Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Среща на двама китарни виртуози с неповторимо звучене от двата края на Европа

МУЗИКАЛНИ СТРУНИ

Среща на двама китарни виртуози с неповторимо звучене от двата края на Европа

Проектът The Storytellers с Дженк Ердоган и Антонио Форчоне предстои да бъде представен в София Лайв Клуб на 3 декември

Дженк Ердоган и Антонио Форчоне се срещат преди 20 години в Истанбул (Източник: Jazz+ Concerts)

Още

Музика от три континента с AKA Трио

Музика от три континента с AKA Трио

Те се срещат преди 20 години в Истанбул на майсторски клас - учител и ученик, двама неповторими китаристи, които веднага решават, че биха могли да работят заедно и биха се впуснали в по-сериозна творческа колаборация, но административни визови проблеми провалят тази възможност.

И трябва да минат 17 г. преди повторната им среща да се осъществи! Тя се случва през 2019 г., когато Джаз Плюс Концерти им предлагат да се впуснат в нова авантюра и им предлагат да направят проекта The Storytellers в София! Мечтата им за съвместно сътрудничество става реалност.

Проектът The Storytellers с Дженк Ердоган и Антонио Форчоне предстои да бъде представен в София Лайв Клуб на 3 декември (Източник: Jazz+ Concerts)

Дженк Ердоган и Антонио Форчоне вибрират на една честота, тяхната среща е палитра от емоции, идеи и музикални преживявания. Те имат много истории, които да разкажат със своята музика, свързваща традициите на Ориента и Средиземноморието и ни канят на това пътешествие на 3 декември в София Лайв Клуб!

Всеки от тях е виртуозен изпълнител на съответната специална акустична китара - Дженк Ердоган свири на фретлес китара и носи вековната загадъчна анадолска традиция в своята музика, а Антонио Форчоне е наречен "Джими Хендрикс на акустичната китара" и композира красива средиземноморска музика като и двамата използват своя специфична техника на свирене и имат характерно звучене.

Още

Пианистът Иван Мелон Люис и саксофонистът Ариел Брингес разказват за кубинската душа

Пианистът Иван Мелон Люис и саксофонистът Ариел Брингес разказват за кубинската душа

Виртуозен изпълнител на фретлес китара и тамбура, забележителен композитор и аранжор, Дженк Ердоган идва от Истанбул, градът-мост между два свята, където той оформя своя уникален стил, изтъкан от преплитането на анадолската традиция и западноевропейската музика и култура.

Хилядолетната анадолска история и културно наследство са се предавали в загадъчни, вглъбени лирични мелодии, сътворени от многобройни музиканти и изсвирени с различни традиционни инструменти, живи, променящи се, еволюиращи, в годините.

Дженк Ердоган е един от малкото виртуози на китара, който съчетава дълбоко тези красиви мелодии с нашия съвременен, джазов изказ и с хармониите за уникалната си фретлес китара.

С уникално звучене и дълбоко мелодичен стил, Дженк Ердоган е един от малцината всепризнати виртуози на фретлес китара и преподавател в Бъркли Колидж на този инструмент.

Дженк Ердоган и Антонио Форчоне вибрират на една честота, тяхната среща е палитра от емоции, идеи и музикални преживявания (Източник: Jazz+ Concerts)

Още

Миранда Фернандес и фламенкото като начин на живот

Миранда Фернандес и фламенкото като начин на живот

Във втората половина на миналия век се ражда и едно момче на адриатическия италиански град Монтечилфоне и израства, наблюдавайки празничните процесии и вдишвайки атмосферата на вековната средиземноморска традиция. Това момче става един от най-известните акустични китаристи, наричан "Джими Хендрикс на акустичната китара".

Става дума за дълбоко обичания от българската публика китарист Антонио Форчоне, който е започнал своя път като уличен музикант в Лондон, а днес е определян от критика и публика като "един от най-великите акустични китаристи".

Неговите 13 албума са често на челни позиции в английските джаз класации и през годините е свирил по световните сцени с музиканти като Пако де Лусия, Джон Маклахлан, Джон Скофийлд, Доминик Милър, Барни Кесъл, Улф Вакениус, Трилок Гурту, Чано Домингес, Бирели Лагрен, Чарли Хейдън и много други.

В периода 2013-2015 г. е музикален директор е китарист на проекта "Еструна".

Двамата таят дълго взаимното си възхитително отношение един към друг и щастливи от придоставената им възможност, очакват с нетърпение предстоящата си среща. Репертоарът, по който работят, се състои от емблематични авторски композиции на двамата музиканти и нови, специално композирани за случая пиеси.

Специалната среща-концерт ще се състои на 3 декември в София Лайв Клуб, а билети може да намерите на jazz-plus.com.

Още

Роберто Фонсека взриви зала "България" с кубински и български мелодии

Роберто Фонсека взриви зала "България" с кубински и български мелодии

Още

Роберто Фонсека от Buena Vista Social Club: Винаги нося парче от Куба там, където свиря

Роберто Фонсека от Buena Vista Social Club: Винаги нося парче от Куба там, където свиря

Още

Марко Мескида, наричан "европейският Кийт Джарет": Искам да създавам музика без етикети

Марко Мескида, наричан "европейският Кийт Джарет": Искам да създавам музика без етикети

Още

Испанският пианист Даниел Гарсия: Джазът ми помогна да изразя себе си и другите чрез музиката

Испанският пианист Даниел Гарсия: Джазът ми помогна да изразя себе си и другите чрез музиката

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

PRESENT PAST – концерт с две произведения, инспирирани от българския фолкор

Гьоте-институт и Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ представят концертна премиера на две произведения, посветени на културното и фолклорно многообразие на българската традиционна музика

Звездни солисти в концертната премиера на новия албум "Български оперни гласове"

Александрина Пендачанска, Иван Момиров, Деян Вачков и Кирил Манолов ще участват в оперната гала на 8 декември от 19.00 часа в зала "България"

Соня Йончева представи втория сезон "Съкровени гласове 2"

Роландо Вийязон и Джойс ДиДонато ще имат концерти в София

С пет биса завърши концертът на Хосе Карерас в София

Събитието бе снощи в зала 1 на НДК, в София

Допълнителни билети за Коледния концерт на Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени"

Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени", 5 декември 20:00 часа, зала 1 на НДК