Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Мила Георгиева и Зорница Иларионова се събират за концерта "Импресионизъм и романтика"

ХАРМОНИЯ ПО НОТИ

Мила Георгиева и Зорница Иларионова се събират за концерта "Импресионизъм и романтика"

Специален гост в програмата е испанският пианист Лео Де Мария

Зорница Иларионова (Източник: Кантус Фирмус)

Още

Талантливата българска цигуларка Антоанета Вельова със сребърна награда от конкурс в Берлин

Талантливата българска цигуларка Антоанета Вельова със сребърна награда от конкурс в Берлин

Цигуларките Мила Георгиева и Зорница Иларионова са две изключително талантливи и много чаровни дами, чиито изпълнения носят вдъхновение и неповторима наслада.

Всяка от тях развива ярка самостоятелна кариера, но и за двете камерната музика е любимо допълнение към големите им солистични изяви с оркестър.

Мила и Зорница са в основата на камерния концерт "Импресионизъм и романтика" от програмата на XXIV-тия "Европейски музикален фестивал" на 31 март от 19:30 в Централния военен клуб.

Източник: Кантус Фирмус

Купи билетТова няма да е първата обща изява на двете цигуларки, но за първи път ще ги чуем заедно в камерен ансамбъл.

Техни партньори на сцената ще бъдат талантливите български инструменталисти Евгени Ноев (виола) и Кристиян Чернев (виолончело), а специален гост на събитието е изявеният испански пианист Лео Де Мария, гостуващ за първи път у нас.

Носител на повече от 40 национални и международни награди от конкурси, той е професор по пиано във Факултета по музика и сценични изкуства на Университета "Алфонсо X-ти Ел Сабио" в Мадрид и Висшето училище "Forum Musikae".

Мила Георгиева (Източник: Кантус Фирмус)

Де Мария започва музикалното си образование в испанската столица, след което завършва магистърска степен при маестро Павел Гилилов в Залцбургския университет "Моцартеум".

Концертът "Импресионизъм и романтика" представя творби от два ключови периода в музикалната история, обхващайки богат спектър от музикални образи. Програмата започва с 5 пиеси за две цигулки и пиано от Дм. Шостакович, написани по теми от негова филмова, балетна и театрална музика.

Още

Световноизвестната цигуларка Мидори свири за София

Световноизвестната цигуларка Мидори свири за София

Аранжиментите са на Левон Атовмян (1901-1973), арменски композитор и аранжор, близък приятел на Шостакович. Импресионизмът в програмата е застъпен с две композиции от Морис Равел.

Една от тях е ранният Струнен квартет във фа мажор, създаден от 28-годишния композитор и считан за първия му голям шедьовър. Другата творба е прочутата хореографска поема "Валсът". Написана първоначално за голям оркестър, тя е преработена по-късно от автора за соло пиано. Именно тази версия, поставяща високи технически и интерпретаторски изисквания пред изпълнителя, ще представи в концертната вечер пианистът Лео Де Мария.

Испанският пианист Лео Де Мария (Източник: Кантус Фирмус)

Основната композиция в програмата - Клавирен квинтет във фа минор, оп. 34 от Йоханес Брамс често е наричан "венецът на неговата камерна музика".

Още

Темпераментната цигуларка Соянг Юн и Саша Гьотцел гостуват на Софийската филхармония на 30 април

Темпераментната цигуларка Соянг Юн и Саша Гьотцел гостуват на Софийската филхармония на 30 април

Творбата се ражда трудно, след като първоначално е замислена като струнен квинтет, после преработен в соната за две пиана, докато през 1865 г. достига окончателния си вид: шедьовър, който завладява със своята емоционална интензивност и дълбока философска лирика.

Билетите за концерта "Импресионизъм и романтика" са в продажба онлайн на Ticketsbg и на мястото на събитието 1 час преди началото на концерта.

"Европейски музикален фестивал" - София се реализира от "Кантус Фирмус" с финансовата подкрепа на Министерството на културата и с подкрепата на Столичната община.

Още

Световнопризнатата цигуларка Мила Георгиева ще свири в зала "България"

Световнопризнатата цигуларка Мила Георгиева ще свири в зала "България"

Повече за артистите:

Мила Георгиева е родена в семейство на музиканти. Тя е учила при Дороти Дилей и Чо Лианг Лин в "Джулиард Скул" в Ню Йорк, както и при Ифра Нийман в "Гилдхол Скул" в Лондон. Била е солистка на Гевандхаус оркестър в Лайпциг под диригентството на Курт Мазур и Херберт Бломщед, Бамбергски симфоничен оркестър с диригент Жорж Претр, Тонхале оркестър под диригентството на Ричард Хикокс, Цюрихския камерен оркестър, оркестрите на Белгийското радио, на Нидерландското радио и телевизия, Камерния оркестър "Ференц Лист" в Будапеща, Симфоничния оркестър RIAS и др. От сезон 2002/2003 Мила Георгиева е първи концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт. Свири на цигулка "Страдивариус" от 1703 г.

Нейната кариера в България през последните две десетилетия е тясно свързана с Оркестър "Кантус Фирмус" (известен също като Оркестър на Класик ФМ радио). Тя свири за първи път като солистка на състава през 2004 година в емблематичния цикъл "Концертмайсторите". През следващите години изпълнява с този оркестър повечето от най-крупните концерти от цигулковия репертоар - Брамс, Бетовен, Чайковски, Сибелиус, Моцарт и др. С голям интерес от публиката бяха посрещнати и проектите й от последните няколко сезона - "Танго и Кампанела", "Кино и Класика" и "Годишните времена от Вивалди и Пиацола", реализирани отново с Оркестър "Кантус Фирмус".

Още

Цигуларката Зорница Иларионова с високо признание от Прочида - културната столица на Италия

Цигуларката Зорница Иларионова с високо признание от Прочида - културната столица на Италия

Зорница Иларионова завършва с отличие НМУ "Л. Пипков" в София в класа по цигулка на Благородна Танева. Продължава образованието си в Кралската академия за музика "Кралица София" в Мадрид, както и в класа по цигулка на проф. Марио Хосен в НБУ. Специализира и при именития професор Захар Брон.

Още докато учи, започва активно да концертира у нас, в Испания, Швейцария, Австрия, Франция, Германия и Турция. През 2020 г. Зорница спечели приза на публиката "Музикант на годината 2019", при това в две категории - "Активна творческа дейност" и "Ансамбъл на годината" - в дуо с пианистката Мартина Табакова. Носител е на призовите награди от престижните конкурси "Леополд Белан" в Париж, Международен конкурс за млади изпълнители в Москва, Международния конкурс за млади изпълнители "Охрид", и Конкурса "Рудолф Баршай" в Санкт Петербург.

Уникалната комбинация от технически умения, ярка артистичност и завладяваща страст на изпълнението утвърждават Лео Де Мария като един от най-добрите изпълнители от своето поколение.

Още

Младата цигуларка Ива Недева, свирила пред английската кралица, идва за концерт във Варна

Младата цигуларка Ива Недева, свирила пред английската кралица, идва за концерт във Варна

Роден в Мадрид през 1995 г., той започва своето музикално обучение на 11-годишна възраст. Учи във Факултета по музика и сценични изкуства на университета "Алфонсо X-ти, Ел Сабио" в Мадрид под ръководството на маестро Леонел Моралес, а по-късно завършва магистърска степен с маестро Павел Гилилов в Университета "Моцартеум" в Залцбург. В момента е професор по пиано във Факултета по музика и сценични изкуства на Университета Алфонсо X Ел Сабио в Мадрид (UAX) и Висшето училище "Forum Musikae" (FMK).

Още

Млад италиански пианист свири в Софийската градска художествена галерия

Млад италиански пианист свири в Софийската градска художествена галерия

Лео де Мария е носител на повече от 40 национални и международни награди от конкурси, сред които Ciudade de Ferrol (Испания), MozARTè (Германия), Grand Prix de Lyon (Франция), Националната награда Cultura Viva 2018, конкурсите "Йохан Непомук Хумел" в Братислава (WFIMC), "Санта Чечилия", Порто в Португалия (WFIMC), "Епинал", Франция (WFIMC), "Руска музика" в Италия, "Нови звезди" в Германия, "Valsesia Musica" в Милано и във фестивала-конкурс в Рио де Жанейро в Бразилия.

Концертната му дейност го отвежда в различни части на света, където изнася концерти: Германия, Полша, Португалия, Австрия, Италия, Турция, Словения, Китай, Мексико, САЩ и др. В Испания той свири за Фондация "Йехуди Менухин" в присъствието на Нейно Величество Кралица София, участва в цикъла "Descubre" в Националната аудитория на Мадрид с Националния оркестър на Испания, изнася концерти в много испански градове.

Още

Младата пианистка Бояна Бъчварова спечели вота на публиката в Националния конкурс "Кантус Фирмус"

Младата пианистка Бояна Бъчварова спечели вота на публиката в Националния конкурс "Кантус Фирмус"

Гостувал е също в чужбина като солист на Словашкия национален филхармоничен оркестър в Братислава, Симфоничния оркестър на Порто (Португалия), в Италия със симфоничните оркестри на Сан Ремо и Гросето, Държавния симфоничен оркестър на Бурса (Турция), Симфоничния оркестър на Торун ( Полша), в Мексико с Младежки оркестър на Университета "Едуардо Мата" (Мексико Сити), Бразилски симфоничен оркестър в Рио де Жанейро (Бразилия). В Испания той свири с Филхармонията на Малага (OFM), със Симфоничния оркестър на Галисия (OSG), Симфоничния оркестър на Кастилия и Леон (OSCyL), с Националния оркестър на Испания (OCNE) и др.

През 2022 г. Лео Де Мария е поканен за участие в цикъла "Пилар Байона" в Сарагоса. В неговото XXV издание са включени имена като Григорий Соколов, Алесио Бакс, Хоакин Ачукаро и други. През 2019 г. младият пианист изнася 12 концерта в основни музикални центрове на Китай.

Още

Пианистката Елена Башкирова ще свири за пловдивската публика музика от любимия си композитор

Пианистката Елена Башкирова ще свири за пловдивската публика музика от любимия си композитор

Евгени Ноев Николов е роден в София през 1972 г. в семейство на музиканти. Започва да свири на цигулка в ранна детска възраст и завършва НМУ "Л. Пипков" в класа на проф. Евелина Арабаджиева. Продължава образованието си в НМА "П. Владигеров" при проф. Петър Христосков, където придобива бакалавърска и магистърска степен. Посещава майсторски класове при известният педагог Ифра Нийман.

Лауреат е на множество национални и международни конкурси.

Между 2004 и 2008 година обикаля Европа с Камерен ансамбъл Кьолн, с който изнася десетки концерти и като солист.

През годините е бил концертмайстор на оркестъра на НМТ "Ст. Македонски", на оркестър Симфониета "София" и на множество фестивални оркестри, а от 2009 година е част от камерен ансамбъл "Софийски солисти".

Още

Пианистът Иван Мелон Люис и саксофонистът Ариел Брингес разказват за кубинската душа

Пианистът Иван Мелон Люис и саксофонистът Ариел Брингес разказват за кубинската душа

От 2008 г. води клас по цигулка в НМУ "Любомир Пипков" - София.

Евгени записва и свири активно като солист и камерен изпълнител и от 2021 г. се изявява и като виолист на концертният подиум.

От началото на 2024 г. Евгени Ноев е назначен за концертмайстор на Софийската опера.

Кристиян Чернев е роден в България. Музикалното му обучение преминава в Болонската консерватория във Франция и след това в НМА "Проф. Панчо Владигеров" в София. Бил е водач на виолончеловата група на Плевенската филхармония. През 2000 г. става втори водач на Филхармоничния оркестър "Ква-Зулу Натал" (Южна Африка), а от 2007 г. е водач и във Филхармонията на Кейптаун.

От 2009 г. работи като преподавател по виолончело в Южноафриканския колеж по музика към университета в Кейптаун.

Купи билетМежду 2006 и 2015 г. преподава виолончело и в Международното германско училище в Кейптаун, Южна Африка. Носител е на Първа награда от Международния конкурс в Херан, Чехия и Първа награда от Националния конкурс "Св. Обретенов" в Провадия.

От 2020 г. е поканен да участва в ансамбъла за съвременна музика "MYX"D" - камерен квинтет, който през 2021 г. успешно дебютира в Театрална работилница "Сфумато" с концерт-спектакъла "В тишината" - театър на звука от композитора Асен Аврамов, написан специално за ансамбъла.

Още

Роберто Фонсека от Buena Vista Social Club: Винаги нося парче от Куба там, където свиря

Роберто Фонсека от Buena Vista Social Club: Винаги нося парче от Куба там, където свиря

Още

Носителят на "Грами" Иван Мелон Люис: Куба и България са далеч една от друга, но има нещо общо между нас

Носителят на "Грами" Иван Мелон Люис: Куба е далеч от България, но има нещо общо между нас

Още

"Цигуларят на дявола" оживява с концерт и специална прожекция

"Цигуларят на дявола" оживява с концерт и специална прожекция

Още

Цигуларят Светлин Русев е солист и диригент на Софийската филхармония тази вечер в Зала "България"

Цигуларят Светлин Русев е солист и диригент на Софийската филхармония тази вечер в Зала "България"

Още

Дина Шнайдерман открива таланта на младия цигулар Максим Цеков

Дина Шнайдерман открива таланта на младия цигулар Максим Цеков

Още

КласикАрт и маестро Людмил Ангелов представят камерни шедьоври на Малер, Щраус и Прокофиев

КласикАрт и маестро Людмил Ангелов представят камерни шедьоври на Малер, Щраус и Прокофиев

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Българският цигулар Марио Хосен и камерен оркестър Профундис ще представят концерт на свещи в Скопие

Известен със своята несравнима виртуозност и завладяващо сценично присъствие, Марио Хосен е свирил на престижни сцени по целия свят заедно с топ оркестри, включително Лондонската филхармония, Виенския симфоничен оркестър и много други

Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица MARO

Португалската изпълнителка, пристига за своя първи концерт в България, по покана на SOFIA LIVE FESTIVAL

Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР

Деветото издание на проекта ще представи изпълнения на традиционна музика и инструменти, а палитрата от гласове и звуци ще опише пъстрата музикална география на региона

Наближава първият концерт на Дзукеро във Варна на 27 април

Световноизвестният изпълнител стъпва в Двореца на културата и спорта с 11 страхотни музиканти

Пуснаха в продажба билетите за втория сезон "Съкровени гласове" с плеяда от най-големите световни оперни звезди

По покана на Соня Йончева и SY11 Events в България пристигат Виторио Григоло, Пьотр Бечала, Роландо Вийязон, Джойс ДиДонато. С рецитал ще се включи и самата Соня Йончева

Виртуозната Лия Петрова представя Корнголд в зала "България"

Диригент на вечерта на 18 април е Йоханес Калицке, който включва в програмата и Вариации "Енигма" от Елгар