Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Шедьоврите на Пучини

ВЕЛИКИТЕ КОМПОЗИТОРИ

Шедьоврите на Пучини

Моцарт, Верди, Пучини - неизменно в топ 3 на най-популярните оперни композитори

Джакомо Пучини е роден в италианското градче Лука, провинция Тоскана на 22 декември 1858 г. Четвърто поколения музикант. Той е последният от великите италиански оперни композитори - от Клаудио Монтеверди през XVII век, през Джакомо Росини и Джузепе Верди.   

Паметникът на Пучини в Лука пред родната му къща (Снимка: Shutterstock)

Пучини е автор на 12 опери,  вокални композиции, няколко оркестрови и камерни творби, църковни съчинения и други. 
Привърженик на веризма в музиката, наред с приятеля си Пиетро Маскани, Руджиеро Леонкавало и Умберто Джордано.
Творбите му се отличават с изключителна мелодичност и ярки женски образи. 
Оперите на Пучини, заедно с тези на Верди и Моцарт са сред най-често изпълняваните в оперните театри в цял свят.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Представяме ви 5-те най-популярни опери на Джакомо Пучини:

"Манон Леско"

Това е операта, която прави Пучини наистина известен.  "Манон Леско" е написана под влиянието на музиката на Рихард Вагнер. 
Създадена е по романа на абат Прево от 1731 - "Историята на кавалера де Грийо и на Манон Леско" и по либретото на Р. Леонкавало, М. Прага, Д. Олива, Луиджи Илика и Джузепе Джакоза.

Премиерата се е състояла в Театър "Реджо" в Торино на 1 февруари 1893 г. В афиша не били упоменати имената на авторите на либретото, тъй като в създаването на сюжета и стихотворния текст на операта участвал целият екип. Успехът на "Манон Леско" бил необичаен, след него последвали премиери във всички европейски оперни театри. Именно с "Манон Леско" Пучини става световноизвестен.
В България е поставена за първи път през 1926 г.

"Бохеми"

Създадена по романа "Сцени из живота на бохемите" на Анри дьо Мюрже, публикуван през 1851 г. Пучини възлага на Джакоза и Илика написването на либретото. Работата върху текста продължава повече от две години, защото композиторът постоянно изказва недоволство от създаденото.

Пучини работи с голямо желание върху тази своя опера и я завършва за осем месеца. 
"Когато започнах да описвам смъртта на Мими и ми хрумнаха мрачните акорди, свирейки ги, ме обзе такова вълнение, че трябваше да стана и сам в тишината на нощта неудържимо заплаках.", споделя композиторът.

Премиерата се е състояла на 1 февруари 1896 г. в Театро Реджо - Торино, под диригентството на Артуро Тосканини и е била посрещната с всеобщо одобрение.
Критикът Карло Берселио описва така своите впечатления от премиерата на "Бохеми" (в "La gazetta"): "Бохеми" няма да остави никаква следа в оперния театър. Авторът на тази опера, следва да смята това свое произведение за "грешка". Историята го опровергава.
През втората половина на XX век "Бохеми" се нарежда сред 5-те най-често изпълнявани опери в света - факт, който и досега не се е променял.
Българската премиера е през 1922 г. в Софийската народна опера, с диригент маестро Георги Атанасов и режисьор Н. Веков.

"Тоска"

Една от късните опери на Пучини, която се ползва с много голям успех от премиерата си до наши дни. Написана е през 1900 г. Музиката на "Тоска" е нежна, лирична и едновременно с това наситена с драматизъм. Композиторът създава операта, след като гледа в Париж драмата "Флория Тоска" на Викториен Сарду, сър Сара Бернар в главната роля. Написва "Тоска" през 1899 г., а либретото е дело на Джузепе Джакоза и Луиджи Илика. Действието на грандиозната историческа опера се развива в Рим, по времето на Наполеоновите войни. Представена е за първи път на 14 януари 1900  г. в римския театър Teatro Costanzi и е приета много добре от публиката и критиката, а Пучини е извикан на сцената 22 пъти, под бурни аплодисменти
В София "Тоска" е поставена за първи път през 1925 г. 

"Мадам Бътерфлай"

Операта, известна като "Чо-Чо-Сан" е създадена по драмата "Гейша" на американския драматург Дейвид Беласко, написана по новелата на Джон Лонг. Либретото е отново на Джузепе Джакоза и Луиджи Илика.  Премиерата се е състояла на 17 януари 1904 г. в Миланската "Скала". Публиката я приема резервирано, след което Пучини я преработва и добавя трето действие. Три месеца по-късно, коригираната "Мадам Бътерфлай" е триумф за композитора. В новата си редакция операта се изнася в Бреша, посрещната с възторг. Актьорите и Пучини са извикани седем пъти на бис.
"Мадам Бътерфлай" е изпълнена за първи път у нас през 1924 г. Постановката е режисьора Н. Веков, под диригентската палка на М. Златин.

"Турандот"

Това е операта, която Джакомо Пучини не успява да завърши. Той започва работа по нея в лошо здравословно състояние. От последната картина на "Турандот" той е написал 23 страници-скици, между които и тези на големия дует на Турандот и Калаф. Преди смъртта си композиторът сам е пожелал тя да бъде дописана от Алфано. Действително Франко Алфано (1876-1954) довършва "Турандот", като се придържа към стила на Пучини. 
Първата постановка на "Турандот" у нас е реализирана от Софийската народна опера през 1930 г. от диригента Херман Щанге и режисьора Хр. Попов.

"Турандот" от Пучини - откриване на Сезон 2016/17 в Миланската "Ла Скала" (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Още

Оперният театър "Сан Карло" - италианският храм на лириката

Оперният театър "Сан Карло" - италианският храм на лириката

Още

Театро Колон в Буенос Айрес – най-голямата оперна сцена на Латинска Америка

Театро Колон в Буенос Айрес – най-голямата оперна сцена на Латинска Америка

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

В навечерието на рождения си ден, Преслава Пейчева с ново парче

Песента се казва "Така добре" и е в стил клубен поп-денс

За виното от глухарчета и какво е да слушаш еротични романи

Вижте кои са най-горещите летни заглавия за слушане в Storytel

Отиде си художничката Ивана Енева - първата жена професор по керамика в България

"За мен керамиката е начин на живот, а Академията - моята съдба", казваше именитият ни творец

"Световен театър в София" представя "Тартюф, лицемерът" на "Комеди франсез"

"Световен театър в София" представя "Тартюф, лицемерът" на "Комеди франсез". В три поредни вечери - 16, 17 и 18 юни, във Френския институт ще бъде излъчен запис от представлението на един от най-прочутите театри

"Рицари на справедливостта" с изключителния Мадс Микелсен от 17 юни в кината на 19 града в България

Лентата на Андерс Томас Йенсен е определен от киноспециалисти в цял свят като един от най-добрите датски филми на 2021 година

"Атлантида" по Хофман - невъзможният персонаж

На Ернст Теодор Амадеус Хофман е посветен премиерният спектакъл "Атлантида". Първите представления са на 16 и 17 юни в Swimming Pool

Виж всички

Календар