Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Един филм идва от екрана за първи път на сцена - "Баща ми бояджията" с премиера в Софийската опера

НЕЗАБРАВИМИ МЮЗИКЪЛИ

Един филм идва от екрана за първи път на сцена - "Баща ми бояджията" с премиера в Софийската опера

В главните роли ще видите Калин Врачански и специалното участие на Славчо Пеев

Софийската опера и балет ви кани на 8 май от 19.00 часа на най-новата си премиера "Баща ми бояджията" - култовият мюзикъл от Петър Ступел и Константин Драгнев.

Калин Врачански в мюзикъла "Баща ми бояджията" (Снимка: Софийска опера и балет)

"Баща ми бояджията" е един от най-гледаните филми у нас през 70-те години на XX век. Сценарист е Васил Цонев, по едноименния му разказ от сборника "Едно време в Овча купел".

Действието се развива през далечната 1932 година - в навечерието на Нова година (31 декември).

Идеята за сценичната адаптация на "Баща ми бояджията" е на режисьора Пламен Карталов. Неслучайно той решава да даде нов живот на този мюзикъл. Така един от най-обичаните филми на българското кино за първи път идва от екрана на сцената на Софийската опера.

Пламен Карталов говори за най-новия си музикален спектакъл "Баща ми бояджията" (Снимка: Софийска опера и балет)

Мюзикълът като жанр вече е част от една нова репертоарна политика на Софийската опера с мотивиращата основна цел да привлича, създава и отглежда нова и най-млада публика. Нека да кажем, че операта преоткрива себе си с иновативни форми за нови контакти с нови зрители.

Пламен Карталов, който постави за първи път в България мюзикълите "Цигулар на покрива", "Булевардът на залеза", "Фантомът на операта", "Mamma Mia!", "Клетниците" и др. дава сега шанс не само да се привлича нова публика в Операта, но по нов начин да се интерпретира за сцена една изключителна кинодраматургия на българския мюзикъл "Баща ми бояджията" с музиката на Петър Ступел и Костантин Драгнев, по сценарий на Васил Цонев. Оркестрация Ангел Николов.

"Баща ми бояджията" следва намеренията от успешно доказан интерес на нова и най-широка публика, за първи път влизаща в Софийската опера заради "Мама миа!", "Клетниците" и "Шрек".

За двете главни роли са поканени популярните и големи кино и драматични актьори: харизматичният с талант си на певец и актьор Калин Врачански в ролята на учителя Андреев и Славчо Пеев, легендата на Сатирата, първи изпълнител на ролята на Богаташа от едноименния филм на режисьора Стефан Димитров.

Главните роли в мюзикъла "Баща ми бояджията" са поверени на Калин Врачански и легендата на Сатирата Славчо Пеев (Снимка: Софийска опера и балет)

Всички останали роли в новата сценична интерпретация на "Баща ми бояджията" се изпълняват от: Александър Георгиев, Весела Делчева, Димитър Станчев, Николай Войнов, Мариана Цветкова, Ангел Христов, Красимир Динев, Николай Петров, Николай Павлов, Боян Арсов, Пламен Гранжан, Силвана Пръвчева, Бисер Георгиев, Георги Джанов, Емил Павлов, Кирил Иванов, Георги Петров, Калин Душков, Рада Тотева.

Ролите на момчетата се изпълняват от деца от Детска вокално-театрална формация "Таласъмче" с ръководител Димитър Костанцалиев и Детски хор с ръководител Таня Лазарова. Диригент е Светослав Лазаров. Участват хорът и оркестърът на Софийската опера. Диригент на хора е Виолета Димитрова. Хореограф е Риолина Топалова, художници са Нела и Кристиян Стоянови в сътрудничество с Иван Савов.

Заповядайте на премиерните спектакли на мюзикъла "Баща ми бояджията" от 8 май в Софийската опера. Следващите спектакли са на 9 май от 11.00 и 19.00 часа, 10, 18 и 19 май от 19.00 часа. 

Билети от касата на Операта (ул. Врабча 1), онлайн - ТУК

Още

Пътища на любовта със солистите на Държавна опера-Стара Загора

Пътища на любовта със солистите на Държавна опера-Стара Загора

Още

На опера в Летния театър - Варна - 21 представления тази година

На опера в Летния театър - Варна - 21 представления тази година

Още

Премиерата на операта "Парсифал" във Виенската опера премина без зрители

Премиерата на операта "Парсифал" във Виенската опера премина без зрители

Още

Музика на Пиацола и Гершуин с дуото Веско Пантелеев - Ешкенази - Людмил Ангелов

Музика на Пиацола и Гершуин с дуото Веско Пантелеев - Ешкенази - Людмил Ангелов

Коментирай 1

1/1

Още ВИДЕО

Прощалният филм "Опус" на японския композитор Рюичи Сакамото с премиера във Венеция

Прочувствената лента е снимана в продължение на няколко дни, само половин година преди смъртта на Рюичи Сакамото на 28 март на 71-годишна възраст

Откриха гробница на жрец в Перу на 3000 години

Свещеникът, наречен "Жрецът на Пакопампа", беше намерен под шест слоя пепел, смесени с черна пръст

Неолитно селище е открито във Франция след 150-годишно търсене

"Това е последното парче от пъзела, което ни липсваше", казва Реми Мартино от Националния център за научни изследвания (CNRS), който открива селището заедно със своя екип

Гледаме "I Wanna Dance with Somebody: Филмът за Уитни Хюстън" в HBO Max

Това 148-минутно пътешествие през живота и кариерата на Уитни Хюстън отвежда зрителите на вдъхновяващо, трогателно и емоционално пътуване

Роб Мъни от C-Block: Музиката разпръсква любовта най-добре, а мирът ни прави човеци

"Горд съм и съм благословен да бъда част от това страхотно събитие в България", казва вокалистът от C-Block, които са част от фестивала RETROVERSE: Retro Lovers Fest в София

Спечели билети за масивния рок абордаж в края на лятото на REBEL REBEL By The Sea

Цветът на българския алтернативен рок превзема Варна на 8-9 септември

Виж всички

Календар