Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Оперната прима Цветана Бандаловска ще участва в "Бал с маски" на Уинслоу Хол

ОПЕРА

Оперната прима Цветана Бандаловска ще участва в "Бал с маски" на Уинслоу Хол

Българското сопрано ще се представи в ролята на Амелия в прочутата опера на Джузепе Верди

Цветана Бандаловска ще вземе участие в продукцията "Бал с маски" от Дж. Верди, която ще се състои в Уинслоу Хол на ежегодния фестивал, провеждан между 7 и 16 юли във Великобритания.

Тя е поканена от артистичния директор на фестивала Оливър Гилмур за участието си в ролята на Амелия, където ще й партнират Стивън Авис, Каролин Кенеди и др.

Гилмур е един от известните английски диригенти, който има дългогодишни творчески връзки с България. Първото му гостуване у нас е през 1989 г., след което е работил като главен диригент на Русенската опера. Често дирижира създадения от него през 1999 г. Софийски симфоничен оркестър.

Получава хуманитарно образование в Итън и Оксфорд. Противно на очакванията за политическа кариера, характерна за неговата фамилия, той се посвещава на музиката. След завършване на магистратурата си в Оксфорд решава да се посвети на музикалното изкуство, но вече като диригент. Работил е с великите Ленард Бърнстейн, сър Джон Причърт, Джан Карло Меноти и Херберт фон Караян. Музикалната критика високо оценява неговите интерпретации по творби на Моцарт, Бетовен, Брамс, Шуман и др. Във Виена завършва музикалния университет, после има успех и като диригент.

Дирижирал е много спектакли на фестивала в Сполето, Италия. В концертите си Гилмур представя както утвърдени солисти като Жан Ив Тибоде, Рустем Хайрудинов, Васко Василев, така и млади талантливи български изпълнители - виолончелиста Лъчезар Костов, пианистите Виктор Вълков, Лилия Костова и Надежда Цанова цигуларката Кристина Хинова и др.

 

Цветана Бандаловска е родена на 15 април 1976 г. в Сиктивкар (Коми), Русия. На 18 години постъпва в Държавната музикална академия "Панчо Владигеров". Нейни вокални педагози са проф. Сима Иванова, Шарлот Лехман, проф. Павел Герджиков, Христина Ангелакова и Климент Киров.

Лауреат е на редица конкурси: конкурса "Борис Христов" през 2004 г., където получава сребърен медал (златен не е присъден), който й връчва знаменитата Гена Димитрова; представлява България на конкурсите "Певец на света" в Кардиф, Уелс през 2005 г. и "Опералия" на Пласидо Доминго във Вашингтон, САЩ през 2001 г. и други. Участва в майсторските класове на световните прими Гена Димитрова и Райна Кабаиванска, на диригента проф. д-р Густав Куун. Продължава да се усъвършенства под ръководството на изключителното мецосопрано Александрина Милчева и световноизвестния тенор Салваторе Физикелла.

От 2001 г. е първа солистка и любимка на публиката на Националната опера, на чиято сцена превъплъщава роли като: Мими в "Бохеми", Лиу в "Турандот", Чо-Чо-Сан в "Мадам Бътерфлай" на Дж. Пучини, Маргарита от "Фауст" на Ш. Гуно, Донна Елвира в "Дон Жуан", Памина във "Вълшебната флейта" на В.А.Моцарт, Елза в "Лоенгрин" на Р. Вагнер и много други. Участвала е също в международни фестивали в Унгария, Турция, Швейцария, Русия и Италия. Пяла е в "Девета Симфония" на Л. ван Бетховен в "Забранения град" в Пекин, Китай с "Оркестъра на нациите" под палката на прочутият Юстус Франц през 2004 г. Репертоарът й включва също така и творби от световната и българска камерна музика. През 2004 г. в творчески тандем с доц. Благовеста Константинова представя интегрално песните на Р. Вагнер за първи път в България. Няколкократно е била гост на Коледните концерти на "Хора на софийските момчета". Записвала е за Националното радио и телевизия. Гастролирала е във Франция, Италия, Испания, Русия, Тайван, Китай, Тунис и др. През 2009 г. става първата българска певица представила на българска сцена ролята на Саломе от едноименната опера на Р. Щраус, подготвена под ръководството на знаменитата Анна Томова-Синтова. През 2011г. Министерството на културата награждава Цветана Бандаловска с почетна грамота за принос в развитието на българската култура, а съюза на музикалните и танцови дейци й присъжда наградата "Кристална лира" за изпълнението й на ролята на Зиглинде в операта "Валкюра" на Р. Вагнер.

Календар

Препоръчваме ви

С "Jesus Christ Superstar" в Европа честват 70-та годишнина на Андрю Лойд Уебър

Последният спектакъл от турнето ще бъде в зала 1 на НДК

18-ят Европейски музикален фестивал със световни имена на класиката

От 30 март до 15 юни в столицата ще се изявят над 350 български и чуждестранни музиканти

Йозеф ван Висем с допълнителен концерт в София

Извънреден камерен концерт за лютня организира радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз“ на БНР, след изчерпването на билетите за първия концерт

James Bond - Live in concert с Милица Гладнишка и Рут Колева

Софийската филхармония под палката на Найден Тодоров разкрива тайната на Холивудските оркестри в концерта на 18 февруари в зала "България"

Императорски концерт в зала "България"

Диригентът Кристиан Мандеал и пианистът Евгени Божанов - тази вечер на една сцена, с оркестъра на Софийската филхармония

Quarto Quartet с Танго спектакъл на Свети Валентин

Виртуозните Кварто след успешния гастрол пред швейцарската публика в зала "Гьотенаум" / Базел/, с концерт на 14 февруари в зала "България"