Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

На 12 декември с "Една нощ във Венеция" тенорът Пеньо Пирозов празнува юбилей

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

На 12 декември с "Една нощ във Венеция" тенорът Пеньо Пирозов празнува юбилей

Солистът на Музикалния театър отбелязва 20 години на сцената

Пеньо Пирозов - Белият коминочистач в "Малката кибритопродавачка" (Снимка: Национален Музикален театър)

На 12 декември, навръх рождения си ден, един от изявените солисти на Музикалния театър - тенорът Пеньо Пирозов - чества 20 години на сцената на театъра.

Спектакълът "Една нощ във Венеция" не е избран случайно - в него Пирозов за първи път играе главна роля на професионална сцена - това е ролята на Гуидо, Херцогът на Урбино.

Като Гуидо в "Една нощ във Венеция" (Снимка: Национален Музикален театър)

Оперетата на Щраус "Една нощ във Венеция" е един от най-дълго играните спектакли на Музикалния театър. От 2001 година една от любимите оперети на Щраус се играе при пълни зали. С него Музикалният театър гастролира с голям успех на сцените в цяла немскоезична Европа и в Япония, където са изиграни над 150 представления.

Пеньо Пирозов казва, че усеща Музикалния театър като своя съдба и свой дом. Страстта му към музиката идва, докато е ученик в Художественото училище в Казанлък. Там прави рок група и композира рок музика. Операта го завладява завинаги след като чува изпълненията на Тримата тенори и разбира, че може да пее като тях. По това време той учи за зъботехник, но разбира, че призванието му е другаде. През 2001 година се дипломира в Държавната музикална академия "Панчо Владигеров" в класа на Христина Ангелакова - специалност "Оперно пеене". Веднага след това е приет за солист-артист в ДМТ "Стефан Македонски", където е един от водещите солисти и досега.

Пеньо Пирозов и Добрина Икономова в "Уестсайдска история" (Снимка: Национален Музикален театър)

"Когато пея опера или оперета усещам емоцията на физическо ниво" - признава тенорът на Музикалния театър. "Това състояние на пеене ме кара да се чувствам в друго измерение, не на земята" - казва още Пирозов.

Тенорът Пеньо Пирозов се утвърждава като водещ солист на Музикалния театъра с ролите си: Граф Тасило от "Графиня Марица" на Калман, Шандор Баринкай от "Цигански Барон" на Щраус, Едвин от "Царицата на чардаша" на Калман, Херцогът на Урбино от "Една нощ във Венеция" на Щраус, Павлин от "Българи от старо време" на Асен Карастоянов, Алфред от "Прилепа" на Щраус, Парис от "Хубавата Елена" - Офенбах, Граф Данило и Камий дьо Росийон от "Веселата Вдовица" на Лехар, Хадес от "Орфей в ада" на Офенбах и други.

С Марияна Арсенова в "Цигански барон" (Снимка: Национален Музикален театър)

Роден е на 12.12.1969 г. Средното си образование завършва в ССХУ "Дечко Узунов" - Казанлък с профил "Промишлен дизайн". През 2001 г. се дипломира ДМА "Панчо Владигеров" в класа на Христина Ангелакова - оперно пеене, след което е приет за солист-артист в ДМТ"Стефан Македонски". Вокалната си техника през годините е развивал с такива имена като Никола Николов, Александрина Милчева, Анна Томова-Синтов и Гена Димитрова. Специализира в Salzburg при проф. Борис Баков. През годините е дирижиран от Руслан Райчев, Генадий Рождественски, Росица Баталова, Юли Дамянов, Григор Паликаров, Игор Богданов, Огнян Митонов и много други. Утвърждава се като водещ тенор в репертоара на Музикалния театъра с ролите:

Участва във всички продукции на Музикалния театър от 2001 г. нататък в Германия, Люксембург, Холандия, Австрия, Швейцария, Англия, Дания, Норвегия, Япония, Гърция.

На 22 май 2006 г. участва в изпълнението на "Реквием " в ре минор от В.А.Моцарт под палката на Генадий Рождественски , а сопрановата партия е изпълнена от Анна Томова - Синтов.

През сезон 2009-10 на "Софийската Националната опера и балет" дебютира в ролята на херцога от "Риголето" и в европейската продукция на "Истинското постоянство" - Хайдн в ролята на граф Енрико.

С Марияна Арсенова в "Царицата на Чардаша" (Снимка: Национален Музикален театър)

На 12.12.2012 г. в легендарната зала "България" реализира своя първи продуцентски проект на детската оперета "Малката кибритопродавачка" по музика на Румен Бояджиев - син и либрето на Венелин Методиев. Спектакъла получава наградата на публиката за премиера през 2013 г. от слушателите на предаването "Алегро виваче" по БНР. За период 2012 - 14 г. е заместник кмет по културата, спорта и социалните дейности на район "Изгрев" - София, но не прекъсва своята артистична дейност. Репертоара му включва оперни арии, италиянски канцонети, сарсуели, мюзикълни арии и популярни песни. През 2014г. реализира канцонетния спектакъл "Musica proibita" който се представя в Градската галерия - София, Камерна зала "България" и Филхармония Бургас.

Пеньо Пирозов в "Херцогинята от Чикаго" (Снимка: Национален Музикален театър)

От 2015 г. освен че е артист-солист става и част от ръководния екип на ДМБЦ - София като координатор проекти. Участва активно в реализацията на множество проекти от новата продукция на театъра, като Орфей в ада, Бягство, Царицата на чардаша, множество концерти и гостувания из страната. През 2018 г. в продукцията на "Фантома на операта" е и асистент-сценограф. Предстои му защита на магистратура в НБУ по Ард мениджмънт и управление на културни институции.

Още

Еделина Кънева представя "Всичките мои мъже"

Еделина Кънева представя "Всичките мои мъже"

Още

Флашмоб под звуците на Йохан Щраус (галерия)

Флашмоб под звуците на Йохан Щраус (галерия)

Още

Марияна Арсенова повдига завесата на Музикалния театър - сърбин поставя "Цигулар на покрива"

Марияна Арсенова повдига завесата на Музикалния театър

Още

Оперетата ще "вдигне" новогодишна наздравица с "Прилепът" на Щраус и шампанско за зрителите

Оперетата ще "вдигне" новогодишна наздравица с "Прилепът" на Щраус и шампанско за зрителите

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Трио Лобковиц Виена" ще участват в Австрийски музикални седмици в Пловдив

Два изключителни концерта в рамките на юбилейното 25-то издание

Русенската филхармония и маестро Емил Табаков откриват 60-ото издание на "Мартенски музикални дни"

Програмата тази вечер включва изпълнение на Първия виолончелов концерт на Шостакович, чиято 115-годишнина честваме тази година, и Фантастична симфония на Берлиоз

Четирикратният носител на „Грами“ Антонио Санчес ще бъде гост на седмия Plovdiv Jazz Fest

Специалният проект „Четири млади дами пеят джаз“ ще открие фестивала 29 октомври от 20:00 часа в Дома на културата "Борис Христов"

КласикАрт струнен квартет и ансамбъл подготвя вълнуващ сезон с подкрепата на Софийска филхармония

Вижте какви музикални преживявания се ви подготвили Калина Христова, Росен Иванов, Евгения Бааджиева-Димова, Кристиана Михайлова, Михаил Михайлов и Явор Добрев

Цигуларят от новото поколение Сергей Хачатрян и диригентката Кери-Лин Уилсън гостуват в София

Едни от най-горещите имена на класическата музика излизат на българска сцена на 23 септември

Васил Петров закрива летния сезон в Созопол на 22 септември

Концертът SymphoNY way ще се състои в Летен театър "Аполония" в град Созопол