Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Нови дати за концертите от "Европейски музикален фестивал" 2020 в София

ОЧАКВАЙТЕ

Нови дати за концертите от "Европейски музикален фестивал" 2020 в София

Поради усложнената ситуация и преместването на огромен брой събития, форумът ще протече в рамките на значително по-голям период от обичайното и някои от проявите се изместват за края на юни, а друга част - за есента

Вече са известни новите дати за повечето концерти от програмата на "Европейски музикален фестивал" 2020, отложен заради строгите мерки против разпространението на коронавируса на територията на страната.

Поради усложнената ситуация и преместването на огромен брой събития, фестивалът ще протече в рамките на значително по-голям период от обичайното и някои от проявите се изместват за края на юни, а друга част - за есента.

Форумът трябваше да бъде открит официално на 25 март в зала "България" с концерта "Людмил Ангелов свири Шопен", като сега събитието се премества на 30 юни т.г. В програмата са включени Вариации "Là ci darem la mano", Краковяк оп. 14 и Втория клавирен концерт на Шопен.

Това е първата част от интеграла с всички оркестрови произведения на Шопен, който забележителният пианист Людмил Ангелов ще представи с Оркестъра на Класик ФМ радио.

Няколко месеца по-късно - на 24 ноември ще се състои вторият концерт от поредицата, когато публиката ще чуе Фантазия върху полски теми оп. 13, Анданте спианато и голям брилянтен полонез оп. 22 и Концерт за пиано и оркестър №1.

Залата и началният час на двата концерта се запазват, а всички билети важат без заверка.

Още

Виртуозът Шломо Минц пристига в София за концерт със Софийската филхармония

Виртуозът Шломо Минц пристига в София за концерт със Софийската филхармония

Друго ключово събитие от фестивала - концертът на знаменития израелски цигулков виртуоз Шломо Минц, е отложен също за есента. Музикантът потвърди датата 11 октомври, когато той ще гостува у нас като солист и диригент на Софийската филхармония с творби от Менделсон, Моцарт и Брамс.

Ден по-късно - на 12 октомври Минц ще има майсторски клас с млади български цигулари от Националната музикална академия "Проф. П. Владигеров" - събитие, което трябваше да се състои на 19 март.

На 20 октомври, вместо на 8 април в зала "България" ще се състои мултимедийният концерт "Кино и класика" с Оркестъра на Класик ФМ радио и диригент Максим Ешкенази.

Солистите са Мила Георгиева (цигулка) и Георги Черкин (пиано), а притежателите на билети могат да ги използват за новата дата без допълнителна заверка.

В процес на договаряне са все още гостуванията на мултинационалния ансамбъл Barcelona Gipsy balKan Orchestra от Испания, който беше предвиден за 9 април и на феноменалния фадо изпълнител от Португалия Рикардо Рибейро, с обявена дата 12 май.

За оперната постановка "Тайният брак" и детския концерт "Моцарт и Бетовен" също се търсят нови дати, които ще бъдат обявени допълнително. Събитието за широка публика "Европа танцува" и церемонията "Златно перо", предвидени за 20 май, вероятно ще се състоят в дните между 17 и 22 септември.

На този етап няма да се търси нова дата за последния концерт от фестивала - "Усмивката на Чарли Чаплин" със Софийската филхармония и солист Филип Квинт, предвиден за 27 май. Организаторите имат готовност да изместят събитието, в случай, че мерките за ограничаване на заразата все още не са отпаднали дотогава.

Юбилейното 20-то издание на "Европейски музикален фестивал" се реализира от екипа "Кантус Фирмус" като част от Календара на културните събития на Столична община и със съорганизатор Министерството на културата.

Партньори на форума са Софийската филхармония, Полския институт, Испанското посолство, Институт "Сервантес", Португалския културен и езиков център "Камойш - София", НМА "Проф. П. Владигеров" и НМУ "Л. Пипков".

До 29 март касата на "Кантус Фирмус" в зала "България" няма да работи, но любителите на музиката могат да правят поръчки онлайн на www.ticketsbg.com

Още

Световни и български звезди на класиката, етно, фадо и филмова музика в юбилейното издание на "Европейски музикален фестивал"

Световни и български звезди на класиката, етно, фадо и филмова музика в юбилейното издание на "Европейски музикален фестивал"

"Европейски музикален фестивал" е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последните две десетилетия. Той се организира от агенция "Кантус Фирмус" с подкрепата на Столичната община и с партньорството на Министерството на Културата на Р. България. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл "Кремерата Балтика", "Цукерман чембър плейърс", Камерен оркестър "Концертгебау", Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва "Руска филхармония" и др.

През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столичната община в област "Музика" за ярки постижения в областта на културата. През 2019 г. същата награда бе присъдена съвместно на "Кантус Фирмус" и Софийската филхармония за концерта, с който бе открит "Европейски музикален фестивал" 2019. Форумът е носител на сертификат за качество и званието Remarkable Arts Festival от платформата "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа" - инициатива на Европейската комисия и Европейската фестивална асоциация.

Още

Ричард Маркс отменя европейското си турне

Ричард Маркс отменя европейското си турне

Още

Концертите на Ара Маликян се отлагат за юни

Концертите на Ара Маликян се отлагат за юни

Още

Веско Ешкенази: Много скоро да се изправим и усмихнем още по-силни

Веско Ешкенази: Много скоро да се изправим и усмихнем още по-силни

Още

Софийската филхармония с лайвстрийм в дните на отложените концерти

Софийската филхармония с лайвстрийм в дните на отложените концерти

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

12-годишната Дария Русева спечели наградата на Classic FM радио от Националния конкурс "Кантус Фирмус"

Даровитата виолончелистка от Пловдив вече е лауреат на множество други конкурси в България, както и на музикални състезания в Сърбия, Русия, Испания и Канада

Националният филхармоничен хор е специален гост в концерт на Андреа Бочели

Повече от 8 хиляди души аплодираха шоуто на прочутия тенор на Каледонския стадион в Инвърнес в Шотландия

Сериалът "Странни неща" изстреля на върха песен на Кейт Буш от 1985 г.

В началото на юни сингълът "Running Up That Hill" е най-продаваната песен в света, с над 57 милиона стриймвания в световен мащаб в рамките на седем дни

Зрелищен концерт със Световен младежки оркестър, маестро Дамиано Джурана и виртуозът Светлин Русев

Тържествено закриване на 53-ти МФ "Софийски музикални седмици" на 2 юли от 19.00 часа в зала "България"

Истински фурор на рок-операта "Есмералда-Парижката Света Богородица“, изигран премиерно на български език в Стара Загора

"Есмералда – Парижката Света Богородица" събира на една сцена оперни и оперетни певци, поп и рок изпълнители

Лятна промоция за концерта на Пинкас Цукерман в "Европейски музикален фестивал"

На 28 октомври 2022 в програмата на форума ще гостува забележителният цигулар и диригент, който принадлежи към най-търсените и многостранни изпълнители на световния концертен подиум