Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Юлиан Рахлин гостува на Софийската филхармония с Първия концерт за цигулка на Шостакович

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Юлиан Рахлин гостува на Софийската филхармония с Първия концерт за цигулка на Шостакович

Джон Малкович, Жерар Депардийо и Анджела Басет са сред феновете на цигуларя

Юлиан Рахлин (Източник: Софийска филхармония)

Още

Юлиан Рахлин дирижира първия концерт на Софийската филхармония за 2022 година

Юлиан Рахлин дирижира първия концерт на Софийската филхармония за 2022 година

Разтърсващият Концерт за цигулка №1 от Дмитрий Шостакович ще звучи в изпълнение на Юлиан Рахлин и Софийската филхармония на 10 февруари. Това е едно от най-виртуозните произведения за цигулка.

Трудната солова партия изисква висше техническо и артистично майсторство от изпълнителите, както и колосална енергия и издръжливост. Несъмнено Рахлин притежава всичко това, защото Концертът отдавна се е превърнал в негова визитка като цигулар. Диригент на вечерта е маестро Найден Тодоров, който допълва програмата с най-известната симфония на немския композитор Паул Хиндемит "Матис - художникът".

Софийска филхармония

Купи билетРоден във Вилнюс и израстнал във Виена, Юлиан Рахлин се утвърждава като един от най-добрите съвременни музиканти още на невръстна възраст. След като спечелва наградата "Млад музикант на годината" на конкурса "Евровизия" в Амстердам през 1988, той става най-младият солист, свирил някога с Виенската филхармония, дебютирайки под палката на Рикардо Мути.

Музикантът свири с най-големите световни оркестри под диригентството на Лорин Маазел, Рикардо Мути, Владимир Ашкенази, Бернард Хайтинк, Марис Янсонс, Джеймс Ливайн, Невил Маринър, Зубин Мета, Йехуди Менухин, Кшищоф Пендерецки, Андре Превен, Мсистлав Ростропович и Ека-Пекка Салонен. Сред партньорите му са Марта Аргерич, Наталия Гутман, Йефим Бронфман, Гидон Кремер, Юрий Башмет, Лейф Уве Андснес, Максим Венгеров, Миша Майски, Ланг-Ланг, Жанин Янсен.

Записите му за "Sony Classical", "Warner Classics" и "Deutsche Grammophon" срещат навсякъде възторжен прием. "New York Times" го нарича "виртуоз със сърце и осанка на шампион".

Юлиан Рахлин (Снимка: Василка Балевска, Софийска филхармония)

Купи билетСред почитателите на звездата са Джон Малкович,, Анджела Басет, Били Джоел, Жерар Депардийо и покойните вече Шон Конъри и Роджър Мур, които с удоволствие се включват в неговите благотворителни концерти.

"Никога не съм искал да бъда просто цигулар, да печеля пари и да бъда известен", казва Рахлин, който изнася около десетки безплатни концерта всяка година за различни благотворителни каузи. Той е и посланик на добра воля за UNICEF "Моят принос към света е малък, но ако всички направим нещо, тогава ще усетим голяма разлика."

Напоследък музикантът се утвърждава и като диригент с характерен динамичен стил, витална интерпретация и все по-налагащо се присъствие на международната сцена. След дебюта си на диригентския пулт през 1998, той работи с Академията "Сейнт Мартин ин дъ Фийлдс", филхармонията на Копенхаген, Английския камерен оркесър, Израелската филхармония, симфоничния оркестър на Люцерн и Камерния оркестър на Цюрих. Главен гост-диригент е на "Royal Northern Sinfonia", Филхармоничния оркестър на Турку и Симфоничния оркестър на Кристиансан.

Още

 Музикално пиршество с Юлиан Рахлин и Сара МакЕлрави

Музикално пиршество с Юлиан Рахлин и Сара МакЕлрави

Изявява се с оркестър "Камерата" - Залцбург, Немската камерна филхармония, ансамбъл "Московски виртуози" и Словенската филхармония.

Като камерен музикант Юлиан Рахлин се изявява редовно с Итамар Голан, Денис Кожухин, Денис Мацуев, Миша Майски, Сара МакЕлрави, Вилде Франг и Жанин Янсен.

Рахлин свири на цигулка "ex Liebig" Stradivari (1704) и виола "Lorenzo Storioni" (1785), любезно предоставени му от Dkfm. Angelika Prokopp Privatstiftung.

Билети за концерта са налични на касата на зала "България" и в Ивентим.

Още

Звездният виолончелист Готие Капюсон за първи път в България

Звездният виолончелист Готие Капюсон за първи път в България

Още

Светлин Русев и Саша Мякиля отново на сцената на зала "България"

Светлин Русев и Саша Мякиля отново на сцената на зала "България"

Още

Софийската филхармония и маестро Найден Тодоров с награди "Кристална лира"

Софийската филхармония и маестро Найден Тодоров с награди "Кристална лира"

Още

Виртуозът Светлин Русев и маестро Саша Гьотцел със стилна френска програма в зала "България"

Виртуозът Светлин Русев и маестро Саша Гьотцел със стилна френска програма в зала "България"

 

 

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Празнуваме Димитър Воев с "Част от колекция" в седмицата на неговия рожден ден

Спектакълът на Иван Юруков е с фрагменти от песни на „Нова генерация“ и по текстове от книгата "Поздрави от мене боговете"

"Жените в барока" с концерт в Националната художествена галерия

В програмата присъстват творби на Антонио Вивалди, Жан-Филип Рамо, Перголези, Алесандро Скарлати, Антонио Сарторио

Концерт - промоция на албума, в памет на младата актриса Лорина Камбурова

Събитието е на 27-ми май, денят, в който се навършва точно 1 година от смъртта на талантливата актриса и музикантка

"Кантус Фирмус" засне първия си музикално-образователен филм за деца

Той е по приказката на Сергей Прокофиев "Петя и вълкът"

Веселин Стоянов и Софийската филхармония спечелиха сърцата на виенската публика

В напълно разпродадената Златна зала на Муизкферайн българските филхармоници и маестро Найден Тодоров спечелиха близо 1600 нови почитатели

Легендарните Hooverphonic идват за концерт в София на 25 май

Вокалист в предстоящия концерт на белгийската трип-хоп формация е харизматичната Гейке Арнарт, изпълнителка на смаш хита от 90-те "Mad About You"