Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Легендарният цигулар Дмитри Ситковецки с концерт и майсторски клас в София

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Легендарният цигулар Дмитри Ситковецки с концерт и майсторски клас в София

На 15 юни под палката на Григор Паликаров той ще представи Дивертименто за цигулка от Игор Стравински. Концерт за оркестър на Бела Барток допълва програмата на вечерта

Дмитри Ситковецки (Източник: Софийска филхармония)

Още

Цигулковата звезда Даниел Хоуп и маестро Найден Тодоров в концерт със Софийската филхармония

Цигулковата звезда Даниел Хоуп и маестро Найден Тодоров в концерт със Софийската филхармония

Софийската филхармония има удоволствието да си партнира с едно от големите имена на цигулковата школа - Дмитри Ситковецки.

На 15 юни под палката на Григор Паликаров той ще представи Дивертименто за цигулка от Игор Стравински. Концерт за оркестър на Бела Барток допълва програмата на вечерта.

Купи билетВ следващите два дена - на 16 и 17 май Ситковецки ще работи с изявени студенти от Националната музикална академия. Големият цигулар се включва с майсторски клас в проекта "Уроците на големите - майсторски класове на солистите на Софийската филхармония", който се реализира с подкрепата на Столична община по Програма "Култура".

Ренесансов човек и магнетична творческа сила, Дмитри Ситковецки е признат в целия свят като артист, оказал значително влияние върху всеки аспект от музикалния живот. С богата звукозаписна кариера, обхващаща повече от четири десетилетия, той е прочут в световен мащаб като цигулар, диригент, създател и аранжор и заема неоспорима и почтена позиция в музикалното общество като велика личност и педагог.

Софийска филхармония

Като цигулар и/или гост-диригент през сезон 2022-2023 г., и след това Ситковецки има участия Европа и Северна Америка. Той изпълнява камерна музика на Йерусалимския международен фестивал за камерна музика и дирижира "Israel Jerusalem Camerata" в Израел; свири на фестивала за камерна музика в Гуадалахара и дирижира "Orquesta Sinfonica Nacional" в Мексико. Участва в концерти в Берлин, Мексико Сити, Букурещ, Хавана, Истанбул, Баку, и София.

Ситковецки е също така председател на журито на Международния конкурс за цигулари "Джордже Енеску" в Румъния и член на журито на Международния конкурс за цигулари "Фриц Крайслер" в Австрия и "Concours Musical International de Montréal" в Канада. През лятото на 2023 той участва в 30-ия юбилеен сезон на фестивала Вербие.

Още

Кралицата на пианото Елизабет Леонская свири Григ и Шуман под диригентството на маестро Найден Тодоров

Кралицата на пианото Елизабет Леонская свири Григ и Шуман под диригентството на маестро Найден Тодоров

Ситковецки ръководи и своя последен и 20-и сезон като музикален директор на Симфоничния оркестър на Грийнсбъро в Северна Каролина. През последните две десетилетия начело на оркестъра, Ситковецки курира повече от 120 различни оркестрови програми от Бах до Брубек със солисти от световна класа.

Сред многобройните си постижения той разработи камерната поредица "Rice Toyota Presents "Sitkovetsky & Friends", консултира най-голямата инсталация на системата "Meyer" в САЩ в новия център за сценични изкуства "Steven Tanger" с 3000 места и поръча важни нови произведения от композитори като Яков Якулов и Марк Енгебретсън.

Купи билетПрез 1990 г. той основава "New European Strings Chamber Orchestra" (NES) - обединяващ най-изтъкнатите струнни изпълнители от най-добрите европейски ансамбли, както от руски, така и от западен музикален произход (отразявайки историята на живота на Дмитри). От 2003 г. Ситковецки работи като музикален директор на Симфоничния оркестър на Грийнсбъро, Северна Каролина, където е довел солисти като Еманюел Акс, Йефим Бронфман, Гарик Олсон и Пинкас Цукерман.

Предишни позиции на артистично ръководство включват Orquesta Sinfónica de Castilla y Leon (резидентен артист, 2006-2009 г.), Руския държавен симфоничен оркестър "Евгений Светланов" (главен гост-диригент, 2002-2005 г.) и оркестъра на Ълстър (главен диригент и Художествен съветник, 1996-2001).

През 2019 г. той отпразнува издаването на диск с рецитал на лейбъла Melodia, записан с победителя в конкурса "Чайковски" Лукас Гениушас - с програма, създадена като почит към легендарното дуо Фриц Крайслер и Сергей Рахманинов. Прочутата му кариера като цигулар е документирана в обширна дискография от повече от 40 записа, отразяваща впечатляващата широта на неговия репертоар.

Още

Григор Паликаров: Всеки концерт би следвало да е идеален...

Григор Паликаров: Всеки концерт би следвало да е идеален...

Неговите сътрудници в звукозаписите до момента включват оркестри като Лондонския симфоничен оркестър, Филхармония и Кралския оркестър Консертгебау, работещи с такива легендарни маестро като сър Колин Дейвис, Марис Янсънс, сър Невил Маринър и Йехуди Менухин.

Като солист той е свирил с водещи световни оркестри - включително Берлинската филхармония, Чикагския симфоничен оркестър, Кливланд, Лос Анджелис филхармония, Лайпциг Гевандхаус, Нюйоркската филхармония, NHK Symphony и Филаделфия, наред с други.

Софийска филхармония

Като се има предвид несравнимата му способност да превръща всеки проект в дългоочаквано артистично събитие, Ситковецки е поканен да създава, развива и ръководи редица фестивали, включително Музикалния фестивал в Корсхолм, Финландия (1983-1993 и 2002), Музикален фестивал "Сиатъл Интернешънъл" (1992-1997), Пътят на музиката на коприната, Азербайджан (1999) и Фестивалът дел Соле, Тоскана (2003-2006).

Купи билетПо време на мандата си на фестивала в Корсхолм, той е бил домакин на Алфред Шнитке, Кшищоф Пендерецки и Родион Шчедрин като резидентен композитор, свири с такива светила като Марта Аргерич, Владимир Ашкенази, Евгений Кисин, Миша Майски и др.

Билети за концерта са налични на касата на зала "България" и в Ивентим.

Проектът "Уроците на големите - майсторски класове на солистите на Софийската филхармония"се реализира с подкрепата на Столична община - Столична програма "Култура".

Още

Светлин Русев ще свири Прокофиев в заключителния концерт на Радиосимфониците

Светлин Русев ще свири Прокофиев в заключителния концерт на Радиосимфониците

Още

Григор Паликаров, Георги Черкин и Симфоничният оркестър на БНР заедно на сцената на зала "България" на 17 февруари

Григор Паликаров, Георги Черкин и Симфоничният оркестър на БНР заедно на сцената на зала "България" на 17 февруари

Още

Английски Барок от династията на Тюдорите и след тях

Английски Барок от династията на Тюдорите и след тях

Още

КласикАрт и Георги Черкин представят "Виртуозни класически и филмови шедьоври"

КласикАрт и Георги Черкин представят "Виртуозни класически и филмови шедьоври"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Секстетът "Страдивари" от Италия представи произведения от Брамс и Чайковски на фестивала "Варненско лято"

Шестимата членове на секстета са водещи музиканти от Симфоничния оркестър на академията "Санта Чечилия" в Рим

Музеят "Мария Калас" в Атина организира безплатни концерти по пълнолуние

Концертите ще се проведат на 21 юли от 20:00 ч. до 23:00 ч. и на 19 август от 19:00 ч. до 23:00 ч.

Швейцарската джаз пианистка Ирен Швайцер почина на 83-годишна възраст

Ирен Швайцер е самоука и почти не е може да чете ноти, поне в началото. Но това не попречи на възхода й на джаз сцената, отбелязва ДПА

Над пет хиляди души пяха с Брус Дикинсън в София

Събитието бе част от турнето на певеца за новия му дългоочакван албум "The Mandrake Project"

Площадът пред "Св. Александър Невски" се превръща в декор за операта "Рилският пустинник"

Премиерата ще се състои на 26, 27 и 28 юли от 21 ч. с благословията на патриарх Даниил и с нея "ще отдадем и почит на 100-годишнината от освещаването на Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"

Sofia Jazz Days се провежда за четвърта поредна година в кино "Кабана"

Вторият концерт от Sofia Jazz Days ще бъде на 2 август в кино "Кабана" от от 20:00 ч.