Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Европейския музикален фестивал" в София с допълнителни дати за концертите

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

"Европейския музикален фестивал" в София с допълнителни дати за концертите

Форумът, организиран от "Кантус Фирмус", отново събира в София световни звезди на класическата музика и забележителни български изпълнители

Мила Георгиева под диригенството на Максим Ешкенази (Източник: "Кантус Фирмус")

Двадесетият юбилеен "Европейски музикален фестивал" в София, който беше отложен заради кризата с COVID-19, ще се проведе тази есен с допълнителни дати за ключовите концерти от програмата.

Форумът, организиран от "Кантус Фирмус", отново събира в София световни звезди на класическата музика и забележителни български изпълнители. Поради големия интерес към проявите и съобразявайки се с ограниченията за допустимия капацитет на залата, повечето от събитията ще бъдат представени по два пъти.

Григор Паликаров (Източник: "Кантус Фирмус")

Първият концерт от дългоочаквания Шопенов интеграл с Людмил Ангелов и Оркестъра на Класик ФМ радио ще се състои на 15 и 16 септември в зала "България" под диригентството на Григор Паликаров. Всички притежатели на билети с дата 25 март 2020, трябва задължително да ги презаверят в срок до 31 август на касата на "Кантус Фирмус", като изберат една от двете дати.

Людмил Ангелов (Източник: "Кантус Фирмус")

Купи билет

Виртуозният цигулар и диригент Шломо Минц, който ще свири с оркестъра на Софийската филхармония, също даде съгласието си за две концертни изяви пред българската публика - на 11 и 12 октомври.

В програмата ще бъдат изпълнени творби от Моцарт и Менделсон, а всички, които са закупили билети за първоначалната дата 26 март, трябва задължително да ги презаверят на касата на Софийската филхармония.

Шломо Минц Снимка: © Yonathan Weitzman

Още

Нови дати за концертите от "Европейски музикален фестивал" 2020 в София

Нови дати за концертите от "Европейски музикален фестивал" 2020 в София

Мултимедийният концерт "Кино и класика" под диригентството на Максим Ешкенази ще се случи на 20 и 21 октомври в зала "България" заради големия интерес към събитието.

Солисти на атрактивната програма с музика за големия екран са цигуларката Мила Георгиева и пианистът Георги Черкин.

Закупените билети за 8 април, които вече запълват капацитета от 50% на залата, важат без презаверка за 20 октомври, а новата дата 21 октомври са в продажба от 10 юли на касата на "Кантус Фирмус".

Георги Черкин (Източник: "Кантус Фирмус")

Втората част от интеграла с оркестровите творби на Шопен е предвидена за 24 ноември, но организаторите имат готовност за допълнителна дата на събитието на 23 ноември, заради очакван интерес към концерта. Билетите от 15 април 2020 важат без заверка за 24 ноември. Диригент на програмата ще бъде полският музикант Пьотр Сулковски.

Още

Световни и български звезди на класиката, етно, фадо и филмова музика в юбилейното издание на "Европейски музикален фестивал"

Световни и български звезди на класиката, етно, фадо и филмова музика в юбилейното издание на "Европейски музикален фестивал"

Друг акцент от фестивала е изявата на мултинационалния ансамбъл за етно музика Barcelona Gipsy balKan Orchestra на 29 октомври в Sofia Live Club. Засега не се предвижда втора дата за този концерт и билетите от 9 април важат без заверка за новата дата.

Две от проявите във фестивала ще се проведат в последния уикенд на месец септември на "Ларгото" в центъра на столицата - това са музикално-танцовият спектакъл "Европа танцува" и церемонията "Златно перо", които са с вход свободен.

След като през последните няколко години "Европейски музикален фестивал" създаде добра традиция за събития с детска аудитория и млади изпълнители, тази година образователният концерт "Моцарт и Бетовен" бе отменен часове преди началото му на 6 март. Новата дата на това събитие ще бъде обявена допълнително.

Мила Георгиева (Източник: "Кантус Фирмус")

Още

"Европейски музикален фестивал" в Пловдив ще се проведе през есента

"Европейски музикален фестивал" в Пловдив ще се проведе през есента

Фестивалът ще се реализира при стриктно спазване на противоепидемичните мерки: на входа на залите ще се осъществява контрол за температурата на влизащите, помещенията ще се дезинфекцират според препоръките на здравните власти и всички слушатели трябва да носят маска.

"Европейски музикален фестивал" 2020 е част от Календара на културните събития на Столичната община, а съорганизатор е Министерството на културата. Партньори на събитието са Софийската филхармония, Полският институт, Испанското посолство, Институт "Сервантес", Португалският културен и езиков център "Камойш", НМА "Проф. П. Владигеров" и НМУ "Л. Пипков" в София.

Продажбата на билети започна от 10 юли само на касата на "Кантус Фирмус" в зала "България". Всички любители на класиката ще имат възможност до 31 август т.г. да заменят своите билети за ваучер на същата стойност, който да използват за концерти на "Кантус Фирмус" в следващ период. Валидността на ваучерите ще бъде до 30 юни 2021 г. Касата на "Кантус Фирмус" ще работи с обичайното си работно време: понеделник - петък, 09:30 - 13:30 и 15:00 - 18:45 ч.

Организационният екип на "Кантус Фирмус" се обръща към своята редовна публика и отправя молба да не се изискват обратно сумите за закупени билети. Разчитаме на разбиране и подкрепа в този момент, когато безпрецедентната криза довежда до пълно унищожаване на независимите културни организации без бюджетна издръжка от държавата, каквато е и "Кантус Фирмус".

Всички, които искат да подкрепят фестивала, могат да го направят чрез дарение:
Банкова сметка: (BGN) IBAN: BG13UNCR96601020939802
Кантус Фирмус АД
BIC: UNCRBGSF
Банка: Уникредит Булбанк

"За да можем да продължим напред, за да можем отново да Ви радваме с вълнуващи и стойностни музикални програми, подкрепете ни в този труден момент", е посланието на организаторите.


"Европейски музикален фестивал" е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последните две десетилетия. Той се организира с подкрепата на Столичната община и с партньорството на Министерството на Културата.

През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл "Кремерата Балтика", "Цукерман чембър плейърс", Камерен оркестър "Концертгебау", Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва "Руска филхармония" и др. През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столичната община в област "Музика" за ярки постижения в областта на културата.

През април 2019 фестивалът бе отличен за трети път със сертификат за качество от платформата "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа" на Европейската фестивална асоциация.

Още

Спектакъл-сън откри OPERA OPEN 2020 в Античния театър в Пловдив

Спектакъл-сън откри OPERA OPEN 2020 в Античния театър в Пловдив

Още

Софийската опера триумфира и на Римския площад в Киноцентъра Бояна (галерия)

Софийската опера триумфира и на Римския площад в Киноцентъра Бояна (галерия)

Още

Звезден есенен полусезон на Софийската филхармония

Звезден есенен полусезон на Софийската филхармония

Още

"Мистерията на българските гласове" пуска нов мини албум

"Мистерията на българските гласове" пуска нов мини албум

Още

Клавирни шедьоври с Георги Черкин и Оркестъра на Класик ФМ радио

Клавирни шедьоври с Георги Черкин и Оркестъра на Класик ФМ радио

Още

Виртуозната Мила Георгиева представя творби от Чайковски, Моцарт, Брамс и Христосков

Виртуозната Мила Георгиева представя творби от Чайковски, Моцарт, Брамс и Христосков

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Вселената на Рахманинов със Симфоничния оркестър на БНР

За участие в концерта за първи път в България пристига изключителният пианист Андрей Гугнин

“La Belle Epoque” с дуото „Парашкевов – Кисленко" - световното турне 2023 завършва с концерти в България

Концертите са в София на 29 март 2023 в Къща-музей "Борис Христов"; в Пловдив на 30 март 2023 в зала "Съединение" на Регионалния исторически музей и във Варна на 1 април 2023 в ГХГ "Борис Георгиев"

Първи обявени артисти от Vola open air"23 начело с DJ Marky и Stamina MC

С топлите дни идват и горещи музикални новини от Vola open air"23! Първата вълна артисти ще те връхлети сега, а ти запази датите 21, 22 и 23 юли и вземи билети за цялата компания

RADAR festival beyond music 2023 празнува 10 години със специално издание в София през март

Музиканти и визуални артисти от 4 държави ще излязат на сцената на Sofia Live Club

НБУ организира благотворителен концерт на Доач Бездюз в подкрепа на пострадали студенти от земетресенията в Турция

Събраните средства ще бъдат преведени по сметката на турската образователна фондация TEV, която създаде специален дарителски фонд Keep them in education в подкрепа на студенти от 11 района на страната