Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Най-известната цигулка на Паганини разкрива тайните си

ИНСТРУМЕНТИ С ИСТОРИЯ

Най-известната цигулка на Паганини разкрива тайните си

Смятана за безценна, в наши дни цигулката е шедьовърът на музея в Генуа, откъдето се изнася рядко и само при най-строги мерки за сигурност

Снимка: iStock by Getty Images

Още

Българската цигуларка Лия Петрова и безпрецедентната й среща с цигулка на 300 години

Българската цигуларка Лия Петрова и безпрецедентната й среща с цигулка на 300 години

"Ил Каноне" или "Оръдието" - една от най-известните цигулки в света и любим инструмент на прочутия италиански композитор Николо Паганини, беше подложена на високотехнологичен "медицински преглед" в Европейския синхротрон в Гренобъл, Франция, където беше сканирана от всеки ъгъл, предаде АФП, цитирана от БТА. 

Според участниците в проекта това е "мечта" или "фантастично изживяване", а целта на тестовете е да се оцени състоянието на инструмента, но и да се разбере по-добре какво го прави "изключителен", по-специално чрез анализ на структурата на дървесината му.

Собственост в продължение на почти четиридесет години на маестрото, който го завещава на родния си град Генуа след смъртта си, "Оръдието", наречено така заради силата на своя "глас", е изработено през 1743 г. от известния майстор на цигулки от Кремона Джузепе Гуарнери.

Собственост в продължение на почти четиридесет години на маестрото, който го завещава на родния си град Генуа след смъртта си, цигулката "Ил Каноне" е от най-известните цигулки в света (Източник: www.museidigenova.it)

Смятана за безценна, в наши дни цигулката е шедьовърът на музея в Генуа, откъдето се изнася рядко и само при най-строги мерки за сигурност. Сред малкото хора, на които се позволява да свирят на нея, са победителите в международния конкурс за цигулки "Паганини", който се провежда на всеки две години в Генуа.

Още

Българският концертмайстор Веселин Демирев със своята цигулка "Гуарнери" на врачанска сцена

Българският концертмайстор Веселин Демирев със своята цигулка "Гуарнери" на врачанска сцена

Въпреки това инструментът пътува чак до Гренобъл за анализ в Европейския център за синхротронно лъчение (ESRF) - ускорител на частици от четвърто поколение.

Използваната техника, наречена рентгенова микротомография, е тествана предварително на две други цигулки от съображения за сигурност. Тя предлага възможност за реконструиране на триизмерно изображение на цигулката до нивото на клетъчната структура на дървото, с възможност за локално увеличение в микрометричен мащаб, обясняват специалистите, отговарящи за проекта.

За целите на изследването, извършено по искане на ръководството на конкурса "Паганини", инструментът е затворен в стъклена тръба, поставена върху машина, която на свой ред е затворена в по-голяма стъклена клетка, така че да се запазят подходящи условия на температура и влажност - "най-големият ни страх", казват членовете на научния екип.

Още

Духът на Белгия в концертите на Мартина Табакова - пиано, Атанас Кръстев - виолончело и Кремена Оксенкруг - цигулка

Духът на Белгия в концертите на Мартина Табакова - пиано, Атанас Кръстев - виолончело и Кремена Оксенкруг - цигулка

Анализът включва пълно сканиране, за да се направи карта на възможните дефекти, от които учените в крайна сметка откриват "много малко". След това важните области са наблюдавани още по-отблизо, обяснява Пол Тафоро от изследователския екип.

Използвайки много ниска доза рентгенови лъчи, учените са се стремили да не излагат цигулката на "никакъв риск", казва бившият палеонтолог, който през последните години е отговарял за други ценни артефакти, сред които редките вкаменелости на пернатия динозавър Археоптерикс.

"Първата цел е опазването. Ако някога се наложи определени дефекти да бъдат поправени, ние ще разполагаме с всички подробности, за да ги коригираме", казва Тафоро, за когото като цигулар любител работата по този инструмент е била "нещо като мечта".

"Вторият аспект е, че тя си остава изключителен инструмент заради звуковите си качества и с тези данни се надяваме да разберем по-добре защо има толкова високо качество на звука", допълва той.

Още

Ара Маликян – пътешественикът с цигулка

Ара Маликян – пътешественикът с цигулка

"Това фантастично преживяване, на кръстопътя на науката, музиката и историята, открива нови възможности за изучаване на съхранението на древните музикални инструменти", казва ръководителят на проекта Луиджи Паоласини.

"Логистиката беше много сложна, защото ние не сме музей. Музеите са свикнали да пренасят произведения на изкуството", допълва той, отбелязвайки, че инструментът е "застрахован за 30 милиона евро".

Резултатите от сканирането на цигулката ще отнемат месеци, за да бъдат анализирани в детайли.

Каквито и да са те, Алберто Джордано, куратор на безценния инструмент в Генуа, посочва, че е изключително важно да се проявява "изключителна предпазливост, дори въздържание" по отношение на цигулката, за да се гарантира, че тя ще бъде предадена "непроменена на бъдещите поколения".

Още

Цигулка на 310 г. и за £250 хил. беше върната на собственика си

Цигулка на 310 г. и за £250 хил. беше върната на собственика си

Още

Юлиан Рахлин гостува на Софийската филхармония с Първия концерт за цигулка на Шостакович

Юлиан Рахлин гостува на Софийската филхармония с Първия концерт за цигулка на Шостакович

Още

Когато цигулката се смее и плаче, а публиката е омагьосана

Когато цигулката се смее и плаче, а публиката е омагьосана

Още

Продадоха цигулката на Алберт Айнщайн за 520 хиляди долара

Продадоха цигулката на Алберт Айнщайн за 520 хиляди долара

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Живко Петров трио представи предпремиерно във Варна своя нов албум „Beyond the Flesh”

Публиката чу пиесите, посветени на градовете Лондон, Осло и Ню Йорк, както и един енергичен бис за финал

Българският цигулар Марио Хосен и камерен оркестър Профундис ще представят концерт на свещи в Скопие

Известен със своята несравнима виртуозност и завладяващо сценично присъствие, Марио Хосен е свирил на престижни сцени по целия свят заедно с топ оркестри, включително Лондонската филхармония, Виенския симфоничен оркестър и много други

Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица MARO

Португалската изпълнителка, пристига за своя първи концерт в България, по покана на SOFIA LIVE FESTIVAL

Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР

Деветото издание на проекта ще представи изпълнения на традиционна музика и инструменти, а палитрата от гласове и звуци ще опише пъстрата музикална география на региона

Наближава първият концерт на Дзукеро във Варна на 27 април

Световноизвестният изпълнител стъпва в Двореца на културата и спорта с 11 страхотни музиканти

Пуснаха в продажба билетите за втория сезон "Съкровени гласове" с плеяда от най-големите световни оперни звезди

По покана на Соня Йончева и SY11 Events в България пристигат Виторио Григоло, Пьотр Бечала, Роландо Вийязон, Джойс ДиДонато. С рецитал ще се включи и самата Соня Йончева