Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Иво Погорелич представя рецитал с Шопенова програма в зала "България"

В ДЪЛБИНИТЕ НА МУЗИКАТА

Иво Погорелич представя рецитал с Шопенова програма в зала "България"

На 24 ноември Иво Погорелич се завръща в София, този път с рецитал, който включва любими творби от обширния му репертоар

Иво Погорелич (Снимка: Софийска филхармония)

На 24 ноември Иво Погорелич се завръща в София, този път с рецитал, който включва любими творби от обширния му репертоар. Публиката в зала "България" ще чуе Баркарола, Берсьоз ("Приспивна")и Полонез-фантазия от Фредерик Шопен.

Купи билетУникален талант с иновативен подход, който вече няколко десетилетия остава на върха на музикалния Олимп.

Иво Погорелич е пианист, който не оставя публиката равнодушна. Приключенският му дух, ценен заради лекотата, с която открива нови възможности на музикалната изява, е облечен в пианизъм с най-висока естетическа стойност, неподражаема виртуозност и техническо майсторство.

Неговите предизвикателни изпълнения, оформени от изискан музикален вкус, какъвто вече се среща доста рядко, разширяват хоризонтите на тълкувание на пианистичната литература и утвърждават нови стандарти на клавирна интерпретация.

Още

Иво Погорелич - геният, от когото имаме нужда

Иво Погорелич - геният, от когото имаме нужда

Погорелич отдаван е доказал своето майсторство и е високо оценен не само от публиката, а и от критиците, а концертите му са придобили статуса на култови събития, очаквани с нетърпение.

Ограничено количество билети за рецитала все още са налични на касата на зала "България" и в Ивентим.

Погорелич е роден на 20 октомври 1958 в Белград, в музикантско семейство. Започва да свири на пиано от 7-годишна възраст, на 10 изнася първия си самостоятелен концерт.

След началните си занимания по музика в Белград продължава своето образование в Москва - най-напред в Централното музикално училище към Московската консерватория, в класа на Евгений Тимакин, а след това - между 1975 и 1980 - в Московската Консерватория, където учи при Вера Горностаева и Евгений Малинин.

Особено значение за него има контактът му с грузинската пианистка и педагог Алиса Кезерадзе, продължител на традицията на Александър Зилоти, последният ученик на Лист.

Още

Легендарният Иво Погорелич и маестро Найден Тодоров си партнират отново на 10 ноември

Легендарният Иво Погорелич и маестро Найден Тодоров си партнират отново на 10 ноември

На върха на музикалния Олимп

От средата на 70-те години на ХХ век започва първата поредица негови успехи. През 1975 печели конкурса в Загреб и скоро след това звукозаписната компания Jugoton издава първия му албум с творби от Дебюси, Прокофиев и Келемен. През 1978 концертира активно и заминава на двумесечно турне в САЩ като солист на Фестивалния оркестър на Дубровник.

Няколко месеца по-късно печели конкурса "Алесандро Казагранде" в Терни и тази победа му носи покани за редица изяви в Неапол, Милано, на Фестивала в Сполето и в други музикални центрове в Италия.

През 1980 Погорелич става лауреат на 14-ото издание на престижния музикален конкурс за пианисти в Монреал, на чийто финал изпълнява впечатляващо Третия клавирен концерт на Прокофиев. В същата година участва и на Десетия Международен конкурс "Шопен" във Варшава, където по необясними причини журито не го допуска до трети тур и това предизвиква огромен скандал.

Още

Венета Нейнска: Стремежът към по-добро бъдеще неминуемо е съпътстван от свободата и творчеството

Венета Нейнска: Стремежът към по-добро бъдеще неминуемо е съпътстван от свободата и творчеството

В знак на протест Марта Аргерич, член на журито, напуска конкурса, наричайки Погорелич "гений". Това безпрецедентно събитие силно развълнува световната музикална общественост, която смята именно Погорелич за истинския победител в този конкурс.

Само след година, през 1981, младият пианист доказва мнението на Марта Аргерич със соловия си концерт в Карнеги-хол, донесъл огромен успех.

Така започва шеметната международна кариера на Иво Погорелич. Случаят с конкурса "Шопен" привлича всеобщо внимание към него, той е канен за солови рецитали и концерти с оркестър в Европа, Северна Америка, Австралия и Япония; свири с най-престижните световни състави като Виенската и Берлинската филхармонии, симфоничните оркестри на Лондон, Бостън и Чикаго, филхармониите на Ню Йорк и Лос Анжелис, оркестрите "Тонхале" и "Концертгебау" - Амстердам. Дебютите му в Париж, Лондон, Мадрид, Брюксел, Ню Йорк и Рим утвърждават името му на виртуозен музикант.

Още

Лия Петрова – българката, завладяла световните сцени, се завръща в София

Лия Петрова – българката, завладяла световните сцени, се завръща в София

Уникална интерпретаторска концепция за всеки албум

Заедно с това Погорелич посвещава времето си и на множество студийни записи. Неговият дебютен албум "Chopin Recital" за Deutsche Grammophon през 1981 става бестселър скоро след издаването му, а от следващата година, като ексклузивен изпълнител на лейбъла, той започва непрекъснато да записва.

Богатата му дискография, обхващаща 16 албума и 3 видеоклипа с интерпретации на творби в широк стилов диапазон - от музика на барокови композитори до автори от ХХ век, е уникална по своята последователна интерпретаторска концепция във всеки един албум.

Още

Духът на Белгия в концертите на Мартина Табакова - пиано, Атанас Кръстев - виолончело и Кремена Оксенкруг - цигулка

Духът на Белгия в концертите на Мартина Табакова - пиано, Атанас Кръстев - виолончело и Кремена Оксенкруг - цигулка

Тези необикновени издания - антологии са с голяма стойност в дискографията на класическата музика, имат огромен брой слушатели по цял свят и остават с години в каталога на лейбъла, с различни преиздавания, дори десетилетия след първоначалното им издаване.

През 2006 Deutsche Grammophon издава двоен компактдиск с негови интерпретации, озаглавен "Геният на Погорелич", последван през 2015 от комплект албуми, записани между 1981 и 1998. Този интеграл е отличен с престижната френска награда Diapason d"Or малко след излизането му.

Година по-късно, през 2016, Погорелич прави нови записи на творби на Бетовен в сътрудничество със стрийминг платформа Idagio, като се превръща в първия класически музикант, насочен към тази форма на производство и разпространение на музикални записи.

Купи билетВдъхновител на млади артисти

Паралелно с богатата си и разнообразна професионална кариера по световните сцени, Иво Погорелич е ангажиран и с подпомагане на млади артисти. Създава в Загреб през 1986 Фонд за млади музиканти за финансиране на тяхното професионално образование в чужбина, организира Международен музикален фестивал "Иво Погорелич" в Бад Вьорисхофен (Германия), който от 1989 до 1997 подкрепя множество млади музиканти по пътя им към международно утвърждаване.

А през 1993 основава "Интернационален конкурс за соло пиано Иво Погорелич" в Пасадена, САЩ.

За разностранната си ангажираност в отстояването на високите ценности на културата, изкуството и образованието в най-широк международен контекст, Погорелич е първият класически музикант, който получава честта да бъде обявен през 1988 за посланик на добра воля на ЮНЕСКО. А в знак на почит към големия пианист учреденият през 2016 от Карнеги-хол в Ню Йорк "Международен музикален конкурс Манхатън" го прави почетен президент и кръщава на негово име голямата награда.

Още

Андре Рийо се завръща в България през март 2024 година

Андре Рийо се завръща в България през март 2024 година

Още

"Традицията среща модернизма" в концерт на Радиосимфониците под палката на Симеон Пиронков

"Традицията среща модернизма" в концерт на Радиосимфониците под палката на Симеон Пиронков

Още

Испанската оперна звезда Исмаел Жорди партнира на Соня Йончева в София

Испанската оперна звезда Исмаел Жорди партнира на Соня Йончева в София

Още

Маестро Молинели за "Thriller - историята и легендата за Майкъл Джексън": В един  момент оркестърът ще спре и ще чуем само публиката

Маестро Молинели за "Thriller - историята и легендата за Майкъл Джексън": В един момент оркестърът ще спре и ще чуем само публиката

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Опери по Достоевски ще бъдат във фокуса на Залцбургския фестивал идното лято

Фестивалът ще включва 172 представления от 19 юли до 31 август и 33 младежки програми

Италианското оперно пеене беше включено в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

"Това е нещо историческо... голямо признание с включването на операта "белканто" в списъка на ЮНЕСКО", коментира италианският министър на културата Дженаро Санджулиано

Куба приветства решението на ЮНЕСКО да признае музикалния жанр болеро за обект на световното наследство

Болерото се заражда в Сантяго де Куба, югоизточната част на острова, в края на 19-и век с песента Tristezas на Пепе Санчес, след което се разпространява и в съседно Мексико

Jonathan Roy за първи път в София през май

Канадският изпълнител с концерт в Строежа на 29 май 2024

Соня Йончева: Мотото, което движи мен и моя екип, е: "Културата е бъдещето"

Оперната ни прима представи концерта "Прераждане" за първи път пред българската публика и разкри звездните гости за втория сезон на "Съкровени гласове"

PRESENT PAST – концерт с две произведения, инспирирани от българския фолкор

Гьоте-институт и Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ представят концертна премиера на две произведения, посветени на културното и фолклорно многообразие на българската традиционна музика