Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Българският концертмайстор Веселин Демирев със своята цигулка "Гуарнери" на врачанска сцена

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Българският концертмайстор Веселин Демирев със своята цигулка "Гуарнери" на врачанска сцена

Концертът е на 23 февруари в Градската концертна зала. Ще бъде дирижиран от мексиканския диригент Хектор Гусман

Българският концертмайстор Веселин Демирев (Снимка: Мая Ценова/БТА)

Още

Цигуларят Васко Василев и Академичният народен хор на АМТИИ представят общ проект в Испания

Цигуларят Васко Василев и Академичният народен хор на АМТИИ представят общ проект в Испания

Българският концертмайстор Веселин Демирев, който живее и развива своята кариера в Олборг, Дания, се завръща на врачанска сцена след успешните си концерти със Симфониета-Враца в последните години, съобщиха от културния институт пред БТА.

Демирев, които е и постоянен гост-концертмайстор на Orquesta Sinfonika de Madrid - най-старият симфоничен оркестър в Испания, ще е солист в предстоящия концерт под надслов "Майстори на цигулката", който ще бъде дирижиран от мексиканския диригент Хектор Гусман.

Той е музикален директор на Симфоничния оркестър на Плейноу (PSO), на Irving San Angelo and Corpus Christi Symphony Orchestras в САЩ и почетен диригент на Филхармонията на Халиско в Мексико.

Ще бъдат изпълнени Концерт за цигулка и оркестър в ре минор, оп.47 от Ян Сибелиус и Симфония №1 в до минор, оп.68 от Йоханес Брамс. Пред журналисти диригентът Хектор Гусман каза, че е за първи път във Враца, но за четвърти път България.

За първи път е посетил нашата страна преди 15 години, за да избере български музиканти, които да работят в Мексико. По думите му сега се чувства "много добре дошъл" във Враца и в оркестъра, и се радва, че артистите веднага изпълняват изискванията му, защото това е най-хубавото за един диригент.

Още

Световноизвестната цигуларка Мидори свири за София

Световноизвестната цигуларка Мидори свири за София

"Програмата е много трудна, този концерт на Сибелиус е един от най-трудните, които е писал и въпреки, че го е преработил - го е направил по-труден", сподели за БТА и Веселин Демирев. Той обясни, че репертоарът е избран от Гусман, но той предварително е знаел за желанието на цигуларя да свири произведение на финландския композитор Сибелиус.

Концертът ще е на 23 февруари, в Градската концертна зала.

Публиката ще може да се наслади на звука на инструмента, на които свири българският цигулар. Направен е от великия майстор Йозеф Гуарнери през 1701 г. Преди него цигулката е била притежание на концерт-майстор на Лондонската симфония от 30-те години на миналия век, след което никой не е свирил на нея.

"Живеех в Далас, когато се запознах с тази цигулка в един магазин - филиал на лондонски магазин, в който възстановяват стари инструменти. Познавах се с тримата майстори и един от тях, които знаеше, че си търся инструмент, ме извика. Беше в много лошо състояние", разказа Демирев. След 6-7 месечна реставрация успява да я купи с помощта на спонсор, на когото след това връща парите.

По думите му звукът й е прекрасен. "Има много специален звук, рядко от старите инструменти имат такъв брилянтен и в същото време сладък звук. Такава комбинация рядко се намира. Обикновено е или едното, или другото. Тя е нормален размер, но е по-тънка и като я види човек за първи път, се пита "Боже, как ще изкара нормален звук", а пък тя свири като за три", обясни известният цигулар.

По думите му причината за това качество е комбинация от майсторство и материал. "Такова дърво вече няма, такива майстори вече няма. Едно дърво, за да стане хубава свирка от него, трябва да стои около 100 години да съхне. Ние вече полетяхме в космоса, а не можем да направим една цигулка като Страдивари навремето.

С всичките технологии, с които може да се сканира лакът как е направен например, може да се направи перфектното 3D на цигулката и да се види как е изработена... Но въпреки това няма майстор, който да го постига", посочи Веселин Демирев.

Още

Максим Ешкенази и Лора Маркова гостуват на Симфониета-Враца в концерта "Вдъхновение"

Максим Ешкенази и Лора Маркова гостуват на Симфониета-Враца в концерта "Вдъхновение"

Още

Легендарният пианист Бруно Канино в "Концерти за двама" с Тодор Петров и Симфониета-Враца

Легендарният пианист Бруно Канино в "Концерти за двама" с Тодор Петров и Симфониета-Враца

Още

Симфониета-Враца открива концертния си пролетен полусезон на 3 февруари с "Оперна гала"

Симфониета-Враца открива концертния си пролетен полусезон на 3 февруари с "Оперна гала"

Още

Вадим Репин ще свири на Гуарнери дел Джезу от 18 век в София и Пловдив

Вадим Репин ще свири на Гуарнери дел Джезу от 18 век в София и Пловдив

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Живко Петров трио представи предпремиерно във Варна своя нов албум „Beyond the Flesh”

Публиката чу пиесите, посветени на градовете Лондон, Осло и Ню Йорк, както и един енергичен бис за финал

Българският цигулар Марио Хосен и камерен оркестър Профундис ще представят концерт на свещи в Скопие

Известен със своята несравнима виртуозност и завладяващо сценично присъствие, Марио Хосен е свирил на престижни сцени по целия свят заедно с топ оркестри, включително Лондонската филхармония, Виенския симфоничен оркестър и много други

Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица MARO

Португалската изпълнителка, пристига за своя първи концерт в България, по покана на SOFIA LIVE FESTIVAL

Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР

Деветото издание на проекта ще представи изпълнения на традиционна музика и инструменти, а палитрата от гласове и звуци ще опише пъстрата музикална география на региона

Наближава първият концерт на Дзукеро във Варна на 27 април

Световноизвестният изпълнител стъпва в Двореца на културата и спорта с 11 страхотни музиканти

Пуснаха в продажба билетите за втория сезон "Съкровени гласове" с плеяда от най-големите световни оперни звезди

По покана на Соня Йончева и SY11 Events в България пристигат Виторио Григоло, Пьотр Бечала, Роландо Вийязон, Джойс ДиДонато. С рецитал ще се включи и самата Соня Йончева