Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Шедьоврите на Пучини

ВЕЛИКИТЕ КОМПОЗИТОРИ

Шедьоврите на Пучини

Моцарт, Верди, Пучини - неизменно в топ 3 на най-популярните оперни композитори

Джакомо Пучини е роден в италианското градче Лука, провинция Тоскана на 22 декември 1858 г. Четвърто поколения музикант. Той е последният от великите италиански оперни композитори - от Клаудио Монтеверди през XVII век, през Джакомо Росини и Джузепе Верди.   

Паметникът на Пучини в Лука пред родната му къща (Снимка: Shutterstock)

Пучини е автор на 12 опери,  вокални композиции, няколко оркестрови и камерни творби, църковни съчинения и други. 
Привърженик на веризма в музиката, наред с приятеля си Пиетро Маскани, Руджиеро Леонкавало и Умберто Джордано.
Творбите му се отличават с изключителна мелодичност и ярки женски образи. 
Оперите на Пучини, заедно с тези на Верди и Моцарт са сред най-често изпълняваните в оперните театри в цял свят.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Представяме ви 5-те най-популярни опери на Джакомо Пучини:

"Манон Леско"

Това е операта, която прави Пучини наистина известен.  "Манон Леско" е написана под влиянието на музиката на Рихард Вагнер. 
Създадена е по романа на абат Прево от 1731 - "Историята на кавалера де Грийо и на Манон Леско" и по либретото на Р. Леонкавало, М. Прага, Д. Олива, Луиджи Илика и Джузепе Джакоза.

Премиерата се е състояла в Театър "Реджо" в Торино на 1 февруари 1893 г. В афиша не били упоменати имената на авторите на либретото, тъй като в създаването на сюжета и стихотворния текст на операта участвал целият екип. Успехът на "Манон Леско" бил необичаен, след него последвали премиери във всички европейски оперни театри. Именно с "Манон Леско" Пучини става световноизвестен.
В България е поставена за първи път през 1926 г.

"Бохеми"

Създадена по романа "Сцени из живота на бохемите" на Анри дьо Мюрже, публикуван през 1851 г. Пучини възлага на Джакоза и Илика написването на либретото. Работата върху текста продължава повече от две години, защото композиторът постоянно изказва недоволство от създаденото.

Пучини работи с голямо желание върху тази своя опера и я завършва за осем месеца. 
"Когато започнах да описвам смъртта на Мими и ми хрумнаха мрачните акорди, свирейки ги, ме обзе такова вълнение, че трябваше да стана и сам в тишината на нощта неудържимо заплаках.", споделя композиторът.

Премиерата се е състояла на 1 февруари 1896 г. в Театро Реджо - Торино, под диригентството на Артуро Тосканини и е била посрещната с всеобщо одобрение.
Критикът Карло Берселио описва така своите впечатления от премиерата на "Бохеми" (в "La gazetta"): "Бохеми" няма да остави никаква следа в оперния театър. Авторът на тази опера, следва да смята това свое произведение за "грешка". Историята го опровергава.
През втората половина на XX век "Бохеми" се нарежда сред 5-те най-често изпълнявани опери в света - факт, който и досега не се е променял.
Българската премиера е през 1922 г. в Софийската народна опера, с диригент маестро Георги Атанасов и режисьор Н. Веков.

"Тоска"

Една от късните опери на Пучини, която се ползва с много голям успех от премиерата си до наши дни. Написана е през 1900 г. Музиката на "Тоска" е нежна, лирична и едновременно с това наситена с драматизъм. Композиторът създава операта, след като гледа в Париж драмата "Флория Тоска" на Викториен Сарду, сър Сара Бернар в главната роля. Написва "Тоска" през 1899 г., а либретото е дело на Джузепе Джакоза и Луиджи Илика. Действието на грандиозната историческа опера се развива в Рим, по времето на Наполеоновите войни. Представена е за първи път на 14 януари 1900  г. в римския театър Teatro Costanzi и е приета много добре от публиката и критиката, а Пучини е извикан на сцената 22 пъти, под бурни аплодисменти
В София "Тоска" е поставена за първи път през 1925 г. 

"Мадам Бътерфлай"

Операта, известна като "Чо-Чо-Сан" е създадена по драмата "Гейша" на американския драматург Дейвид Беласко, написана по новелата на Джон Лонг. Либретото е отново на Джузепе Джакоза и Луиджи Илика.  Премиерата се е състояла на 17 януари 1904 г. в Миланската "Скала". Публиката я приема резервирано, след което Пучини я преработва и добавя трето действие. Три месеца по-късно, коригираната "Мадам Бътерфлай" е триумф за композитора. В новата си редакция операта се изнася в Бреша, посрещната с възторг. Актьорите и Пучини са извикани седем пъти на бис.
"Мадам Бътерфлай" е изпълнена за първи път у нас през 1924 г. Постановката е режисьора Н. Веков, под диригентската палка на М. Златин.

"Турандот"

Това е операта, която Джакомо Пучини не успява да завърши. Той започва работа по нея в лошо здравословно състояние. От последната картина на "Турандот" той е написал 23 страници-скици, между които и тези на големия дует на Турандот и Калаф. Преди смъртта си композиторът сам е пожелал тя да бъде дописана от Алфано. Действително Франко Алфано (1876-1954) довършва "Турандот", като се придържа към стила на Пучини. 
Първата постановка на "Турандот" у нас е реализирана от Софийската народна опера през 1930 г. от диригента Херман Щанге и режисьора Хр. Попов.

"Турандот" от Пучини - откриване на Сезон 2016/17 в Миланската "Ла Скала" (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Още

Оперният театър "Сан Карло" - италианският храм на лириката

Оперният театър "Сан Карло" - италианският храм на лириката

Още

Театро Колон в Буенос Айрес – най-голямата оперна сцена на Латинска Америка

Театро Колон в Буенос Айрес – най-голямата оперна сцена на Латинска Америка

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Прощалният филм "Опус" на японския композитор Рюичи Сакамото с премиера във Венеция

Прочувствената лента е снимана в продължение на няколко дни, само половин година преди смъртта на Рюичи Сакамото на 28 март на 71-годишна възраст

Откриха гробница на жрец в Перу на 3000 години

Свещеникът, наречен "Жрецът на Пакопампа", беше намерен под шест слоя пепел, смесени с черна пръст

Неолитно селище е открито във Франция след 150-годишно търсене

"Това е последното парче от пъзела, което ни липсваше", казва Реми Мартино от Националния център за научни изследвания (CNRS), който открива селището заедно със своя екип

Гледаме "I Wanna Dance with Somebody: Филмът за Уитни Хюстън" в HBO Max

Това 148-минутно пътешествие през живота и кариерата на Уитни Хюстън отвежда зрителите на вдъхновяващо, трогателно и емоционално пътуване

Роб Мъни от C-Block: Музиката разпръсква любовта най-добре, а мирът ни прави човеци

"Горд съм и съм благословен да бъда част от това страхотно събитие в България", казва вокалистът от C-Block, които са част от фестивала RETROVERSE: Retro Lovers Fest в София

Спечели билети за масивния рок абордаж в края на лятото на REBEL REBEL By The Sea

Цветът на българския алтернативен рок превзема Варна на 8-9 септември

Виж всички

Календар