япония, Германия, Италия, Англия. Автор е на хроники в Le Monde, Libération, La lettre du Musicien, France- musique. Композирал е музиката на филмите на Карлос Саура, Ги Кернер, Жан Луи Бертучели.

Доктор Елена Николова с Каролин Кор, известна по света като меценат и страстен колекционер на художествени произведения (Източник: Асоциация за културен обмен Art gallery Constantin)

Елена Сан Роман

Елена Сан Роман e родена във Франция, но родителите й са испанци. Тя е една от малкото жени-майсторки на фламенко китара в света. Специализирала е класическа китара в Нормандия при проф. Арно Дюмон, който насърчава таланта й и я ориентира към родната й фламенко музика.

Купи билетЕлена получава стипендия от реномираната Фондация Cristina Heeren в Севиля и се усъвършенства при големите майстори на китарното изкуство като Rebollar, Cortes, Barragan. Основателка на група Chicas de Ripas,съчетаваща танц,перкусии и вокал. Понастоящем Елена Сан Роман живее между Севиля и Париж.

За ансамбъл "Академика"

Китарният ансамбъл "Академика" е създаден през 1997 година. Наименованието на ансамбъла е по идея на студентите, които участват в него. Художествен ръководител на ансамбъла от основаването му до днес е Стела Митева-Динкова - доц. д-р в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Отличен е със седем първи награди на международни конкурси, като е гастролирал в Сърбия, Гърция, Великобритания, Полша и Франция.

Още

Китаристът на Стинг избра Пловдив за световното си турне

Китаристът на Стинг избра Пловдив за световното си турне

Още

Има скрит образ на жена в картината на Пикасо "Старият китарист", твърдят музейни експерти от Чикаго

Има скрит образ на жена в картината на Пикасо "Старият китарист", твърдят музейни експерти от Чикаго

Още

С електричество в кръвта: Как Ван Хален уплаши милиони китаристи по света

С електричество в кръвта: Как Ван Хален уплаши милиони китаристи по света

Още

Световнопризнатият френски цигулар Теди Папаврами и руските надежди Абисал Гергиев и Заурбек Гугкаев - в София

Световнопризнатият френски цигулар Теди Папаврами и руските надежди Абисал Гергиев и Заурбек Гугкаев - в София

 

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

"Духът на поета" - 200 пъти на сцената на Народния театър

Спектакълът представя драматична историческа мистификация, едновременно за миналото и настоящето, която ни отвежда в София през ужким 1892 г. и ни показва как някогашните борци за свобода се превръщат в диктатори

Най-новият филм на Тим Бъртън ще открие кинофестивала във Венеция

"Бийтълджус Бийтълджус" е дългоочакваното завръщане на един от най-емблематичните герои на Тим Бъртън

Премиерата на "Благи деяния" на Йоргос Лантимос е на 6 спетмеври

Новият трейлър запазва мистерията около филма, но смело гъделичка сетивата ни, предлагайки ни да вкусим от невероятно предизвикателния и емоционален секси коктейл на гръцкия провокатор

Лятото на ALI: Графикът на рокендрол бандата включва самостоятелни и фестивални участия

Летният столичен лайв на рокендрол бандата идва за силен тласък на втората половина на сезона и като старт на поредица от концерти за ALI

Мъж във Франция получи двегодишна условна присъда за кражба на рисунка на Банкси

Мъжът е използвал камион с кран, за да вземе рисунка, направена на обратната страна на знак за паркиране в Париж

Виртуозната Миа Гот в "MaXXXine"

"MaXXXine" на Тай Уест е поклон към VHS културата и филмите на 80-те години на ХХ в.

Виж всички

Календар