Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Шедьоврите на Пучини

ВЕЛИКИТЕ КОМПОЗИТОРИ

Шедьоврите на Пучини

Моцарт, Верди, Пучини - неизменно в топ 3 на най-популярните оперни композитори

Джакомо Пучини е роден в италианското градче Лука, провинция Тоскана на 22 декември 1858 г. Четвърто поколения музикант. Той е последният от великите италиански оперни композитори - от Клаудио Монтеверди през XVII век, през Джакомо Росини и Джузепе Верди.   

Паметникът на Пучини в Лука пред родната му къща (Снимка: Shutterstock)

Пучини е автор на 12 опери,  вокални композиции, няколко оркестрови и камерни творби, църковни съчинения и други. 
Привърженик на веризма в музиката, наред с приятеля си Пиетро Маскани, Руджиеро Леонкавало и Умберто Джордано.
Творбите му се отличават с изключителна мелодичност и ярки женски образи. 
Оперите на Пучини, заедно с тези на Верди и Моцарт са сред най-често изпълняваните в оперните театри в цял свят.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Представяме ви 5-те най-популярни опери на Джакомо Пучини:

"Манон Леско"

Това е операта, която прави Пучини наистина известен.  "Манон Леско" е написана под влиянието на музиката на Рихард Вагнер. 
Създадена е по романа на абат Прево от 1731 - "Историята на кавалера де Грийо и на Манон Леско" и по либретото на Р. Леонкавало, М. Прага, Д. Олива, Луиджи Илика и Джузепе Джакоза.

Премиерата се е състояла в Театър "Реджо" в Торино на 1 февруари 1893 г. В афиша не били упоменати имената на авторите на либретото, тъй като в създаването на сюжета и стихотворния текст на операта участвал целият екип. Успехът на "Манон Леско" бил необичаен, след него последвали премиери във всички европейски оперни театри. Именно с "Манон Леско" Пучини става световноизвестен.
В България е поставена за първи път през 1926 г.

"Бохеми"

Създадена по романа "Сцени из живота на бохемите" на Анри дьо Мюрже, публикуван през 1851 г. Пучини възлага на Джакоза и Илика написването на либретото. Работата върху текста продължава повече от две години, защото композиторът постоянно изказва недоволство от създаденото.

Пучини работи с голямо желание върху тази своя опера и я завършва за осем месеца. 
"Когато започнах да описвам смъртта на Мими и ми хрумнаха мрачните акорди, свирейки ги, ме обзе такова вълнение, че трябваше да стана и сам в тишината на нощта неудържимо заплаках.", споделя композиторът.

Премиерата се е състояла на 1 февруари 1896 г. в Театро Реджо - Торино, под диригентството на Артуро Тосканини и е била посрещната с всеобщо одобрение.
Критикът Карло Берселио описва така своите впечатления от премиерата на "Бохеми" (в "La gazetta"): "Бохеми" няма да остави никаква следа в оперния театър. Авторът на тази опера, следва да смята това свое произведение за "грешка". Историята го опровергава.
През втората половина на XX век "Бохеми" се нарежда сред 5-те най-често изпълнявани опери в света - факт, който и досега не се е променял.
Българската премиера е през 1922 г. в Софийската народна опера, с диригент маестро Георги Атанасов и режисьор Н. Веков.

"Тоска"

Една от късните опери на Пучини, която се ползва с много голям успех от премиерата си до наши дни. Написана е през 1900 г. Музиката на "Тоска" е нежна, лирична и едновременно с това наситена с драматизъм. Композиторът създава операта, след като гледа в Париж драмата "Флория Тоска" на Викториен Сарду, сър Сара Бернар в главната роля. Написва "Тоска" през 1899 г., а либретото е дело на Джузепе Джакоза и Луиджи Илика. Действието на грандиозната историческа опера се развива в Рим, по времето на Наполеоновите войни. Представена е за първи път на 14 януари 1900  г. в римския театър Teatro Costanzi и е приета много добре от публиката и критиката, а Пучини е извикан на сцената 22 пъти, под бурни аплодисменти
В София "Тоска" е поставена за първи път през 1925 г. 

"Мадам Бътерфлай"

Операта, известна като "Чо-Чо-Сан" е създадена по драмата "Гейша" на американския драматург Дейвид Беласко, написана по новелата на Джон Лонг. Либретото е отново на Джузепе Джакоза и Луиджи Илика.  Премиерата се е състояла на 17 януари 1904 г. в Миланската "Скала". Публиката я приема резервирано, след което Пучини я преработва и добавя трето действие. Три месеца по-късно, коригираната "Мадам Бътерфлай" е триумф за композитора. В новата си редакция операта се изнася в Бреша, посрещната с възторг. Актьорите и Пучини са извикани седем пъти на бис.
"Мадам Бътерфлай" е изпълнена за първи път у нас през 1924 г. Постановката е режисьора Н. Веков, под диригентската палка на М. Златин.

"Турандот"

Това е операта, която Джакомо Пучини не успява да завърши. Той започва работа по нея в лошо здравословно състояние. От последната картина на "Турандот" той е написал 23 страници-скици, между които и тези на големия дует на Турандот и Калаф. Преди смъртта си композиторът сам е пожелал тя да бъде дописана от Алфано. Действително Франко Алфано (1876-1954) довършва "Турандот", като се придържа към стила на Пучини. 
Първата постановка на "Турандот" у нас е реализирана от Софийската народна опера през 1930 г. от диригента Херман Щанге и режисьора Хр. Попов.

"Турандот" от Пучини - откриване на Сезон 2016/17 в Миланската "Ла Скала" (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Още

Оперният театър "Сан Карло" - италианският храм на лириката

Оперният театър "Сан Карло" - италианският храм на лириката

Още

Театро Колон в Буенос Айрес – най-голямата оперна сцена на Латинска Америка

Театро Колон в Буенос Айрес – най-голямата оперна сцена на Латинска Америка

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

"Аз съм твоят човек" е германското предложение за "Оскар"

Филмът е за учена, която влиза в странен експеримент, за да спечели пари за своята специализация: тя трябва да живее три седмици с хуманоиден робот

Вечери по Бергман ни очакват с новата адаптация на "Сцени от един семеен живот"

Телевизионната премиера е тази вечер от 21:00 часа по HBO

"Не за мен" - новата песен на Б.Т.Р. - с участието на Кирил Маричков и Валди Тотев

Тя е част от 13-ия им албум "Пъзел", който предстои да бъде представен с концерт - премиера на 13 октомври в зала 1 на НДК

Римейкът на филма "Дюн" предлага смайващ визуален спектакъл

Филмът на Дени Вилньов, който беше представен премиерно на кинофестивала във Венеция, спечели овациите на специалистите

Наближава неповторимият финал на благотворителното турне на "Шибил"

На 3, 4 и 5 септември предстоят три незабравими прожекции сред природата, където е родена и идеята за филма

Виж всички

Календар