Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"100 години НМА": Концертът, който изправи на крака публиката

СОФИЙСКИ МУЗИКАЛНИ СЕДМИЦИ

"100 години НМА": Концертът, който изправи на крака публиката

По повод юбилея на Националната музикална академия в концертен комплекс "България" бе открита документалната фотографска изложба "Музикална памет на България – слава и традиции"

Академичният симфоничен оркестър и смесеният хор на НМА изпълняват химна на Светите Братя Кирил и Методий "Върви, народе възродени" (Източник: Софийска филхармония)

Зала "България" стана на крака за последното изпълнение от концерта - химнът на българската просвета "Върви, народе възродени".

В началото на тържественoто събитие Националната музикална академия бе наградена с плакет "Св.Св. Кирил и Методий" на Президента на Република България и почетен знак "Златен век" - печат на Симеон Велики, златен, на Министерство на културата, заедно с още много награди и поздравителни адреси.

Президентът Румен Радев връчва на НМА плакет "Свети свети Кирил и Методий" на ректора проф. Сава Димитров (вдясно). Присъства и министърът на културата в служебното правителство проф. Велислав Минеков (вляво) Източник: Софийска филхармония

Под дългите и бурни аплодисменти на многобройната публика в зала "България" в събота вечер бе изнесен тържественият концерт "100 години НМА".

В него се включиха всички представителни състави на музикалната академия. Концертът завърши с химна на Светите Братя Кирил и Методий "Върви, народе възродени" в изпълнение на Смесения хор на НМА със солисти Емилия Кирчева, Тереза Бракалова, доц. Д-р Николай Моцов и Пламен Кумпиков.

На празничното събитие президентът на Република България Румен Радев награди Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" с плакет "Св.Св. Кирил и Методий" за значимия принос към българската музикална култура и професионалното израстване на поколения млади изпълнители и по повод 100-годишнината от нейното основаване.

"Признавам си, че съм изпълнен с огромно удовлетворение и ще заявя ясно - с национална гордост, от тържествения повод, който ни събира днес в знаковата зала "България". Вековният юбилей на НМА е значимо събитие не само за българската култура. Постиженията на академията и признанието на нейните блестящи възпитаници имат световно измерение. От създаването на академията до днес нейните възпитаници и преподаватели са в елита на световната музикална сцена и наука", каза още Радев.

Той благодари на целия преподавателски екип за това, че съхранява "това национално богатство - нашата българска музика" и го развива с "размах, разширявайки духовното влияние и издигайки авторитета на страната".

На студентите държавният глава пожела да продължават да доказват, че за българския талант няма граница, която не може да премине, няма сцена, която да не може да покори, и публика, която да не може да завладее.

Проф. Велислав Минеков, проф. Пламен Джуров и проф. Сава Димитров (Източник: Софийска филхармония)

Министърът на културата проф. Велислав Минеков награди НМА с отличието на Министерство на културата "Златен век" - печат на Симеон Велики, златен:

"Малко след като се родих, започна моята кариера в консерваторията, която по-късно стана академия. Детството ми мина под един кабинетен роял в малката детска стая", каза в словото си той. "Аз съм видял съдбата на музиканта - едновременно смела и тъжна съдба. Детето музикант не познава какво е да риташ топка на двора, не познава и двора, за съжаление. Детето музикант получава инструмент, за който не е и предполагало, а по-късно идва любовта", каза още министърът.

"Знам колко е труден този занаят, знам колко е трудно един човек да бъде учен от своите преподаватели да стане истински професионалист, нужни са години. Но аз ви завиждам - вие сте хора с дух. Благодаря ви, че ви има", посочи още той.

Министърът на културата в служебното правителство проф. Велислав Минеков връчва на НМА почетен знак "Златен век - печат на Симеон Велики" на ректора проф. Сава Димитров (вдясно) Източник: Софийска филхармония

Най-старото висше учебно завдение у нас получи още множество награди и н поздравителни адреси от България и чужбина.

Концертът "100 години НМА", който даде началото на 52-то издание на международния фестивал "Софийски музикални седмици", бе уважен от множество официални гости, сред които висши държавници, посланици, представители на академичната и музикантска общност.

Проф. Сава Димитров, Георги Йорданов, Маестро Пламен Джуров и проф. Велислав Минеков (Източник: Софийска филхармония)

В своето слово проф. Сава Димитров, ректор на Националната музикална академия, сподели с публиката на концерта:

"Нашата Академия е единственото висше училище за професионални музиканти в България, което включва пълния спектър на музикално-теоретичните и изпълнителски специалности.

Създадена е, за да утвърди в България европейския тип професионално музикално изкуство, като продължава традицията за подготовка на специалисти по класическите музикални инструменти, във вокалното изкуство, оркестровото и хоровото дело, композицията и музикалноисторическата наука. НМА "Проф. Панчо Владигеров" е най-авторитетно висше музикално училище не само в България, но и на Балканския полуостров."

В Концертен комплекс "България" бе открита документалната изложба "Музикалната памет на България - слава и традиции" по случай 100 години от създаването на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" (НМА). На снимката: министъра на културата проф. Велислав Минеков (вдясно) и ректора на Националната музикална академия проф. Сава Димитров (Източник: Софийска филхармония)

Минути преди началото на юбилейното събитие, в концертен комплекс "България" бе открита документалната фотографска изложба на НМА "Музикална памет на България - слава и традиции". В изложбата до 31 май могат да бъдат видени уникални фотографии от исторически моменти, свързани с историята на Академията и нейните знаменити възпитаници.

В Концертен комплекс "България" бе открита документалната изложба "Музикалната памет на България - слава и традиции" по случай 100 години от създаването на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" (НМА) Източник: Софийска филхармония

В Концертен комплекс "България" бе открита документалната изложба "Музикалната памет на България - слава и традиции" по случай 100 години от създаването на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" (НМА) Източник: Софийска филхармония

В Концертен комплекс "България" бе открита документалната изложба "Музикалната памет на България - слава и традиции" по случай 100 години от създаването на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" (НМА). На снимката: министъра на културата проф. Велислав Минеков, вицепрезидента Илияна Йотова, ректора на Националната музикална академия проф. Сава Димитров и президента Румен Радев (Източник: Софийска филхармония)

Концертът "100 години НМА" започна с изпълнения от Фолклорния състав на НМА с ръководители Ваня Монева и Димитър Христов. След него на сцената се качи Биг Бендът на НМА с ръководител Михаил Йосифов. Части от Моцартовата "Нощна серенада" бяха представени от Студентски камерен оркестър на НМА с диригент Деян Павлов.

Програмата продължи със Студентски симфоничен оркестър на НМА с диригент Иван Стоянов. След това на публиката се наслади на изпълнението на Академичния симфоничен оркестър на НМА с диригенти Григор Паликаров и Георги Патриков.

Академичният симфоничен оркестър и смесеният хор на НМА изпълняват химна на Светите Братя Кирил и Методий "Върви, народе възродени" (Източник: Софийска филхармония)

Концертът "100 години НМА" приключи с изпълнения на Смесения хор на НМА с ръководител Адриана Благоева, хор майстори Зорница Гетова, Магдалена Воденичарова и Евелина Кулински, солисти Емилия Кирчева (сопран), Тереза Бракалова (мецоспоран), Николай Моцов (тенор), Пламен Кумпиков (бас) и с участието на проф. д-р Атанас Атанасов на орган.

Още

 Соня Йончева е Тоска във Виенската опера

Соня Йончева е Тоска във Виенската опера

Още

Концерт "100 години Пиацола" в Пловдив

Концерт "100 години Пиацола" в Пловдив

Още

"Европейски музикален фестивал" 2021 с целогодишна програма от атрактивни концерти и дигитални събития

"Европейски музикален фестивал" 2021 с целогодишна програма от атрактивни концерти и дигитални събития

Още

Награда на името на световноизвестния бас Борис Христов" учредяват в Пловдив

Награда на името на световноизвестния бас Борис Христов" учредяват в Пловдив

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Среща на двама китарни виртуози с неповторимо звучене от двата края на Европа

Проектът The Storytellers с Дженк Ердоган и Антонио Форчоне предстои да бъде представен в София Лайв Клуб на 3 декември

Б.Т.Р. с нов сингъл "Там където" и концерт на 24 ноември в Sofia Live Club

Видеоклипът с участието на Иван Лечев илюстрира онези искрени моменти от приятелството, които не са подвластни на времето

Джазменът Куинси Джоунс е първият носител на наградата „Мир чрез музика“ на Държавния департамент на САЩ

Наградата ще се присъжда на американски музиканти, продуценти, професионалисти и др., които са "изиграли безценна роля в междукултурния обмен и чиято музикална дейност подпомага мира и взаимното разбирателство в световен мащаб"

Пианистката Елена Башкирова ще свири за пловдивската публика музика от любимия си композитор

Маестро Георги Димитров ще дирижира стилната програма с творби на Моцарт

Пианистът Иван Мелон Люис и саксофонистът Ариел Брингес разказват за кубинската душа

Програмата Alma en Cuba e една изящно подбрана селекция от кубински песни извън времето или по-точно казано - на всички времена. Събитието е на 27 октомври в София Лайв Клуб от 20:00 часа.

Филмовата музика на Дани Елфман звучи в зала "България" на 15 октомври

Композиторът слуша в София българската премиера на свой концерт