Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Софийската опера с голям оперен концерт

СЕЗОН 2017/18

Софийската опера с голям оперен концерт

Арии от Верди, Пучини, Шостакович, Бизе, Чайковски и други ще звучат в памет на Констанца Вачкова

Софийска опера и балет (Снимка: Shutterstock)

Софийската опера подготвя голям оперен концерт на 29 юни, от 19:00 часа в памет на една наистина специална за музикалната общност у нас жена -  доц. Констанца Вачкова. Тя е един от най-големите музикални педагози, подготвили много от най-добрите ни оперни гласове.

На диригентския пулт ще застане маестро Григор Паликаров.

Костадин Андреев (Снимка: Софийска опера)

Арията на Леонора от операта на Верди" - "Силата на съдбата", в изпълнение на Мунгунцецек Содомцерен от Монголската опера ще открие музикалното събитие. Ще прозвучат още: арията на Тоска от едноименната опера на Верди, в изпълнение на Галина Стоянова; арията на Надир от "Ловци на бисери" от Бизе, в изпълнение на Хрисимир Дамянов; арията на Йоанна от "Орлеанската дева" от Чайковски, в изпълнение на Гергана Русекова и др. 

Гергана Русекова (Снимка: Софийска опера)

Силвия Тенева (Снимка: Софийска опера)

Мащабът на педагогическата работа на доц Констанца Вачкова е огромен. Сред учениците на изключителния музикален педагог са: 

Валентина Христова (сопран)- солистка на Русенска и Варненска опера, Национален Филхармоничен Хор; Сребрина Славова (мецосопран) - Солистка на Бургаска опера; Дема Зефирова (мецосопран)- Солистка на Старозагорска опера, Женевска опера; Руси Ников (баритон) - солист Бургаска опера, Камерна опера Виена; Камен Чанев (тенор) - солист на свободна практика; Диман Панчев (бас)- Бургаска опера, Софийска опера, гастроли в чужбина;  Костадинка Николова (сопрано - Варненска опер; Орлин Горанов (тенор)- свободна практика;  Цветелина Василева (сопран) - свободна практика; Зорница Горанова (мецосопран) - Италия; Свилен Николов (баритон) - Опера Варна; Филипа Руженова (сопран) - Опера Варна; Валерия Пейчева (сопран) - Музикален театър В.Търново; Силвия Тенева (сопран)- Софийска опера; Хрисимир Дамянов ( тенор)- Софийска опера; Наташа Тодорова (мецосопран) - Италия;  Мариана Арсенова (мецосопран) - Музикален театър София; Радослава Йорданова (сопрано) - Германия; Пламен Долапчиев (тенор )- Опера Варна;  Иво Станчев (бас )- Опера Мадрид, опера Лисеу;  Делян Славов (бас) - Бургаска опера; Антония Раднева (сопрано) - Германия, Опера Хилдесхайм;  Галина Стоянова (сопрано) - Варненска опера,Софийска опера; Галина Бакалова (сопрано) - Монте Карло, Италия;  Мунгунцецек Содомцерен - Монголска опера;  Биляна Данаилова - Бургаска опера;  Наталия Тимченко-Галузина (сопрано - Маринский театър, Петербург,Русия;  Гергана Русекова ( мецосопрано) - Софийска опера.

Хрисимир Дамянов (Снимка: Софийска опера)

Още

Елена Николай – светът я признава за най-великото мецосопрано на XX век

Елена Николай – светът я признава за най-великото мецосопрано на XX век

Доц. Констанца Вачкова е родена на 29 март 1937 г. в Москва, в семейство на български емигранти. Преживява Втората световна война в Русия, Урал. Когато е на 9 години се връща със семейството си в България, Плевен. През 1951 г. е приета в престижната езикова гимназия в Ловеч, където завършва немски отдел.

През 1956/1957г е приета в Държавната музикална консерватория при проф. Христо Бръмбаров. Била е много талантлива певица с лирико-спинтов глас, с надежда за голяма кариера. Заради голямата си артистичност и музикалност е била любимка на композитора Любомир Пипков и на режисьора Драган Кърджиев.

Носител е на 2 награда на международния конкурс в Хелзинки през 1962 г . Избрана е за участие, заедно със много силна българска група млади певци: Никола Гюзелев, Георги Койчев, Цеца Аршинкова, Благовеста Карнобатлова. Подготовката била поверена на проф. Христо Бръмбаров и корепетитора Атанас Атанасов.

През 1964 г. е лауреат на конкурса "Джорджи Енеску"- Букурещ.

След конкурса се завръща в София и кандидатства за солист на хоровата капела, където е приета веднага и остава няколко години. След това проф. Лиляна Жабленска я кани за асистентка и 6 години тя работи до нея и навлиза във вокалната педагогика. По-късно се отделя като самостоятелен преподавател. Последовател на Бръмбаровата школа .

В края на 70-те години е изпратена във Виена на специализация в тамошната академия. След това заминава на специализация и в Москва при преподаватели като Кепкало, Елена Образцова и т.н.

Още

Софийската опера гостува с Вагнеровата тетралогия "Пръстенът на Нибелунга" в Болшой театър

Софийската опера гостува с Вагнеровата тетралогия "Пръстенът на Нибелунга" в Болшой театър

Поканена е и в Лайпцигската академия като лектор и педагог, следват  майсторски класове в Швейцария, Германия, Корея, но тя не вярваше, че може да помогне на певец за седмица.

"Работеше години наред до последния си дъх с певци и имаше големи постижения. Констанца приемаше учениците си като свои деца и ние, учениците и се чувстваме близки, като част от нейното семейство.

В работата и амбициите си към нас тя влагаше цялата си енергия и обич. Лично аз от никого не съм получавала толкова топлота и разбиране. Както обичаше да казва, педагогът се познава по учениците, а не по името.
Беше много всеотдайна в работата си.", разказва една от нейните ученички мецосопраното Гергана Русекова.  

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Бразилският пианист Пабло Роси открива Лятната академия на изкуствата в Бургас

Пабло Роси е считан от специализираната критика за едно от най-значимите имена сред новото поколение бразилски пианисти

С оперна гала на Франсиско Арайза Софийската филхармония закрива сезона си

На 30 юни на сцената на зала "България" ще звучат популярни оперни и оперетни арии и дуети, както и сарсуели от Вебер, Пучини, Бизе, Масне, Лехар, Чапи, Пиацола и др.

"Опера на върховете" ще се извиси над Белоградчишките скали от 5 до 21 август

Седми пореден фестивал на Софийската опера и балет сред удивителното величие на чутовния природен паметник

Thievery Corporation пристигат с пет гост-вокалиста за концерта си във вторник

На 28 юни в Националния исторически музей с панорамен изглед към Витоша, исторически артефакти и разхладителни напитки, на открито ще се насладим в дългоочакваната музикална вечер

Кралете на винтидж културата са отново тук

Остава седмица до концерта на Postmodern Jukebox - 29 юни, зала 1 на НДК

Анна Нетребко си нае фирма за кризисна комуникация

Световното сопрано лобира пред оперни театри и концертни зали за възстановяване на изявите ѝ и е подала жалба срещу Метрополитън опера в Ню Йорк заради прекратяването на ангажиментите й