Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Оперната прима Цветана Бандаловска ще участва в "Бал с маски" на Уинслоу Хол

ОПЕРА

Оперната прима Цветана Бандаловска ще участва в "Бал с маски" на Уинслоу Хол

Българското сопрано ще се представи в ролята на Амелия в прочутата опера на Джузепе Верди

Цветана Бандаловска ще вземе участие в продукцията "Бал с маски" от Дж. Верди, която ще се състои в Уинслоу Хол на ежегодния фестивал, провеждан между 7 и 16 юли във Великобритания.

Тя е поканена от артистичния директор на фестивала Оливър Гилмур за участието си в ролята на Амелия, където ще й партнират Стивън Авис, Каролин Кенеди и др.

Гилмур е един от известните английски диригенти, който има дългогодишни творчески връзки с България. Първото му гостуване у нас е през 1989 г., след което е работил като главен диригент на Русенската опера. Често дирижира създадения от него през 1999 г. Софийски симфоничен оркестър.

Получава хуманитарно образование в Итън и Оксфорд. Противно на очакванията за политическа кариера, характерна за неговата фамилия, той се посвещава на музиката. След завършване на магистратурата си в Оксфорд решава да се посвети на музикалното изкуство, но вече като диригент. Работил е с великите Ленард Бърнстейн, сър Джон Причърт, Джан Карло Меноти и Херберт фон Караян. Музикалната критика високо оценява неговите интерпретации по творби на Моцарт, Бетовен, Брамс, Шуман и др. Във Виена завършва музикалния университет, после има успех и като диригент.

Дирижирал е много спектакли на фестивала в Сполето, Италия. В концертите си Гилмур представя както утвърдени солисти като Жан Ив Тибоде, Рустем Хайрудинов, Васко Василев, така и млади талантливи български изпълнители - виолончелиста Лъчезар Костов, пианистите Виктор Вълков, Лилия Костова и Надежда Цанова цигуларката Кристина Хинова и др.

 

Цветана Бандаловска е родена на 15 април 1976 г. в Сиктивкар (Коми), Русия. На 18 години постъпва в Държавната музикална академия "Панчо Владигеров". Нейни вокални педагози са проф. Сима Иванова, Шарлот Лехман, проф. Павел Герджиков, Христина Ангелакова и Климент Киров.

Лауреат е на редица конкурси: конкурса "Борис Христов" през 2004 г., където получава сребърен медал (златен не е присъден), който й връчва знаменитата Гена Димитрова; представлява България на конкурсите "Певец на света" в Кардиф, Уелс през 2005 г. и "Опералия" на Пласидо Доминго във Вашингтон, САЩ през 2001 г. и други. Участва в майсторските класове на световните прими Гена Димитрова и Райна Кабаиванска, на диригента проф. д-р Густав Куун. Продължава да се усъвършенства под ръководството на изключителното мецосопрано Александрина Милчева и световноизвестния тенор Салваторе Физикелла.

От 2001 г. е първа солистка и любимка на публиката на Националната опера, на чиято сцена превъплъщава роли като: Мими в "Бохеми", Лиу в "Турандот", Чо-Чо-Сан в "Мадам Бътерфлай" на Дж. Пучини, Маргарита от "Фауст" на Ш. Гуно, Донна Елвира в "Дон Жуан", Памина във "Вълшебната флейта" на В.А.Моцарт, Елза в "Лоенгрин" на Р. Вагнер и много други. Участвала е също в международни фестивали в Унгария, Турция, Швейцария, Русия и Италия. Пяла е в "Девета Симфония" на Л. ван Бетховен в "Забранения град" в Пекин, Китай с "Оркестъра на нациите" под палката на прочутият Юстус Франц през 2004 г. Репертоарът й включва също така и творби от световната и българска камерна музика. През 2004 г. в творчески тандем с доц. Благовеста Константинова представя интегрално песните на Р. Вагнер за първи път в България. Няколкократно е била гост на Коледните концерти на "Хора на софийските момчета". Записвала е за Националното радио и телевизия. Гастролирала е във Франция, Италия, Испания, Русия, Тайван, Китай, Тунис и др. През 2009 г. става първата българска певица представила на българска сцена ролята на Саломе от едноименната опера на Р. Щраус, подготвена под ръководството на знаменитата Анна Томова-Синтова. През 2011г. Министерството на културата награждава Цветана Бандаловска с почетна грамота за принос в развитието на българската култура, а съюза на музикалните и танцови дейци й присъжда наградата "Кристална лира" за изпълнението й на ролята на Зиглинде в операта "Валкюра" на Р. Вагнер.

Календар

Препоръчваме ви

Уникална цигулка от XIX век е музикалната изненада на оперния фестивал в Белоградчик

Фестивалът "Опера на върховете – Белоградчишки скали" е новаторски фестивал за оперно и балетно изкуство под открито небе

Почина големият български диригент Михаил Ангелов

Репертоарът на маестро Ангелов съдържа 39 произведения, 17 от които той поставя за първи път на българска сцена

Гениалният режисьор Стефано Пода представи "Силата на съдбата" в Пловдив

Една от най-трудните за изпълнение опери на Верди, бе адаптирана специално за сцената на Античния и се превърна в истинска естетска наслада за сетивата

През следващите пет дни Правец се превръща в българския Залцбург

С концерта "Заедно в Европа" беше открит XIII-ят Моцартфест - Правец 2017

Магията "Набуко" завладя Летния театър в Плевен

Внушителната суперпродукция, поставена на открито от Плевенската филхармония, се превърна в празник за над 1400 любители на оперното изкуство

Феноменалният цигулар Максим Венгеров идва в България

Концертът със Софийска филхармония и под палката на Маестро Найден Тодоров открива Европейски музикален фестивал 2018